7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street καθώς πλησιάζει το πακέτο Μπάιντεν

Νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street καθώς πλησιάζει το πακέτο Μπάιντεν

Σε πορεία να ολοκληρώσει μία εβδομάδα μόνο ανοδικών συνεδριάσεων βρίσκεται η αμερικανική αγορά, με τους S&P 500 και Nasdaq να προχωρούν σήμερα βαθύτερα στο πεδίο των ιστορικών υψηλών και τον Dow Jones να ακολουθεί από κοντά, καθώς οι Δημοκρατικοί έκαναν το πρώτο βήμα στη Γερουσία για την έγκριση του πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαριών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 31.208 μονάδες με άνοδο 0,5% ή 145 μονάδες και απέχει λιγότερες από 70 για καταγράψει νέο ρεκόρ, κάτι που έχουν κάνει ήδη ο γενικός S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq, με τον πρώτο να ενισχύεται κατά 0,4% έχοντας πιάσει ενδοσυνεδριακά νέο υψηλό στις 3.891 μονάδες, όπως και ο δεύτερος που αναρριχήθηκε στις 13.826 και κινείται με άνοδο σχεδόν 0,3%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά των ΗΠΑ οδεύει προς την ολοκλήρωση της καλύτερης εβδομάδας της από τον Νοέμβριο, με τον Dow να έχει ενισχυθεί στο σύνολό της κατά 2%, τον S&P 500 κατά 4,6% και τον Nasdaq κατά 5,7%, ανακάμπτοντας και οι τρεις από την υψηλή μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας με τις αναταράξεις που είχαν προκαλέσει οι WallStreetBets.

Βασική εξέλιξη που δείχνει να δίνει σήμερα ώθηση στη συνεδρίαση συνιστά το γεγονός ότι η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει τις ερχόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων απέναντι στην πανδημία, του προέδρου Μπάιντεν, με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Η έλευση του νέου πακέτου, του οποίου το ύψος έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, φαντάζει πλέον ακόμα πιο επιτακτική μετά τα αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο, που παρουσίασε μικρότερη του αναμενόμενου η ανάκαμψη.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι τον προηγούμενο μήνα οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 49.000, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 50.000 νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο την ίδια ώρα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι τελικά είχαν χαθεί 227.000 θέσεις εργασίας από τις 140.000 που είχε αναφερθεί αρχικά.

Στην έκθεση δε του υπουργείου, υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω κυβερνητικής στήριξης, με εκατομμύρια άτομα να περνούν παρατεταμένες περιόδους ανεργίας ενώ άλλοι έχουν χάσει οριστικά την εργασία τους και έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση νέας.