Πληθωρισμός, φόροι, ομόλογα: Ποιος είναι o μεγαλύτερος «εχθρός» των αγορών;

Πληθωρισμός, φόροι, ομόλογα: Ποιος είναι o μεγαλύτερος «εχθρός» των αγορών;

Το πρώτο θέμα της εβδομάδας φαίνεται ότι θα είναι το εντυπωσιακό ράλι για το πετρέλαιο μετά την διαφαινόμενη επιμονή των Σαουδαράβων στην διατήρηση της παραγωγής στο τρέχον επίπεδο κατά την επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ στις 4 Μαρτίου.

Η σημασία αυτής της απόφασης, σε περίπτωση που πράγματι ισχύει, θα είναι καθοριστική, ενώ η μετάφραση της για τις πετρελαϊκές τιμές δόθηκε σε εκτενή ανάλυση μας τη Δευτέρα.

Το δεύτερο «μεγάλο θέμα» εντοπίζεται στην  πορεία της αγοράς των ομολόγων. Οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων συνεχίστηκαν και χτες, με μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η απόδοση στο αμερικανικό 10ετές ενισχύθηκε στο 1,367% από 1,344% την Παρασκευή, ενώ η μέγιστη τιμή έφτασε και το 1,3940, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα 12 μηνών. Μπορεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα η μεταβολή να μην είναι ακραία, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι στα τέλη του περασμένου έτους οι αποδόσεις ήταν σταθερά κάτω από το 1%, είναι λογικό να έχουν αρχίσει οι προβληματισμοί.

Καθώς οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, έχουν επηρεαστεί  και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατέγραψε χθες υψηλό 8 μηνών στο -0,2780 πριν υποχωρήσει στο -0,35% μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde περί στενής παρακολούθησης  της  αύξησης του κόστους δανεισμού. 

Δηλώσεις που οι αγορές δέχτηκαν σαν ξεκάθαρο σήμα  ότι οι αξιωματούχοι δεν αισθάνονται «άνετα» με την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων και ως εκ τούτου πιθανότατα να επαναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για εξαιρετικά χαλαρούς όρους χρηματοδότησης.
Ενδεικτικό των προσδοκιών αυτών ήταν και το γεγονός ότι μετά το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ υποχώρησε και η  αποδόση του γερμανικού 30ετούς  κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,16%.  

Πού εδράζονται οι ανησυχίες της αγοράς ομολόγων

Το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων έχει τροφοδοτηθεί από  τον συνδυασμό δύο παραγόντων: Της τεράστιας δημοσιονομικής τόνωσης και του  κινδύνου για  παρατεταμένο υψηλότερο πληθωρισμό, κάτω από την παραδοχή ότι οι οικονομίες με την βοήθεια των εμβολιασμών θα οδηγηθούν σε μια θεαματική ανάκαμψη, η οποία όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη υπερθέρμανση.

Καθώς η  τιμολόγηση των βασικών assets διεθνώς βασίζεται άμεσα ή έμμεσα στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς treasury yield, η αγορά αρχίζει να ανησυχεί ότι αν  η άνοδος των αποδόσεων συνεχιστεί, αυτό  θα αρχίσει σιγά σιγά να καθιστά όλα τα υπόλοιπα assets πιο ακριβά και ιδιαίτερα τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης που βασίζονται στον φθηνό και εύκολο δανεισμό.

Ως εκ τούτου, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι δηλώσεις του για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό ενδεχομένως να διαμορφώσουν την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Είναι επίκαιρες οι ανησυχίες για πληθωρισμό και αύξηση επιτοκίων;

Η στήλη θεωρεί ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό είναι βάσιμη, αλλά αρκετά πρόωρη. Θα είναι επίκαιρη, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά και μάλιστα για παρατεταμένη περίοδο.

Αυτή την στιγμή είναι νωρίς να μιλάμε για υπερθέρμανση της οικονομίας και ως εκ τούτου για άνοδο των επιτοκίων. Οι αγορές όμως αγαπούν τις προεξοφλήσεις και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως αφορμή για μια διόρθωση.  Η αγορά άλλωστε έχει καιρό να δώσει μια σοβαρή διόρθωση προκειμένου να ανασάνουν –ή και σε πολλές περιπτώσεις να εκλογικευτούν- οι αποτιμήσεις.

Το αν θα χρησιμοποιήσει η αγορά τον πιθανό κίνδυνο του υπερπληθωρισμού σαν μια αφορμή για διόρθωση είναι κάτι που θα μας το δείξει η απώλεια βασικών τεχνικών σημείων,όπως θα δούμε παρακάτω.

 Όμως όσον αφορά την επικαιρότητα του φόβου της ανόδου των επιτοκίων, θα υπενθυμίσουμε το βασικό μήνυμα από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ποσοτική χαλάρωση για όσο χρειαστεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομία.

Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μάλιστα έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν δει μια σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτή στο να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει, έστω πρόσκαιρα, τον στόχο του 2%.

Πιθανότατα αυτό να είναι και το σημερινό μήνυμα της ομιλίας του Κεντρικού Τραπεζίτη της Fed και μένει να δούμε αν η αγορά ομολόγων  θα αντιδράσει θετικά σε αυτό.

Πιο επίκαιρος κίνδυνος, το θέμα της φορολογίας

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι,  πιο πιθανό θεωρούμε να εξελιχθεί σε μια καλή αφορμή για διόρθωση  το θέμα της εταιρικής φορολογίας  στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε τη Δευτέρα  σε διαδικτυακό συνέδριο των New York Times, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της αύξησης των εταιρικών φόρων και μάλιστα ποσοτικοποίησε αυτή την αύξηση πέριξ του 28%.

Εμφανίστηκε μάλιστα  ανοιχτή στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των κεφαλαιακών κερδών.  Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «...μια αύξηση του φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη είναι κάτι που αξίζει να εξεταστεί».

Οι δηλώσεις αυτές για πολλούς αποτελούν τη συνέχεια των επισημάνσεων της Υπουργού την προηγούμενη εβδομάδα, για  την ανάγκη δημοσιονομικών  μέτρων προκειμένου  να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για νέες υποδομές του προέδρου Μπάιντεν.

Και μπορεί η Υπουργός Οικονομικών να απομάκρυνε  το ενδεχόμενο επιβολής ενός φόρου μεγάλης περιουσίας, καθώς  υποστήριξε ότι έχει συζητηθεί  αλλά δεν τον προκρίνει ο πρόεδρος Μπάιντεν μιας και ένας  τέτοιος φόρος θα είχε σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, αλλά ούτε ο  φόρος εταιρικών κερδών  φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτος από την Wall Street αν κρίνουμε από τις χθεσινές διακυμάνσεις.

Οι σηματωροί των τεχνικών διαγραμμάτων

Η απώλεια ή η διακράτηση κρίσιμων τεχνικών επιπέδων θα είναι αυτή που για άλλη μια φορά θα  μας δώσει μια πρώτη αίσθηση για το αν η αγορά έχει προθέσεις για μια σοβαρή διόρθωση.

Για τη μητέρα των αγορών τα επίπεδα αυτά τοποθετούνται στις 3780 μονάδες σαν πρώτο ορόσημο, ενώ οι  3590 αποτελούν το  δεύτερο και εξαιρετικά σημαντικό επίπεδο στήριξης.

Για τον γερμανικό δείκτη DAX η πρώτη σημαντική στήριξη είναι στις 13700 μονάδες, απώλεια της οποίας ανοίγει το δρόμο για τις 13250, η οποία και θα κρίνει και τη συνέχεια.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.