ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1993η
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Παρατηρήσεις-κλειδί made in Wall Street

Παρατηρήσεις-κλειδί made in Wall Street

Πολλές φορές οι αγορές είναι συγκινητικά αποκαλυπτικές όσον αφορά τις διαθέσεις τους και η χθεσινή μέρα κατατάσσεται σ’ εκείνες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα πολύ περιεκτικό τρέιλερ των μελλοντικών επεισοδίων του έπους των αγορών.

Δύο παρατηρήσεις αποτελούν τους σηματωρούς στον επενδυτικό χάρτη των επόμενων εβδομάδων.

Παρατήρηση 1

Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων παρέμειναν σε ανοδικό έδαφος παρά την ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία το Σαββατοκύριακο που έδωσε το πράσινο φως στο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ.

Η μητέρα των αγορών λοιπόν ο S&P 500, αφού γιόρτασε την έγκριση του πακέτου Βiden με μια βόλτα έως τις 3881 μονάδες, λίγο πριν το τέλος θυμήθηκε τις πληθωριστικές ανησυχίες και άλλαξε διάθεση, κλείνοντας με απώλειες και αφήνοντας πληγωμένο το ωριαίο διάγραμμα.

Οι τιμές του πετρελαίου φυσικά δεν βοήθησαν στη λείανση των πληθωριστικών ανησυχιών, καθώς πέραν της στήριξης από τις αποφάσεις του OPEC+ πήραν νέα ώθηση μετά την επίθεση στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι.

Παρατήρηση 2

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones για άλλη μια φορά διαφοροποιήθηκε με θετικό πρόσημο στο κλείσιμο, σε πλήρη αντίθεση με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος κατρακύλησε για άλλη μια φορά πάνω από 2%, αποχαιρετώντας για τα καλά τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών και φλερτάροντας πλέον ανοιχτά με τον κινούμενο μέσο όρο των 90 ημερών, όπως φαίνεται και από την αντιπαράθεση των δύο διαγραμμάτων.

Nasdaq

Dow Jones

Ο συνήθης ύποπτος μπορεί να είναι οι ανησυχίες για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά η στήλη θα επιμείνει στην άποψη ότι ο ουσιαστικός υπαίτιος παραμένει η προεξόφληση της αγοράς για αύξηση της φορολογίας που θα πλήξει ως επί το πλείστον τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι ο Dow περιλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό κυκλικών μετοχών. Η παρατήρηση αυτή σε συνδυασμό με την πλήρη διαφοροποίηση του από τους υπόλοιπους δείκτες, μας αποκαλύπτει ότι οι κυκλικοί τομείς όπως η ενέργεια αρχίζουν να ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον περισσότερο από την τεχνολογία, ενώ οι επενδυτές σιγά σιγά «ανακαλύπτουν» τις μετοχές εκείνες που θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη, όπως εκείνες των κλάδων του ταξιδιού και της αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, των γραμμών κρουαζιέρας, κ.ο.κ.

Η πρόοδος των εμβολιασμών στις ΗΠΑ άλλωστε οξύνει αυτή την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των μετοχικών τίτλων, καθώς αυξάνει την πεποίθηση ότι η απόσταση από την κανονικότητα αρχίζει να γίνεται ολοένα και μικρότερη. Ο Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου μάλιστα, ο Jen Psaki ανακοίνωσε ότι θ’αυξηθεί η παροχή εμβολίων από 11 εκατομμύρια σε 13,5 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Η «προβολή» είναι ότι το 75% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο. Πρόκειται όχι απλά για μια αξιοσημείωτη, αλλά και για μια αξιοθαύμαστη πρόοδο.

Τρανταχτό παράδειγμα για το πώς αποτιμά η αγορά αυτή την εξέλιξη ήταν η χθεσινή απόδοση της Walt Disney η οποία σημείωσε άνοδο άνω του 6% και έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, μετά από τις ειδήσεις ότι η Καλιφόρνια θα αρχίσει να μειώνει τους περιορισμούς στα θεματικά πάρκα από την 1η Απριλίου. Ενδεικτική ήταν και η αντίδραση και άλλων εταιρειών θεματικών πάρκων όπως η Cedar Fair (NYSE: FUN) η οποία σημείωσε άνοδο εως και 2,3% η SeaWorld Entertainment (NYSE: SEAS) με άνοδο + 6,3% κ.α.

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

[email protected]