Η τεχνική εικόνα του πολύτιμου μετάλλου

Η τεχνική εικόνα του πολύτιμου μετάλλου

Η βουτιά του χρυσού κάτω από τα 1900 δολάρια την ουγγιά, « άναψε» τις συζητήσεις όσον αφορά μέχρι πιο σημείο οι επενδυτές θα κατοχυρώνουν τα κέρδη τους από «τη νούμερο ένα» τοποθέτηση της τρέχουσας χρονιάς. 

Μετά το ιστορικό υψηλό, στα 2075 δολάρια/ουγγιά, το ράλι ανακόπηκε, καθώς ξεκίνησε ένας κύκλος εκροών από τα ETFs του χρυσού με τις αυξημένες  αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και την προσέγγιση των ιστορικών υψηλών του S&P 500  να «μετακινούν» την όρεξη των επενδυτών.

Το εύλογο ερώτημα είναι μέχρι πιο σημείο θα μπορούσε να φτάσει η διόρθωση του χρυσού;

Όπως φαίνεται ευκρινώς στο παρακάτω διάγραμμα,  η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου δεν στερήθηκε διορθώσεων, με κάποιες από αυτές να εκτονώνονται μέχρι τον 9αρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος,  ο οποίος στην παρούσα φάση βρίσκεται στις 1862 μονάδες, σημείο όπου ήδη βρήκε μια πρώτη στήριξη.

Η τάση δεν αναιρέθηκε στο παρελθόν και με βαθύτερες κοιλιές ακόμα και πέριξ του κινητού μέσου των 50 εβδομάδων, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στις 1626 μονάδες.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε παρατηρώντας και το μηνιαίο διάγραμμα του χρυσού.

Η προσέγγιση των μέσων κινητών όρων 9  και 12 μηνών είναι μια συχνή εικόνα στο τεχνικό διάγραμμα από τον Ιανουάριο του 2019  που ο χρυσός άρχισε να χτίζει βάση πάνω από τα 1300 δολάρια/ουγγιά, ενώ δεν αναίρεσαν το ανοδικό του momentum.

Όπερ, ακόμα και τιμές πέριξ των 1708 δολαρίων/ουγγιά ή ακόμα και μέχρι τα 1626 δολάρια/ουγγιά, είναι ανεκτές κάτω από μια πιο μακροπρόθεσμη ματιά, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικούς σηματωρούς για τους traders που κινούνται με τελείως διαφορετικά κίνητρα από εκείνα του hedging ή της διατήρησης της αγοραστικής δύναμης.

Πέραν της τεχνικής εικόνας όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα φάση είναι η απάντηση στο εξής ερώτημα: Έχουν αναιρεθεί οι λόγοι που οδήγησαν αρχικά τις Κεντρικές Τράπεζες και εν συνεχεία τα ETFs στην αγκαλιά του χρυσού; 

H απάντηση είναι κομβικής σημασίας όσον αφορά την απόφαση για διακράτηση, πώληση ή ακόμα και αύξηση θέσεων στο πολύτιμο μέταλλο επί την ευκαιρία της διορθωτικής κίνησης.

Πρόκειται όμως για ένα ερώτημα με πολλές διακλαδώσεις με πρώτη και σημαντικότερη εκείνη της εξέλιξης της  πανδημίας.  

Πριν καν έρθει το φθινόπωρο, οι περισσότερες χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα δεύτερο επιδημικό κύμα,  οι ΗΠΑ δεν έχουν καν ξεπεράσει το πρώτο και πέραν του αμφιλεγόμενου από την επιστημονική κοινότητα- από πάρα πολλές απόψεις- ρώσικου εμβολίου, η παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου και φαρμάκου  απαιτεί  ακόμα αρκετές εβδομάδες ερευνών και κλινικών δοκιμών.

Επιπλέον, αρχίζουν και πληθαίνουν οι μελέτες όσον αφορά το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα του SARS CoV-2 στον οργανισμό όσων έχουν νοσήσει ακόμα και με ελαφρά συμπτωματολογία, δημιουργώντας μια ακόμα πιο «σκοτεινή» εικόνα τόσο για τη δυναμική της πανδημίας, όσο και για την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, των κρατικών προϋπολογισμών και εν κατακλείδι του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης.

Όμως ούτε τα υπόλοιπα «τροχοπέδια» της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αναιρεθεί. Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας  εξακολουθούν να υφίστανται, ο οδικός χάρτης για το Βrexit έχει παγώσει στην κυριολεξία, ενώ τα αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης εξακολουθούν να διαβρώνουν την αξία του χρήματος. 

Όπως περιγράψαμε πριν λίγες ημέρες στο update της στήλης για το κίτρινο μέταλλο, «Ο χρυσός είναι χρήμα χωρίς σύνορα και λειτουργεί ως τελικό απόθεμα και ασφαλές καταφύγιο σε κάθε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί να έχει ένα τείχος προστασίας απέναντι στους μαύρους κύκνους της οικονομίας, εμφανείς ή μη» . 

(σ.μ: Όσοι θέλουν  να  κατανοήσουν τις τεκτονικές δυνάμεις που κινούν μακροπρόθεσμα το πολύτιμο μέταλλο μπορούν να διαβάσουν τα παρακάτω:

 https://www.liberal.gr/market/chrusos-polutimi-amuna-agapimeno-hedging/290435 

https://www.liberal.gr/economy/as-milisoume-gia-chrima/304943 

https://www.liberal.gr/apopsi/diethneis-agores-i-chrusi-erotisi-gia-to-2020/279590 

https://www.liberal.gr/economy/updte-ston-chruso/254395 

Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.