Οι μεσαίοι του ταμπλό που αξίζει να δει κανείς
Αντισυμβαλλόμενος - Liberal Markets

Οι μεσαίοι του ταμπλό που αξίζει να δει κανείς

Ο προσανατολισμός επενδυτικής εξωστρέφειας αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές εισηγμένες, καθώς το εγχώριο περιβάλλον δεν έχει τις δυνάμεις (βλ. ρευστότητα) για να υποστηρίξει επί του παρόντος προσπάθειες που ξεκινούν από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο θεσμός διανύει την τρίτη χρονιά του και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ήταν λιγότερες από ποτέ (10 φέτος έναντι 14 το 2019) η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στη συμμετοχή εξ αποστάσεως. Στα 385 ψηφιακά ραντεβού συμμετείχαν 46 επενδυτικά κεφάλαια και 119 επαγγελματίες διαχειριστές και αναλυτές. Να τι ακούσαμε και τι είδαμε σε όσες συναντήσεις συμμετείχαμε:
 

QUEST

Ηταν από τις πιο συμπαγείς και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις καθώς όλοι οι επιμέρους κλάδοι δραστηριότητας κινούνται σε αυξητικούς ρυθμούς πωλήσεων και κερδών. Η Unisystems δεν επηρεάστηκε καθόλου από την πανδημία, το ανεκτέλεστο διαμορφώνεται σε 260 εκατ. ευρώ (2 χρόνια με λειτουργικό περιθώριο 5%). Η Cardlink έχει πλέον φθάσει σε μερίδιο αγοράς 25% με 240.000 Pos, ενώ οι έκτακτες πληρωμές προς τους παλαιούς μετόχους έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που θα ενισχύσει τα λειτουργικά της περιθώρια. Στα φ/β εξετάζονται επενδύσεις σε νέα πάρκα. Κατά το 2020 η ACS έφθασε στα όρια της δυναμικότητάς της. Για το νέο κέντρο logistics αναφέρθηκε ότι θα επιτευχθεί διπλασιασμός της δυναμικότητας από την πρώτη μέρα λειτουργίας, ενώ με την υποστήριξη του τεχνολογικού εξοπλισμού η δυναμικότητα θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί. Σε επίπεδο ομίλου, το β’ εξάμηνο αναμένεται ανάλογο των επιδόσεων του α’ εξαμήνου.

Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου η εταιρεία θα εγγράψει έκτακτες απώλειες ύψους 11,2 εκατομμύρια ευρώ από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Η δύναμη πυρός σε ρευστά διαθέσιμα είναι της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται διάφορες εξαγορές οι οποίες εφάπτονται στο αντικείμενο των θυγατρικών του ομίλου, χωρίς να αποκλείεται η είσοδος σε μια νέα δραστηριότητα. Αριστη από κάθε άποψη και σε κάθε τομέα η παρουσία του ομίλου και παρά τις συντηρητικές διαβεβαιώσει της διοίκησης η φετινή χρονιά θα παρουσιάσει ρεκόρ στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη.
 

Πλαστικά Θράκης

Η ευχάριστη έκπληξη των αποτελεσμάτων εξαμήνου φαίνεται ότι συνεχίζει δυνατά και στο γ’ τρίμηνο. Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν ανακάμψει μόνο μερικώς, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρεί το καλό μικτό περιθώριο. Σε επίπεδο ρευστότητας και κερδοφορίας, η διοίκηση ανέφερε ότι διατηρείται η θετική προοπτική όπως διαμορφώθηκε στο α’ και το β’ εξάμηνο. Η πώληση του εργοστασίου στις ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με την εταιρεία να έχει ήδη εισπράξει μια προκαταβολή από τα 14,5 εκατ. δολάρια της συναλλαγής. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του κεφαλαίου κίνησης, της κερδοφορίας και της πώλησης του ακινήτου. Τέλος, ο όμιλος αναμένεται να υιοθετήσει πλάνο συμβατότητας με ESG πρότυπα από το 2021, καθιστώντας περισσότερο ελκυστική τη μετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια που εξετάζουν εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο «Υπεύθυνες επενδύσεις».
 

ΕΥΑΘ

Οταν μια εταιρεία είναι δημόσια, έχει δηλαδή τις μετοχές της εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, η διοίκηση οφείλει να έχει γνώση του πώς οι επενδυτές αξιολογούν την πληροφόρηση που τους δίνει. Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ η πληροφόρηση δίνεται με το σταγονόμετρο, μια και η εταιρεία δεν δημοσιεύει τρίμηνες και εννεάμηνες λογιστικές καταστάσεις, ενώ από την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών έχει κάμποσο καιρό (2008) να περάσει. Παρ' όλα αυτά, η συμμετοχή της εταιρείας στην ημερίδα των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της επενδυτικής κοινότητας. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να πιάσει τα στάνταρντ των παρουσιάσεων που επιβάλλει ο συγκεκριμένος δίαυλος επικοινωνίας.

ΑΔΜΗΕ

Η ιδιαιτερότητα του ΑΔΜΗΕ είναι ότι αποτελεί ένα δίκτυο με σημαντική προοπτική ανάπτυξης λόγω της προσθήκης σημαντικών ρυθμισμένων παγίων τα επόμενα 10 χρόνια. Η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα ύψους 410 εκατ. ευρώ που της εξασφαλίζει άνετη υλοποίηση των επενδυτικών της προγραμμάτων, καθώς εκτός από τον τραπεζικό δανεισμό το επενδυτικό πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ θα έχει και την υποστήριξη επιδοτήσεων η οποία εκτιμάται περί το 1 δισ. ευρώ. Για το 2023 ο ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι θα έχει αύξηση 53% στα ρυθμισμένα πάγια τα οποία θα δίνουν 280 εκατ. ευρώ λειτουργικών αποτελεσμάτων. Υπάρχει ρητή δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος του 50% των καθαρών κερδών.
 

Cenergy

Η εταιρεία μπαίνει και στην κατασκευή σωλήνων ροής υδρογόνου και αυτό από μόνο του αποτελεί μια εξαιρετική είδηση, καθώς η πολυπλοκότητα και η δυσκολία του εγχειρήματος μεταφοράς υδρογόνου θα της δώσουν σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Το ανεκτέλεστο της εταιρείας αντιστοιχεί σε τζίρο 2,5 χρήσεων και η αύξηση της ζήτησης σε καλώδια λόγω της ανάπτυξης των ΑΠΕ συνεχίζεται εντός και εκτός Ελλάδας. Μικρή η επίπτωση από την επιβολή δασμών σε σωλήνες χάλυβα στην Αμερική.
 

ΚΡΙ ΚΡΙ

Ο όμιλος βλέπει συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών από 10%-20% στα επόμενα τρία χρόνια με λειτουργικό περιθώριο 17,5%, με τις εξαγωγές να αποτελούν άνω του 50% των ενοποιημένων πωλήσεων στο τέλος της περιόδου της τριετίας. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την επέκταση του γιαουρτιού, κυρίως μέσω της κατηγορίας ιδιωτικής ετικέτας (private label) στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία). Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει το 50% των εξαγωγών γιαουρτιού, η Ιταλία το 25% και οι λοιπές χώρες της Ε.Ε. το υπόλοιπο 25%. Η ιταλική αγορά γιαουρτιού μοιάζει περισσότερο με την ελληνική, με το ελληνικό στυλ γιαούρτι να αποτελεί αγορά αξίας 150 εκατ. ευρώ, ενώ η Γερμανία εκτιμάται στα 165 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου το μέγεθος της αγοράς ελληνικού γιαουρτιού διαμορφώνεται στα £ 310 εκατομμύρια, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε όλες τις αλυσίδες λιανικής μέσω της κατηγορίας PL αλλά και τα επώνυμα προϊόντα KRIKRI. Στο εσωτερικό, η εταιρεία αυξάνει τα μερίδια αγοράς σε όλα τα λειτουργικά τμήματα (γιαούρτι και παγωτό). Οι συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες (Capex) εκτιμώνται σε 7-10 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται κυρίως στην αύξηση της δυναμικότητας στο γιαούρτι για την ικανοποίηση της αυξημένης διεθνούς ζήτησης. Για άλλη μια φορά η εταιρεία άφησε θετικές εντυπώσεις σε ό,τι αφορά το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των εργασιών της.
 

Ευρωπαϊκή Πίστη

Μικρή είναι η ώς τώρα επίπτωση από τον Covid σε αποζημιώσεις, ωστόσο τα μεγέθη του εξαμήνου επηρεάστηκαν σημαντικά από τις αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου μετοχών, παρά την αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Από τις πρόσφατες θεομηνίες έχουν καταγραφεί μικρού μεγέθους ζημιές, ενώ από τη μειωμένη κίνηση στους δρόμους η εταιρεία είχε καλύτερη εικόνα σε συμβόλαια ζημιών αυτοκινήτων. Το μερίδιο που κατέχει η Ευρωπαϊκή Πίστη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για το α' εξάμηνο 2020 ανέρχεται σε 5,5%, έναντι 5,1% το α' εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς στον Κλάδο Ζωής διαμορφώθηκε σε 3,8%, έναντι 3,3% το α' εξάμηνο του 2019, ενώ το μερίδιο αγοράς στους Κλάδους Ζημιών υπολογίζεται αυξημένο σε 6,9% από 6,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εταιρεία είχε διανείμει 24 λεπτά μέρισμα ανά μετοχή το 2019 και κατέχει 514.620 ίδιες μετοχές, συνολικής αξίας κτήσης 2,322 εκατ. ευρώ (1,9% του μ.κ.).
 

Ψηφιακό συνέδριο

Το επόμενο ραντεβού με τις παρουσιάσεις των εταιρειών θα πρέπει να αναμένεται προς τα μέσα Νοεμβρίου. Η ΕΧΑΕ φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στη διεξαγωγή ψηφιακού συνεδρίου για τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης μετά τις δύο πετυχημένες προσπάθειες του 2018 και 2019. Σε μια χρονιά που ο κορωνοϊός έχει πρακτικά μηδενίσει τη φυσική παρουσίαση εταιρειών σε κοινό που αποτελείται από θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες της Αγοράς, οι κινήσεις αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση βελτιώνοντας την πληροφόρηση και αναδεικνύοντας ενδεχομένως νέες ιδέες σε μια Αγορά που συνεχώς συρρικνώνεται από επιλογές.

On the spot

Αγορά: O Γενικός Δείκτης έμεινε και τον Οκτώβριο σε χαμηλή πτήση, αφού οι γεωπολιτικές αναταράξεις κάθε άλλο παρά βοήθησαν την Αγορά να βρει ρυθμό. Είναι επιτυχία το γεγονός ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο ΟΠΑΠ κατάφερε να αντλήσει από την Αγορά 200 εκατ. ευρώ με ένα ικανοποιητικό επιτόκιο. Τα ομόλογα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την προσεχή Πέμπτη, αφού την Τετάρτη η αγορά θα είναι κλειστή λόγω της Εθνικής Εορτής του «ΟΧΙ». Στο εξωτερικό τα νούμερα της πανδημίας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τα μέτρα στον περιορισμό των συναθροίσεων και των μετακινήσεων αυξάνονται, η θεραπεία και το εμβόλιο έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους και η ημερομηνία των αμερικανικών εκλογών πλησιάζει (3 Νοεμβρίου), ανεβάζοντας την αδρεναλίνη της αγοράς.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου ήταν μικτή, καθώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάζεται από έκτακτα κέρδη και ζημιές, οι αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν ιλιγγιώδεις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ στο εμπόριο οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν εξισορροπήσει τις απώλειες από το επίγειο δίκτυο. Η γενική αίσθηση των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι ότι οι αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές, ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι σημαντικά καλύτερος. Σε ό,τι αφορά την προοπτική των επόμενων τριμήνων, οι διοικήσεις των εταιρειών δείχνουν ακόμα επιφυλακτικές και αναμένουν ένα πειστικό σινιάλο από μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού προκειμένου να διατυπώσουν μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τη συνέχεια.

Ξένες αγορές: H εβδομάδα που ξεκινάει έχει πάνω από 1.000 (!) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, με το 70% να δημοσιεύεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Στις εταιρείες που θα ανακοινώσουν περιλαμβάνονται οι Google (26/10), Microsoft (27/10), Facebook, Apple και Amazon (29/10), oι μετοχές των οποίων τράβηξαν τους δείκτες της Wall Street. Για όσους ενδιαφέρονται για τις συνεδριάσεις της Wall Street, σημειώστε ότι λόγω της εφαρμογής της χειμερινής ώρας στις ΗΠΑ η έναρξη και η λήξη της συνεδρίασης θα γίνεται μία ώρα νωρίτερα (15:30-22:00 ώρα Ελλάδος). Η αλλαγή αυτή αποκαθίσταται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Στην ελληνική αγορά οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του γ' τριμήνου θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

ΟΛΠ: Δυνατός ο Σεπτέμβριος για τον προβλήτα ΙΙ & ΙΙΙ. Γύρισε θετικός (+4,5%) σε σχέση με πέρυσι ο μήνας ύστερα από 8 σερί πτωτικούς μήνες το 2020. Στο γ' τρίμηνο η επιβράδυνση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε στο -4,1%, όταν στο β' τρίμηνο η μείωση ήταν 9,8%. Στο εννεάμηνο οι δύο προβλήτες έχουν διακινήσει 3,69 εκατ. TEUs εμφανίζοντας μείωση 5,5%. Από την άλλη πλευρά φέτος θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικά λιγότερα έσοδα από την κρουαζιέρα και τον εκτελωνισμό αυτοκινήτων, αφενός λόγω της πανδημικής κρίσης, αφετέρου λόγω και των ανωμαλιών που παρουσιάστηκαν στην αγορά με τη μεγάλη καθυστέρηση στις ταξινομήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Τηρουμένων των αναλογιών, τα νούμερα διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων θεωρούνται ικανοποιητικά, δεδομένου ότι το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για το λιμάνι του Πειραιά, ενώ φέτος αναμένεται να είναι μια έντονα υφεσιακή χρονιά.

Jumbo: Δεν μας έχει συνηθίσει η εταιρεία σε συνεχείς αρνητικές διακυμάνσεις, αλλά ένα σερί οκτώ πτωτικών συνεδριάσεων χρήζει διερεύνησης. Μετά λοιπόν την εξαιρετική επίδοση του Σεπτεμβρίου (+1,2%), όπου τα μεγέθη του κύκλου εργασιών γύρισαν θετικά με τη βοήθεια των σχολικών πωλήσεων (10% στο σύνολο), η αύξηση των κρουσμάτων και τα τοπικά lockdowns φαίνεται να έχουν ανησυχήσει την επενδυτική κοινότητα. Ειδικότερα, η Ρουμανία στο εξάμηνο ήταν η μόνη γεωγραφική ζώνη που παρουσίαζε θετική διαφορά σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της προσθήκης νέων καταστημάτων αλλά και της ωρίμανσης του υφιστάμενου δικτύου της. Η Ρουμανία συνιστά πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη γεωγραφική ζώνη σε συνεισφορά στον κύκλο εργασιών (19%) και τα λειτουργικά κέρδη (26%).

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς και των franchise δικτύου στα Βαλκάνια. Στο τέλος του εξαμήνου ο Ομιλος Jumbo αριθμούσε 80 καταστήματα, όπου τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία, ενώ μέσω συνεργασιών είχε παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, στη Βόρεια Μακεδονία με 5 καταστήματα, στην Αλβανία με 5 καταστήματα, στο Κόσοβο με 6 καταστήματα, με 4 καταστήματα στη Σερβία, με 5 στη Βοσνία και με 1 στο Μαυροβούνιο. Ακόμα και αν ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος δεν εξελιχθούν θετικά στις πωλήσεις «όλα θα παιχτούν» τον Δεκέμβριο, στον οποίο πραγματοποιείται το 27% των πωλήσεων του ομίλου. Στα υποστηρικτικά της περιόδου του β' εξαμήνου η ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και τα χαμηλά μεταφορικά. Εκτίμηση της αγοράς είναι η χρήση να κλείσει με κέρδη άνω των 130 εκατ. ευρώ, επίδοση η οποία είναι εξαιρετική, καθώς δύο μήνες πρακτικά το επίγειο δίκτυο της εταιρείας ήταν κλειστό.


*Στο επόμενο (προεκλογικό) φύλλο: Τι είδαμε στα νούμερα της Παπουτσάνης, περισσότερη πληροφόρηση για το target model και πώς θα κλείσει η τρύπα του ΕΤΜΕΑΡ.

**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 24-25 Οκτωβρίου 2020.