Τζ. Πάουελ: Ζοφερή η εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ

Τζ. Πάουελ: Ζοφερή η εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ

Απαισιόδοξος αναφορικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε πως απαιτείται η ρύθμιση «χιλιάδων ζητημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος της FED ανέφερε πως «η αντιμετώπιση του ζητήματος της απασχόλησης θα απαιτήσει μια υπομονετικά προσαρμοστική νομισματική πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν τα διδάγματα του παρελθόντος, σχετικά με τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων ως προς την αγορά εργασίας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ απέχουν πολύ ακόμη μέχρι να βρίσκονται στο σημείο που πρέπει σχετικά με τα επίπεδα της απασχόλησης»

«Η πλήρης συνειδητοποίηση του οφέλους από μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης και ισχυρής αγοράς εργασίας δείχνει ότι θα χρειαστούμε συνεχιζόμενη υποστήριξη τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και από μακρόπνοες επενδυτικές κινήσεις, ώστε όλοι εκείνοι που ψάχνουν εργασία να έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να συμβάλουν στα οφέλη της ευημερίας και να τα μοιραστούν», είπε ακόμη.

Τέλος, ο Πάουελ σημείωσε πως οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια, σε συνδυασμό με ομοσπονδιακά κρατικά προγράμματα όπως το Paycheck Protection Program, το οποίο παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν δει μια σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτή στο να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει, έστω πρόσκαιρα, τον στόχο του 2%.

Τα βασικά επιτόκια της Fed παραμένουν μεταξύ 0% και 0,25%, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζε κάθε μήνα αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων.

Tasos Katopodis/Pool via AP