Λονδίνο: Ιρανικά πλοία «παρενόχλησαν» βρετανικό τάνκερ

Λονδίνο: Ιρανικά πλοία «παρενόχλησαν» βρετανικό τάνκερ

Ένα ακόμη επεισόδιο με ιρανικά πλοία, τα οποία αυτή τη φορά φέρονται να επιχείρησαν να εμποδίσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, αναζωπύρωσε χθες την ένταση στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ και στον ευρύτερο Περσικό Κόλπο.

Τρία ιρανικά πλοία προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου, του British Heritage, από το Στενό του Χορμούζ, όμως απομακρύνθηκαν έπειτα από προειδοποίηση μιας βρετανικής φρεγάτας, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε προειδοποιήσει από χθες τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόποιου από το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό, στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.

Τότε, σε μία πρώτη αντίδραση, μετά την κατάσχεση του τάνκερ από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού και τις αρχές του Γιβραλτάρ, κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής.

«Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: Εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα», προειδοποίησε ο Ρουχανί χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο ισχυρισμός της Βρετανίας ότι το Ιράν προσπάθησε να σταματήσει ένα δεξαμενόπλοιό της στον Κόλπο χθες, Τετάρτη, είναι άνευ αξίας, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Απ' ό,τι φαίνεται το βρετανικό τάνκερ έχει περάσει. Όσα είπαν και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν έχουν στόχο τη δημιουργία έντασης και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία», υπογράμμισε ο Ζαρίφ.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Τεχεράνη κατηγορείται ότι σαμποτάρει τα πετρελαιοφόρα στο Στενό του Ορμούζ, σε απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ τις απέσυρε πέρσι από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.