7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Κέρδη στη Wall Street με τεχνολογική αντεπίθεση

Κέρδη στη Wall Street με τεχνολογική αντεπίθεση

Με τον κλάδο της τεχνολογίας να βγάζει ισχυρή αντίδραση στο sell-off των τελευταίων ημερών καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων, η Wall Street βλέπει και τους τρεις βασικούς της δείκτες σε θετικό έδαφος και τον Dow Jones να θέτει πορεία για νέο ιστορικό υψηλό, με περαιτέρω αισιοδοξία για την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης κινείται με κέρδη 0,5% ή 160 μονάδων και βρίσκεται στις 31.958 μονάδες, έτοιμος να ξεπεράσει το ρεκόρ των 32.148 μονάδων που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά χτες. 

Ισχυρή άνοδο 1,5% εμφανίζει και ο ευρύτερος S&P 500 που κινείται στις 3.877 μονάδες, ενώ μετά από το αρνητικό σερί πρωταγωνιστής τη ημέρας εμφανίζεται ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που πραγματοποιεί ράλι άνω του 3% στις 13.009 μονάδες. 

Βασική εξέλιξη που επηρεάζει τις κινήσεις της αμερικανική αγοράς ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, με το δεκαετές ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει πάνω από 6 μονάδες βάσης έως και το 1,52% σήμερα, στρέφοντας ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τους υπερπουλημένους το τελευταίο διάστημα τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ειδικότερα, η Tesla που έχασε κεφαλαιοποίηση 277 δισ. δολαρίων τον τελευταίο μήνα και χτες συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, σήμερα πραγματοποιεί ράλι άνω του 10%, ενώ οι Apple, Amazon, Microsoft, Netflix και Alphabet ενισχύονται όλοι άνω του 2,5%.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται αυτή την εβδομάδα να δώσει την τελική έγκριση στο πακέτο Μπάιντεν, στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με ποσό ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, αφότου υπερψηφίστηκε και στη Γερουσία την Κυριακή.

Ο νέος γύρος ενίσχυσης της οικονομίας αναμένεται να επιταχύνει την ανάκαμψη από την πανδημία, ανοίγοντας το δρόμο για επεκτάσεις στα επιδόματα ανεργίας, περαιτέρω παροχές στα νοικοκυριά και επιπλέον κονδύλια προς τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται μάλιστα να υπογράψει το σχετικό νομοθετικό διάταγμα πριν τις 14 Μαρτίου, οπότε και λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με τους επενδυτές να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στους κλάδους που είχαν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.