Το σήμα της Wall Street για την αλλαγή των πρωταγωνιστών

Το σήμα της Wall Street για την αλλαγή των πρωταγωνιστών

H αγορά περίμενε με ενδιαφέρον την ομιλία του Προέδρου της Fed στη Γερουσία, ειδικά το σημείο εκείνο που θα αναφερόταν στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων αμερικανικών ομολόγων. Και πράγματι ο Πάουελ μίλησε και είπε αυτά που οι αγορές περίμεναν να ακούσουν.

Διαβεβαίωσε ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει τη χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό διάστημα, καθώς ναι μεν εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, το δεύτερο μισό του 2021 ενδεχομένως να είναι αρκετά καλό, εντούτοις «η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση και απέχει ακόμα πολύ από το να ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στην πορεία που πρέπει να διανύσουμε».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο Πάουελ τόνισε ότι η οικονομία «παραμένει ακόμα μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό».  Ως εκ τούτου η Fed θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός να πλησιάσει τον στόχο για ρυθμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σχολιάζοντας  την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, ο Πάουελ σημείωσε «έξυπνα» ότι αποτελεί δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, ενώ επέστρεψε την κουβέντα στο επίμαχο θέμα του πληθωρισμού για να διευκρινίσει ότι «αν και η Fed περιμένει μια προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού, δεν αναμένονται μεγάλες ή επίμονες πληθωριστικές πιέσεις».

Είναι εμφανές ότι η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη  στόχευε στην άμβλυνση των  ανησυχιών:

- για το ενδεχόμενο  αλλαγής από τη FED  στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον,

- για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική στήριξη σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής τόνωσης να προκαλέσει κάποια μεγάλη αλλαγή στον πληθωρισμό.

Παρά τις «comme il faut» δηλώσεις του Πάουελ, η Wall Street κινήθηκε ως επί το πλείστον σε κόκκινο έδαφος - άλλη μια λαμπρή απόδειξη ότι προς το παρόν το θέμα της φορολογίας μπορεί να είναι σημαντικότερο για το επενδυτικό συναίσθημα-  αν και στο τέλος οι απώλειες περιορίστηκαν, με τον  S&P500 και τον Dow να κλείνουν έστω και οριακά με θετικό πρόσημο.

Βέβαια, μια  προσπάθεια ερμηνείας των χτεσινών διακυμάνσεων, είναι ότι οι επενδυτές φοβούνται πως, παρά τις υποσχέσεις της Fed, μια αύξηση των τιμών ως αποτέλεσμα της ομοσπονδιακής τόνωσης θα μπορούσε να αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού.

Η άποψη της στήλης είναι ότι οι δηλώσεις του Πάουελ δεν άφησαν την παραμικρή χαραμάδα για μια τέτοια άποψη.  Εντούτοις,  αν έχει έρθει η ώρα να διορθώσουν οι αγορές -κάτι που θα φανεί από την τεχνική εικόνα στο κλείσιμο της εβδομάδας όπως την αναδείξαμε χτες - πολύ απλά θα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία προεξοφλήσεις ακόμα και πολλών μηνών μπροστά. 

Οπότε,  ίσως έχει περισσότερο νόημα  να αφουγκραστούμε τη διάθεση των αγορών, ώστε να  κινητοποιηθούμε άμεσα αν χαθεί το ανοδικό momentum, παρά να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους.

Προς το παρόν, οι επισημάνσεις για τη χτεσινή συνεδρίαση είναι ότι οι μετοχές της τεχνολογίας ξεκίνησαν με ιδιαίτερα σφοδρή πτώση και ο Nasdaq Composite υποχώρησε στην έναρξη κατά 2%, πέφτοντας κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών, για πρώτη φορά από τις 3 Νοεμβρίου.  

Εξίσου σημαντική παρατήρηση είναι ότι ακόμα και ο  Russell 2000, ο δείκτης  που χάρη στην αγάπη του retail ξεπέρασε σε απόδοση τα κέρδη του S&P500 τους πρώτους δύο μήνες του 2021, έγραψε επίσης σημαντικές απώλειες.  

Για πολλούς αναλυτές οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές και στις μετοχές της μικρής κεφαλοποίησης  θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η αρχή της αλλαγής σκυτάλης, όπου οι  κυκλικοί τομείς όπως η ενέργεια αρχίζουν να ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον περισσότερο από την  τεχνολογία.

Αυτή η παρατήρηση μπορεί να μας βοηθήσει στο να εξηγήσουμε και την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των βασικών τομέων της αγοράς.

O Nasdaq Composite, έγραψε απώλειες έως και 5% τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, για να τις μειώσει σε επίπεδο κλεισίματος πέριξ του 3% μέχρι στιγμής.

Αντίθετα ο Dow, ο οποίος περιλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό κυκλικών μετοχών, κατέγραψε απώλειες έως και  1% ενώ σε επίπεδο κλεισίματος όλες τις ημέρες είχε θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές «ανακαλύπτουν» τις μετοχές εκείνες  που θα  επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη, όπως εκείνες των κλάδων του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των γραμμών κρουαζιέρας.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.