Πορεία προς νέα ρεκόρ στην Wall Street

Πορεία προς νέα ρεκόρ στην Wall Street

Με άνοδο που φέρνει τους τρεις βασικούς δείκτες σε πορεία προς νέα ιστορικά υψηλά ξεκίνησε τον Αύγουστο η αμερικανική αγορά, διατηρώντας το θετικό μομέντουμ με ώθηση από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζουν οι εταιρείες που στηρίζονται στο ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 35.181 μονάδες με άνοδο 0,7% και απέχει μόλις 11 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του, παρομοίως ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 βρίσκεται στις 4.415 μονάδες με άνοδο 0,45% και απόσταση 14 μονάδων από το δικό του, ενώ ακολουθεί ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με +0,2% στις 14.704 μονάδες, με το δικό του ρεκόρ στις 14.863.

Με τις ανησυχίες για το νέο κύμα της πανδημίας, λόγω της ταχέως διαδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα, να δείχνουν ότι υποχωρούν κάθε μέρα και περισσότερο, στην κορυφή των ταμπλό σήμερα βρίσκονται οι τίτλοι που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από την άρση των περιορισμών. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον S&P 500 οι λιανοπωλητές Under Armour και Ralph Lauren ενισχύονται κατά άνω του 4%, ενώ από τον κλάδο ξενοδοχείων και αναψυχής οι MGM Resorts International και Host Hotels & Resorts σημειώνουν άνοδο άνω του 3,4%. Παρομοίως, στο χώρο της κρουαζιέρας η Carnival Corp βρίσκεται στο +3,6% και η Norwegian Cruise στο +3%.

«Πιστεύουμε ότι η πορεία επαναλειτουργίας της αγοράς και οικονομικής ανάκαμψης βρίσκεται σε καλό δρόμο και συνεχίζουμε να βλέπουμε ανοδική πορεία για τις μετοχές», αναφέρει σε σημείωμα του ο αναλυτής Μαρκ Χέφελε της παγκόσμιας διαχείρισης πλούτου στην UBS.

Ο ίδιος προσθέτει πως «αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα ανέβει περίπου στις 4.650 μονάδες μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, από τις 4.395 που είναι σήμερα», επισημαίνοντας ότι «βλέπουμε το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου στις μετοχές της κυκλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών».

Κατά τα άλλα, η Γερουσία ολοκληρώνει τη σύνταξη του διακομματικού νομοσχεδίου για τις υποδομές, το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες ύψους 550 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια, πέρα από τα ήδη ψηφισμένα 450 δισ.

Επιπλέον ώθηση στη συνεδρίαση δίνει το γεγονός ότι η μεταποίηση συνέχισε να αυξάνει ρυθμούς και τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη PMI της IHS Markit να σκαρφαλώνει στο νέο ρεκόρ των 63,4 μονάδων από τις 62,1 του Ιουνίου. Ο δείκτης ξεπέρασε μάλιστα και τις εκτιμήσεις, καθώς αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 63,1 μονάδες.

Κατά τα άλλα, ράλι άνω του 8,5% πραγματοποιεί η μετοχή της Square του δισεκατομμυριούχου επενδυτή και ιδρυτή του twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αφότου έγινε γνωστό ότι προχωρά στην εξαγορά της αυστραλιανής fintech Afterpay σε mega deal 29 δισ. δολαρίων.