Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα δείξουν το δρόμο στις αγορές

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα δείξουν το δρόμο στις αγορές

Ξεκινούν σήμερα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ και σίγουρα θα δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στις συνεδριάσεις, βγάζοντας προσωρινά από το προσκήνιο πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος.

Σε αντίθεση με το β’ τρίμηνο δεν θα είναι ένα «εύκολο τρίμηνο» καθώς οι αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν στο γ’ τρίμηνο τις επιδόσεις ρεκόρ που καταγράφηκαν στο β’ τρίμηνο του 2021 (+88% στα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι, καλύτερο τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο του 2009) αλλά και τις προσδοκίες που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.

Ως είθισται τράπεζες ανοίγουν την αυλαία της γ’ φετινής περιόδου ανακοινώσεων των εταιρικών κερδών. Η JPMorgan Chase ανακοινώνει σήμερα, ακολουθούμενη από τις Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley και Wells Fargo (Πέμπτη) ενώ η εβδομάδα κλείνει με την Goldman Sachs.

Οι τράπεζες ενδεχομένως να έχουν κάποια καλά νέα από το μέτωπο των χορηγήσεων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διευκολύνει την πιστωτική τους επέκταση. Παράλληλα η αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν διατεθεί για δυνητικά κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας αναμένεται να αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τις τραπεζικές μετοχές.

Σε δεύτερο χρόνο η αύξηση της ζήτησης στην οικονομία, η ισχυρή δραστηριότητα στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η επανέναρξη των επαναγορών και η αύξηση των μερισμάτων αναμένεται να επίσης να απασχολήσουν την επενδυτική κοινότητα.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τις εταιρείες του S&P-500 αναμένουν αύξηση κερδών κατά 24% και ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται επιβράδυνση σε σχέση με το β’ τρίμηνο (-8,3% στα κέρδη ανά μετοχή) έχει να κάνει με την απότομη αύξηση της ζήτησης περισσότερων οικονομικών κλάδων το β’ τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι και το χαμηλό βαθμό αποθεματοποίησης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των κερδών και των πωλήσεων αναμένεται να προέλθει από εταιρείες με κυκλικό αντικείμενο δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των δομικών υλικών. Ακόμα, οι εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης προβλέπεται να εμφανίσουν βελτιωμένα μεγέθη υποστηρίζοντας τους ρυθμούς ανάκαμψης συνολικής της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών. 

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν χάσει την επαφή με τα υψηλά τους και όπως και στο β’ τρίμηνο το μενού των αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνει δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι το λεγόμενο reality check, πόσο ισχυρά ήταν τα κέρδη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς και το δεύτερο είναι η επόμενη ημέρα για το τρίμηνο που ξεκίνησε. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι η εστίαση των επενδυτών θα αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, το διαχείριση του ενεργειακού κόστους αλλά και το πως οι εταιρείες ανταποκρίνονται στην παραλλαγή Δέλτα του ιού σε χώρες όπου η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Επίσης, μια δεύτερη ματιά θα αφορά τα περιθώρια κερδοφορίας και τη δυνατότητα τους να απορροφήσουν τις αυξήσεις των πρώτων υλών ενώ το ύψος των αποθεμάτων δεν θα περάσει απαρατήρητο δεδομένων των ελλείψεων που παρατηρούνται σε επιμέρους οικονομικούς κλάδους.

Οι δημοσιεύσεις των κυριότερων εταιρειών τον Οκτώβριο

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.