Οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street με το βλέμμα στα τελικά εκλογικά αποτελέσματα

Οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street με το βλέμμα στα τελικά εκλογικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν την Παρασκευή στην αμερικανική αγορά, με τους κυριότερους δείκτες στην Wall Street να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, την στιγμή που οι επενδυτές προεξοφλούν πως το εκλογικό θρίλερ που εξελίσσεται στις ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις ημέρες σύντομα θα λάβει τέλος.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε μικρές απώλειες 66 μονάδων ή 0,24% και διαμορφώθηκε στις 28.323 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 3.509 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,03%.

Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 11.895 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,04%.

Ωστόσο, ενδεικτικό της αισιοδοξίας στην αγορά πως η ηρεμία στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ θα επιστρέψει σύντομα, αποτελεί η νέα σημαντική πτώση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 24,86 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 2,72 μονάδων ή 9,86%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς βρίσκεται κάτω από τις 25 μονάδες για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου είχε ξεπεράσει τις 40 μονάδες.

Στο μέτωπο της εκλογικής αναμέτρησης Μπάιντεν - Τραμπ για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μία ανάσα από την εξασφάλιση των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την επικράτησή του, καθώς η διαφαινόμενη νίκη του στις Πολιτείες της Πενσιλβάνια και της Τζόρτζια αρκεί για να τον χρίσει 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις από την καταμέτρηση των ψήφων στις Πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται και στις δύο αμφίρροπες μονομαχίες, γεγονός που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα του χαρίσει την νίκη έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην Νεβάδα και την Αριζόνα, όπου η καταμέτρηση συνεχίζεται ακόμα.

Στα μάκρο της ημέρας, αισιοδοξία προκάλεσε η νέα μείωση του ποσοστού της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τον Οκτώβριο, μείωση η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικότερα, η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 6,9%, υποχωρώντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Σεπτέμβριο, την στιγμή που οι αναλυτές της Wall Street, εκτιμούσαν πως το ποσοστό θα ανέλθει στο 7,7%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η οικονομία των ΗΠΑ προσέθεσε κατά τον Οκτώβριο 638.000 θέσεις εργασίας, με τις νέες θέσεις εργασίας στην χώρα να καταγράφουν αύξηση για έκτο συνεχόμενο μήνα.