Διάγγελμα Μπάιντεν τις επόμενες ώρες - «Κλειδώνει» τη νίκη σε Τζόρτζια, Πενσιλβάνια

Διάγγελμα Μπάιντεν τις επόμενες ώρες - «Κλειδώνει» τη νίκη σε Τζόρτζια, Πενσιλβάνια

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό αναμένεται να απευθύνει τα ξημερώματα (απόγευμα τοπική ώρα) ο Τζο Μπάιντεν, καθώς οδεύει πρόσω ολοταχώς στον Λευκό Οίκο, μετά την ανατροπή στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, κερδίζοντας αυτές τις δύο Πολιτείες, θα προσθέσει στους 253 εκλέκτορες που έχει ήδη συγκεντρώσει, επιπλέον 16 και 20 αντίστοιχα φτάνοντας σε μια θεαματική νίκη με 289 εκλέκτορες.

Αν μάλιστα κερδίσει και τις Αριζόνα (11) και Νεβάδα (6), φτάνει σε μια θριαμβευτική επικράτηση με 306 εκλέκτορες. Η πολιτεία πάντως της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μόλις 1.579 ψήφοι.

Πηγή από το επιτελείο του Μπάιντεν που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα απευθύνει διάγγελμα τις επόμενες ώρες από το Ντελάγουερ στους Αμερικανούς πολίτες, με ορισμένους συμβούλους του να σημειώνουν πως αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται στο διάγγελμά του να ανακοινώσει τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.

Στην Πενσυλβάνια μετά και την τελευταία καταμέτρηση, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει τον αντίπαλο του, καλύπτοντας μάλιστα μια διαφορά περίπου 700.000 ψήφων. Συγκεκριμένα προηγείται με 49,5% έναντι 49,3% του Τραμπ κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν 14,000 ψήφους.

Η ενσωμάτωση των ψήφων στην Πολιτεία βρίσκεται στο 98% και συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα, απομένουν ακόμα να καταμετρηθούν 150.000 ψήφοι, με 25.000 ψηφοδέλτια να προέρχονται από την πόλη της Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με το Decision Desk του Fox News, ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία με διαφορά της τάξης των 100.000 ψήφων και να γίνει έτσι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην Τζόρτζια μια θεωρούμενη Ρεπουμπλικανική πολιτεία, ο Τζο Μπάιντεν επίσης ανέτρεψε την διαφορά, προηγούμενος πια με 1,538 ψήφους. Αν κερδίσει στη συγκεκριμένη πολιτεία θα γίνει ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κάνει κάτι ανάλογο από το 1992 και τον Μπιλ Κλίντον.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται έχει πέσει κάτω από τους 40,000 ψήφους.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται πια με 22,000 έχοντας διπλασιάσει τη διαφορά.

Ντ. Τραμπ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα»

Από την πλευρά της, η καμπάνια Τραμπ δεν φαίνεται να δέχεται την εν εξελίξει κατάσταση, τονίζοντας ότι «δεν τελείωσε τίποτα». Εκπρόσωπος της καμπάνιας του ανάφερε τα εξής: «Στη Τζόρτζια θα γίνει επανακαταμέτρηση και είμαστε σίγουροι ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα επικρατήσει τελικά.Υπήρξαν πολλές παρατυπίες στην Πενσυλβανία, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι εμποδίζουν τους εθελοντές μας νόμιμους παρατηρητές να έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε περιοχές καταμέτρησης των ψήφων».

Ο Τραμπ διατηρεί την ίδια γραμμή κάνοντας λόγο για νοθεία, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πάντως οτι ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν χθες βράδυ να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.

Με την καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις εκλογές να συνεχίζεται, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρουσιάστηκε μπροστά στις κάμερες για να πει, από τον Λευκό Οίκο, πως θα κέρδιζε «με ευκολία» εάν λογαριάζονταν μόνο «οι νόμιμες» ψήφοι, αλλά εάν η καταμέτρηση συμπεριλάβει «τις παράνομες ψήφους», οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν «να κλέψουν» τη νίκη στις εκλογές.

Το MSNBC διέκοψε άμεσα την απευθείας μετάδοση.

«Λοιπόν, βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται όχι μόνο να διακόψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά να διορθώσουμε αυτά που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ», ανέφερε ο παρουσιαστής Μπράιαν Ουίλιαμς.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News και ABC News επίσης διέκοψαν την απευθείας μετάδοση της προεδρικής συνέντευξης Τύπου. Ο Τραμπ εγκατέλειψε το βήμα χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση.

Το CNN αποφάσισε να μην διακόψει την απευθείας μετάδοση του διαγγέλματος, ούτε να κόψει τον ήχο του μικροφώνου του Τραμπ.

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Πελόζι: Εκλεγμένος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Έλαβε ισχυρή εντολή να κυβερνήσει

- Ντ. Τραμπ: Θα συνεχίσω τη μάχη με κάθε διαθέσιμη πτυχή του νόμου

- Επιτελείο Μπάιντεν: Εκτός Λ. Οίκου οι καταπατητές, αν δεν δεχθούν την ήττα τους

- Μιτς Μακόνελ: Ασφαλώς και θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας