Μικρά κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας

Μικρά κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας

Με μικρά κέρδη διαπραγματεύονται οι δείκτες της Wall Street καθώς οι νέες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή την εντολή των αμερικάνων για το κλείσιμο του κινέζικου προξενείου στο Χιούστον αυξάνουν την ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις αγορές λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στις έρευνες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αν και τα κρούσματα ανά τον κόσμο σημειώνουν νέα αρνητικά ρεκόρ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πληρώσει 1,95 δισ. δολάρια στην φαρμακοβιομηχανία Pfizer για την παραγωγή και παράδοση στις ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεων του πιθανού εμβολίου της κατά της Covid-19. Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου επιπλέον, σύμφωνα με τα Υπουργεία Υγείας και Άμυνας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0.3% στις 26.920 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 0,48% και κινείται στις 10.732 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 0,34% στις 3.268 μονάδες.

Κέρδη έως και άνω του 1% καταγράφει ο χρυσός στις συναλλαγές της Τετάρτης με την τιμή spot να ανέρχεται έως τα 1.865,35 δολάρια ανά ουγγιά που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα περίπου εννέα ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2011. Την ίδια ώρα, το πιο ενεργό προθεσμιακό συμβόλαιο έφτασε έως τα 1.866,70 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια προς το επίπεδο των 1.855 δολαρίων.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου και η προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερα νομισματικά και δημοσιονομικά πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας δίνουν, σύμφωνα με αναλυτές, ώθηση στα πολύτιμα μέταλλα. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντικά κέρδη σημειώνει και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να ενισχύεται έως το επίπεδο των 23 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2013.