Πιέσεις διαρκείας στα κρυπτονομίσματα

Πιέσεις διαρκείας στα κρυπτονομίσματα

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων συνεχίζει να βρίσκεται η αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να βλέπει την τιμή του σήμερα να καταγράφει νέες σημαντικές απώλειες που έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση άνω του 20% πλέον από τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας, με νέα πίεση από την απόφαση ιαπωνικού δικαστηρίου για αποζημίωση των επενδυτών του ανταλλακτηρίου Mt Cox που κατέρρευσε το 2014.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα στα 56.746 δολάρια με απώλειες 5,08%, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε υποχωρήσει έως και στα 55.666 δολ., και οδεύει για τη χειρότερη εβδομάδα του το τελευταίο εξάμηνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή της ναυαρχίδας των ψηφιακών νομισμάτων έχει υποχωρήσει κατά 20% από το ρεκόρ που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα στα 68.990 δολάρια, κινούμενη πλέον στα χαμηλότερα επίπεδά της από τα μέσα του Οκτωβρίου.

Σε αυτό το κλίμα και λόγω του τεράστιου μεγέθους που έχει αποκτήσει η αγορά των κρυπτονομισμάτων, με ένα πολυπληθές κοινό μικροεπενδυτών αποτελούμενο από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους, αλλά και την είσοδο θεσμικών χαρτοφυλακίων και ορισμένων εταιρειών που έχουν τοποθετήσει μέρος των αποθεματικών τους σε αμφίβολης αξίας νομίσματα, έρχονται στο προσκήνιο ξανά οι ανησυχίες ότι η αγορά των crypto εγκυμονεί συστημικούς κινδύνους σε περίπτωση που γίνει μια βαθιά διόρθωση.

Ενδεικτικό άλλωστε της μεταβλητότητας των κρυπτονομισμάτων, είναι ότι σε επίπεδο εβδομάδας το bitcoin βυθίζεται κατά 14%, ενώ για το σύνολο του έτους η τιμή του έχει εκτιναχθεί κατά 90%.

Και όπως είθισται να συμβαίνει, οι πιέσεις στο BTC μεταδίδονται και στα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, με το Ethereum να σημειώνει σήμερα απώλειες 2,5% κινούμενο στα 4.138 δολάρια, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες του ανέρχονται στο 14%.

Την ίδια ώρα, το Cardano σήμερα βρίσκεται στα 1,81 δολ. με -2,3%, το Solana καταγράφει πτώση 4% και κινείται στα 202,48 δολάρια, όπως και το Uniswap που διαπραγματεύεται στα 20,78 δολ. με απώλειες 4,2%.

Όπως προαναφέρθηκε, το αρνητικό κλίμα σήμερα στην αγορά των crypto τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση που έλαβε δικαστήριο στο Τόκιο, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 9 δισ. δολαρίων για τους επενδυτές του Mt Cox, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που πτώχευσε το 2014 έχοντας είχε χάσει δεκάδες δισ. δολάρια σε bitcoin.

Επίσης, τόσο το bitcoin όσο και το ethrerum δείχνουν να επηρεάζονται από το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί γενικότερα στις αγορές assets παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες, υπό τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη, τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τον πληθρωρισμό.

Ο αναλυτής της OANDA Έντουαρντ Μόγιες επισημαίνει πάντως σήμερα στο Reuters ότι «το μακροπρόθεσμο outlook του bitcoin παραμένει bullish».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα νερά θα παραμείνουν όμως θολά τους επόμενους μήνες, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν να δουν αν η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, πυροδοτώντας έτσι ένα ευρύτερο sell-off σε όλα τα υψηλού κινδύνου assets, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το bitcoin»

Διαβάστε ακόμα:

- Sell-Off στις αγορές κρυπτονομισμάτων - Πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές ή είναι ευκαιρία τοποθετήσεων;