Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο

Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο

Σε υψηλό έξι εβδομάδων ενισχύθηκε καθώς οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού εκκενώθηκαν ενόψει μιας επερχόμενης καταιγίδας, ενώ ένα περιστατικό με βρετανικό δεξαμενόπλοιο στη Μέση Ανατολή έφερε νέες εντάσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, άνοδο ύψους 1,15% σημειώνει το αργό τύπου Brent στα 67.49 δολάρια ανά βαρέλι ενώ και το αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 0,96% στα 60.84 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η είδηση ότι ένα ακόμη επεισόδιο με ιρανικά πλοία, τα οποία αυτή τη φορά φέρονται να επιχείρησαν να εμποδίσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, αναζωπύρωσε χθες την ένταση στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ και στον ευρύτερο Περσικό Κόλπο.

Τρία ιρανικά πλοία προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου, του British Heritage, από το Στενό του Χορμούζ, όμως απομακρύνθηκαν έπειτα από προειδοποίηση μιας βρετανικής φρεγάτας, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε προειδοποιήσει από χθες τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου από το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό, στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ αποφάσισαν σήμερανα «διακόψουν» σχεδόν το ένα τρίτο του αργού στον Κόλπο του Μεξικού ενόψει σε μια αναμενόμενη καταγίδας που ενδέχεται να είναι μια από τις πρώτες μεγάλες καταιγίδες της εποχής του τυφώνα του Ατλαντικού.

Δεκαπέντε πλατφόρμες παραγωγής και τέσσερις εξέδρες εκκενώθηκαν στον βόρειο κεντρικό κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες «μετέφεραν» τους εργαζόμενους σε ασφαλές μέρος.