Μειώθηκε κατά 277 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Tesla τον τελευταίο μήνα

Μειώθηκε κατά 277 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Tesla τον τελευταίο μήνα

Περίπου 277 δισ. δολάρια έχουν «εξανεμιστεί» τον τελευταίο μήνα από την κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού του Έλον Μασκ, της Tesla, η οποία είδε χτες τον τίτλο της να καταγράφει απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές πωλήσεις των μετοχών του τομέα της τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της τεχνολογίας, που είχε βοηθήσει την αμερικανική αγορά και όχι μόνο να ανακάμψει από τα χαμηλά της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί σε κλοιό πωλήσεων με φόντο την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανακατεύθυνση των επενδυτών σε κλάδους που αναμένεται ότι θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσον αφορά την Tesla, ο αναλυτής της Roth Capital Partners Γκρεγκ Ίργουιν σημειώνει στο Reuters ότι «οι επενδυτές μπήκαν στην αγορά της μετοχής επιθετικά οδηγώντας την τιμή της από τα 40 στα 900 δολάρια, το οποίο συνήθως σημαίνει ότι θα βγουν επίσης εξίσου γρήγορα».

«Ήταν προφανώς υπερεκτιμημένη στα 200, και θα έλεγα υπερβολικά υπερεκτιμημένη στα 900 δολάρια. Οι απλοί επενδυτές δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους όσο γρήγορα το κάνουν οι θεσμικοί, οπότε η διόρθωση της τιμής μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ότι για άλλες μετοχές τεχνολογίας», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός σταθμισμένος δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 10,5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδας, ενώ οι μετοχές της Tesla σημείωσαν πτώση έως και 6,5% χθες, την ώρα που οι ανταγωνιστές της Nio και Li Auto είδαν επίσης απώλειες 7,6% και 5% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη γραμμή παραγωγής στο Fremont της Καλιφόρνιας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, το sell-off των τελευταίων εβδομάδων στη μετοχή της Tesla είχε αποτέλεσμα η περιουσία του διευθύνοντος σύμβουλου της, Έλον Μασκ, να μειωθεί κατά περίπου 49 δισ. δολάρια.