Κέρδη και νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Fed

Κέρδη και νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Fed

Κέρδη που ωθούν τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στη διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, αναζητώντας κάποια ένδειξη για τις μελλοντικές κινήσεις της σε σχέση με τον αυξημένο πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με κέρδη  0,3% έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 460,5 μονάδες, με την τεχνολογία να ηγείται της ανόδου καθώς ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ σχεδόν όλοι οι κλάδοι του δείκτη κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,33% έχοντας διευρύνει το δικό του ρεκόρ στις 15.802 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,45% με νέο υψηλό στις 6.650 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχει καταγράψει ρεκόρ στις 7.188 και κινείται με άνοδο 0,35%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,2% κινούμενος στις 25.760 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διεύρυνε το ιστορικό του υψηλό στις 9.292 μονάδες και κινείται με άνοδο 0,63%.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, αύριο και μεθαύριο, κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει λόγω πανδημίας.

Γενικότερα, η Fed επιμένει ότι έχει στη διάθεση της τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο κατέγραψε την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών, ωστόσο στην επερχόμενη συνεδρίαση μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η μείωση των αγορών ομολόγων, αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν απόφαση πριν τον Αύγουστο.

Άλλωστε, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία φωτογραφίζουν μια οικονομία που εμφανίζει δυναμική χωρίς όμως να έχει υπερθερμανθεί. Ενδεικτικά, στην αγορά εργασίας η απασχόληση παραμένει κάτω από την κορυφή του Φεβρουαρίου του 2020, που μεταφράζεται σε έλλειμμα περίπου 7,6 εκατ. θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Politico ότι η οικονομική ανάκαμψη της πρέπει να είναι σταθερή και διατηρήσιμη πριν μπορέσει η Τράπεζα να συζητήσει για τη διακοπή της έκτακτης στήριξης, ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, με κέρδη σχεδόν 12% διαπραγματεύεται το bitcoin, η τιμή του οποίου πλησιάζει ξανά τα 40.000 δολάρια καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έγραψε στο Twitter ότι η Tesla ενδέχεται να δεχθεί ξανά στο μέλλον το κρυπτονόμισμα.

Πίσω στην Ευρώπη, σε εταιρικό επίπεδο με κέρδη 3,5% διαπραγματεύεται ο τίτλος της ελβετικής VAT Group, η Shell ενισχύεται κατά 1,5% έπειτα από δημοσιεύματα που την παρουσιάζουν να εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στο Πέρμιαν του Τέξας έναντι 10 δισ. δολαρίων, ενώ η Philips αντίθετα βλέπει τη μετοχή της στο -4% αφότου προχώρησε στην ανάκληση μέρους από τις αναπνευστικές συσκευές της στις ΗΠΑ.