Μήπως η είσοδος του bitcoin στα «μεγάλα σαλόνια» των αγορών σημάνει και το τέλος της αθωότητας;

Μήπως η είσοδος του bitcoin στα «μεγάλα σαλόνια» των αγορών σημάνει και το τέλος της αθωότητας;

Και ενώ ακόμα δεν έχουν τραβηχτεί τα απόνερα της ανακοίνωσης της​  επένδυσης του 8% των ταμειακών διαθεσίμων της Tesla, ύψους $1,5 δισ. σε bitcoin, την περασμένη εβδομάδα οι αγορές χρήματος και κεφαλαίων έγιναν αποδέκτες, μιας σειράς ειδήσεων σχετικών με την προσπάθεια εδραίωσης του bitcoin στη συνείδηση ακόμα και των πιο συντηρητικών επενδυτών. Προσπάθεια εδραίωσης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, σαν νόμισμα εμπορικής συναλλαγής και σαν αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο.

Στα εταιρικά ονόματα που έχουν ανακοινώσει με τον άλφα ή βήτα τρόπο, ότι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του bitcoin, όπως είναι η Tesla, το Twitter, η Mastercard, η Square, η PayPal και η Visa, προστέθηκαν και άλλα ονόματα.

Ένα από αυτά, είναι το όνομα της παραδοσιακής Bank of New York Mellon, η οποία ανακοίνωσε ότι «θα διατηρεί και θα εκδίδει bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα για λογαριασμό πελατών της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων». Παρ’ όλο που η ανακοίνωση αυτή, έσπειρε νέα μηνύματα αισιοδοξίας στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, οδήγησε και σε μια σειρά ερωτημάτων.

Πως θα εκδίδει η BNY Mellon κρυπτονομίσματα bitcoins, όταν είναι γνωστή η διαδικασία μέσω της οποίας μπαίνουν τα bitcoins στο σύστημα; Πως θα προβαίνει στην επίσημη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, όταν είναι γνωστό ότι το βασικό «πλεονέκτημα» του bitcoin, είναι το πέπλο ανωνυμίας γύρω από τους έχοντες στην κατοχή τους wallets (ψηφιακά πορτοφόλια) με κρυπτονομίσματα;

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Δημάρχου της πόλης του Miami, Francis Suarez, o οποίος στην προσπάθεια να μετατρέψει την πόλη του σε «Tech Hub», δήλωσε ότι προτίθεται να προβαίνει στη μερική πληρωμή της μισθοδοσίας σε  bitcoin. Ενθουσιασμός από την μια πλευρά και σκεπτικισμός από τη άλλη.

Τέθηκαν ερωτήματα, σε σχέση με τη δυνατότητα του Δήμου να προβαίνει σε πληρωμές με bitcoins, όταν όλα του τα έσοδα είναι σε δολάρια. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε κάλλιστα να ανατρέψει άρδην τον προϋπολογισμό του Δήμου, να δημιουργήσει αμοιβές δύο ταχυτήτων και να τον οδηγήσει στην πτώχευση.

Το σπουδαιότερο όμως όνομα, που ακούστηκε στη αρένα των κρυπτονομισμάτων, είναι αυτό της Morgan Stanley. H Morgan Stanley ακολούθησε την J.P.Morgan στην αλλαγή στάσης απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Μάλιστα, έκανε δυο επιπλέον βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το πρώτο βήμα, είναι αυτό της κατοχής​ ​792.627 μετοχών της  MicroStrategy. Η Morgan Stanley κατέχει πλέον το 10,9% των μετοχών μιας εταιρείας, που έχει στη κατοχή της  bitcoin αξίας $2 δισ. Και το δεύτερο βήμα, είναι η διερεύνηση της εισόδου του Morgan Stanley Investment Management's Counterpoint Global, με κεφάλαια ύψους $150 δισ. στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και του  Bitcoin, εφ’ όσον δοθούν οι απαιτούμενες άδειες από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC).

Αν σκεφτεί κανείς την περιορισμένη κυκλοφορία των bitcoins, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι εάν όλες αυτές οι κινήσεις μετουσιωθούν σε «εισβολή» στη κοινότητα του bitcoin, δεν θα υπάρξει όριο στο ύψος της τιμής που μπορεί να φτάσει το bitcoin.

Τα ρίσκα και οι ενστάσεις

Ωστόσο αυτή η τάση των επενδυτών να προλάβουν να μην χάσουν το τραίνο των bitcoins, που αναγκάζει ακόμα και τους έμπειρους και παραδοσιακούς παίκτες όπως είναι η Morgan Stanley, η J.P.Morgan και η BNY Mellon, να μπουν για τα καλά στο χορό, για να μην χάσουν τους πελάτες τους, έχει σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας.

Το σύνθημα «Bitcoin at any cost», που κυριαρχεί πλέον στα αμερικανικά χρηματιστηριακά γραφεία, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κίνηση στο bitcoin, αδιαφορώντας για το κόστος, προβληματίζει πολλούς οι οποίοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε επενδυτικό «φετίχ», κάτι που έχει απροσδιόριστη αξία ή χρησιμότητα.  

Ακόμα και θεσμικοί επενδυτές που είναι επενδεδυμένοι στην Tesla, εκφράζουν ενστάσεις για την κίνηση της προσφιλούς εταιρείας τους, να αγοράσει bitcoins. Δηλώνουν, ότι έχουν επενδύσει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην αυτόνομη οδήγηση και στους νέους συσσωρευτές ενέργειας και όχι στο bitcoin. Επισημαίνοντας, ότι αν ο Elon Musk επιθυμεί να κερδοσκοπήσει στο bitcoin, να το κάνει με δικά τους κεφάλαια και όχι θέτοντας τα διαθέσιμα της εταιρείας σε ρίσκο. Και ότι η έκθεση στο bitcoin, θα προσδώσει μεταβλητότητα στην πορεία της Tesla.  

Την περασμένη εβδομάδα, στο άρθρο «Όταν οι αγορές βλέπουν την κολοκύθα για άμαξα και τον άνθρακα για θησαυρό», είχαμε παρουσιάσει κάποια χαρακτηριστικά των κατόχων των bitcoins καθώς και των εμπλεκομένων στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά το 39% των κατόχων bitcoin επιθυμεί την αποδόμηση του πολιτικού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, το 29% επενδύει λόγω του φόβου να μην χάσει το πάρτυ και το 32% επενδύει στην επενδυτική ευκαιρία

Δηλαδή οι επενδυτές του bitcoin, επενδύουν περισσότερο σε αυτό που συμβολίζει όπως είναι ο αντισυστημισμός, η ψηφιακή κυριαρχία, η ανεξαρτησία από τις κεντρικές τράπεζες και λιγότερο στο περιεχόμενο του, στην αξία του. Άλλωστε ουδείς μπορεί να προσδιορίσει την αξία του. Μόνο με εικασίες και προσδοκίες που εδράζονται στην αέναη αγοραστική ζήτηση και στον περιορισμένο αριθμό των bitcoins που κυκλοφορούν, θέτουν τιμές στόχους ορισμένοι αναλυτές.

Άραγε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, τώρα που το bitcoin επιχειρεί να εισέλθει στα «επίσημα σαλόνια των χρηματαγορών»; Με ποιο τρόπο αυτή η αόρατη, αντισυστημική και σχεδόν επαναστατική πλατφόρμα ιδιοκτησίας και συναλλαγών, θα ενταχθεί στο «σύστημα»;

Δεν θα χάσει την ψυχή της και το όραμα της; Δεν θα χάσει τη ανωνυμία της και την αποκεντρωμένη ασφάλεια διαφύλαξη των περιουσιακών της στοιχείων; Οποιαδήποτε στιγμή εφόσον μπει μέσα στο σύστημα, δεν θα μπορεί να φορολογηθεί από τις φορολογικές αρχές ή να κατασχεθεί από τις εποπτικές και διωκτικές αρχές; Μήπως η ένταξη του bitcoin μέσα στο σύστημα, αποδυναμώσει πλήρως τα «πλεονεκτήματα» του;

Μήπως απογυμνωθεί εντελώς από όλα αυτά τα ιδεολογικά και μαγικά χαρακτηριστικά του και φανεί ότι αποτελεί, μια σύγχρονη ψηφιακή κερδοσκοπική τουλίπα, που ταξίδεψε μέσα στην κάψουλα του χρόνου από το μακρινό 1637 στο σήμερα; 

Ο χρηματιστηριακός μου μέντορας έλεγε: «δεν αγοράζω κάτι που δεν έχει ισολογισμό και δεν μπορώ να έχω καθαρή εικόνα»

​Έ​νας data engineer από το Λονδίνο, με τον οποίο συζητούσαμε για τα 50χρονα του Nasdaq, μου είπε: «Ό,τι ήταν ο Nasdaq για τα χρηματιστήρια το 1971, είναι σήμερα το bitcoin για τα νομίσματα»  

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.