Μήνας-φωτιά με δυνατά νέα και μεγάλες χρηματιστηριακές συγκινήσεις ο Απρίλιος

Μήνας-φωτιά με δυνατά νέα και μεγάλες χρηματιστηριακές συγκινήσεις ο Απρίλιος

Μήνας μεγάλων συγκινήσεων αναμένεται ο Απρίλιος σε όλα τα μέτωπα. Είναι ο μήνας στον οποίο φαίνεται ότι θα δούμε άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, των σχολίων και της εστίασης. Ο μήνας ξεκινάει με δύο χρηματιστηριακές αργίες λόγω του καθολικού Πάσχα και τελειώνει την ορθόδοξη Μ. Παρασκευή έχοντας μόλις 19 συνεδριάσεις.

Είναι ο μήνας που οι εισηγμένες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις δημοσιεύσεις για τη χρήση του 2020 ενώ δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάποια πρώτα νούμερα για το α’ τρίμηνο του 2021, αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό είναι περισσότερο επιθυμία παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση. Η σημασία των ετήσιων αποτελεσμάτων δεν είναι αμελητέα αφού οι αδύναμοι κρίκοι των εισηγμένων υπό συγκεκριμένα κριτήρια θα οδηγηθούν στην επιτήρηση.

Για όσες εταιρείες «ξεχάσουν» να δημοσιεύσουν θα οδηγηθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης καθώς δεν θα δοθεί άλλη παράταση όπως έγινε απλόχερα πέρυσι. Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού πάντως μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου τα τρίμηνα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται με το γνωστό ρυθμό. Ας γυρίσουμε όμως στα δικά μας.

Σήμερα λήγει τυπικά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό με δύο ελληνικά σχήματα να δεσπόζουν στη διαγωνιστική διαδικασία και συγκεκριμένα τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– EGIS Projects S.A και τις Μυτιληναίος-Vinci-Άβαξ.

Στις 2 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική συνέλευση που θα εγκρίνει τη συναλλαγή τιτλοποίησης Galaxy και την αποκοπή του σχήματος ειδικού σκοπού των ομολογιών μεσαίας διαβάθμισης και διανομής τους στους μετόχους της Alpha Bank, όπως έγινε στην περίπτωση της Eurobank με το Cairo Mezz.

Την ίδια ημέρα για τους μετόχους της Ελλάκτωρ ξεκινάει το σήριαλ της έγκρισης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Οι πιθανότητες να υπάρξει με την πρώτη συνέλευση απόφαση είναι μικρές επομένως θα υπάρξουν και άλλες πράξεις με τους συμμετέχοντες να υπόσχονται εκπλήξεις. Aύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ θα τρέξει τον Απρίλιο και για την Αεροπορία Αιγαίου

Στις 6 Απριλίου συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΗ για να εγκρίνει τα 11 σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα περάσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Οι 11 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι εξής: Macquarie, Ardian, KKR, Blackrock, First State Investments, BCI, CVC, F2I, Oak Hill Advisors, China South power Grid/China three Gorges και Guangzhou Power.

Μιλάμε για την «κρέμα» σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια υποδομών και φυσικά ένα τόσο μεγάλο πλήθος ενδιαφερόμενων δημιουργεί ανταγωνιστικό κλίμα στη διαδικασία των προσφορών. Πιθανότατα οι δύο κινέζικες κοινοπραξίες θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων που έχουν ως εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια ημέρα η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα δώσει κατευθύνσεις για τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς με βασικό θέμα την έγκριση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου και τον τρόπο συμμετοχής (ή μη συμμετοχής) των υφιστάμενων μετόχων.

Ο αρχικός προγραμματισμός τοποθετεί το άνοιγμα του βιβλίου το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και την τιμολόγηση της τιμής έκδοσης στο τέλος του μήνα. Ίσως το βασικότερο χρηματιστηριακό event της χρονιάς το οποίο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις και αναγνώσεις σε όλο τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Στις 21 και 22 Απριλίου θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο ενέργειας υπό την αιγίδα του ΧΑ. Στην πιο σημαντική ίσως ημέρα του μήνα, την Παρασκευή 23 Απριλίου η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο με τον οίκο να βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από επενδυτικό όριο στο ΒΒ- με σταθερή προοπτική. 

 Όμως ο Απρίλιος δεν τελειώνει εδώ.

Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 το επενδυτικό κεφάλαιο του John Paulson είχε σωρευτικά επενδύσει 796, 9 εκατ. ευρώ για το 9,13% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Άλλα 100 εκατ. ευρώ είχαν τοποθετηθεί στην Alpha Bank για την απόκτηση του 6,52%. Εκτός από τις τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές υπάρχει και ένα ποσοστό 10% στην ΕΥΔΑΠ που είχε αγοραστεί το 2014 έναντι 86 εκατ. ευρώ ή 8,07 ευρώ ανά μετοχή.

Στο τέλος Απριλίου λήγει η δεύτερη παράταση που είχε δώσει το Δημόσιο για τη διαπραγμάτευση της τιμής του αδιύλιστου νερού ενόψει της νέας σύμβασης παραχώρησης για την περίοδο 2020 - 2040. Οι δύο παρατάσεις είχαν κριθεί απαραίτητες λόγω της πανδημίας. Ενδεχομένως η παρουσία του κοινού μετόχου σε Τράπεζα Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει ευνοϊκά στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει βασικός μέτοχος με ποσοστό 61,33% και η εταιρεία ως ΔΕΚΟ υπάγεται στα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης τα οποία θα έχουν και τον τελικό λόγο στις αποφάσεις.

Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα για την εταιρεία είναι η ΕΥΔΑΠ υποδομών η οποία είναι μια ξεχωριστή οντότητα από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και είναι ο λόγος για τον οποίο από το 2005 η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν πληρώνει στο Δημόσιο το κόστος του αδιύλιστου νερού, προσφέροντας ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης του δικτύου μεταφοράς του από τη Δυτική Ελλάδα και τη Βοιωτία. Η 20ετής συνεργασία έχει λήξει και πιθανότατα να έχουμε μια συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει κόστος νερού και συντήρηση δικτύου μεταφοράς νερού.  

Με όλα αυτά τα γεγονότα μπροστά μας ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που για πολλούς τελειώνουν τα ψέματα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.