ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1953η
Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Μικτά πρόσημα στην Wall Street - Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones

Μικτά πρόσημα στην Wall Street - Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν την Τετάρτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς στους επενδυτικούς κύκλους κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα μετά το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ η απαισιοδοξία του επικεφαλής της Fed σχετικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας προκάλεσε εκ νέου προβληματισμό και ανησυχίες σχετικά με την πορεία της απασχόλησης στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. 

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ, χαρακτήρισε ζοφερή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη χώρα, τονίζοντας πως απαιτείται η ρύθμιση «χιλιάδων ζητημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».

Μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος της FED ανέφερε πως «η αντιμετώπιση του ζητήματος της απασχόλησης θα απαιτήσει μια υπομονετικά προσαρμοστική νομισματική πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν τα διδάγματα του παρελθόντος, σχετικά με τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων ως προς την αγορά εργασίας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ απέχουν πολύ ακόμη μέχρι να βρίσκονται στο σημείο που πρέπει σχετικά με τα επίπεδα της απασχόλησης»

«Η πλήρης συνειδητοποίηση του οφέλους από μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης και ισχυρής αγοράς εργασίας δείχνει ότι θα χρειαστούμε συνεχιζόμενη υποστήριξη τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και από μακρόπνοες επενδυτικές κινήσεις, ώστε όλοι εκείνοι που ψάχνουν εργασία να έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να συμβάλουν στα οφέλη της ευημερίας και να τα μοιραστούν», ανέφερε ο επικεφαλής της Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 31.438 μονάδες, ενισχυμένος κατά 62 μονάδες ή 0,2%, πιάνοντας νέα ιστορικά υψηλά, ενώ νέα ρεκόρ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος ωστόσο έκλεισε στις 3.909 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,03%.

Αρνητικό πρόσημο, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.972, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,25%, καθώς οι μετοχές των Apple και Amazon υποχώρησαν.

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα ακόμα ένα ρεκόρ είχε έρθει σήμερα από τον Russell 2000 της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος αν και έκλεισε με απώλειες 0,78%, τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει άνοδο 11%.

Σημαντική ώθηση στην πορεία της αγοράς έδωσαν αρχικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διατηρεί τη σταθερή του πορεία έχοντας ενισχυθεί κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, κινούμενος εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια ώρα τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική στήριξη, με τη μετοχή της Twitter να πραγματοποιεί σήμερα άλμα 10%, αφότου ανακοίνωσε ότι στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2020 έφθασε τους 192 εκατομμύρια ενεργούς καθημερινούς χρήστες, που μπορούν να δουν διαφημίσεις (monetizable daily active users-mDAU), κατά 26% περισσότερους σε σχέση με πριν ένα έτος.

Καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα ανακοίνωσαν και οι Lyft, Cisco Systems, Mattel και Yelp, ενισχύοντας επίσης το επενδυτικό κλίμα.

Τέλος, διατηρείται η αισιοδοξία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο στο Κογκρέσο. Παρόλο που εκτιμάται ότι το τελικό ύψος του πακέτου θα είναι μικρότερο από τα 1,9 τρισ. δολάρια που προβλέπει, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για να το προωθήσουν χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις.