Update στον χρυσό

Update στον χρυσό

Της Μαίρης Βενέτη

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, η πλήρης έλλειψη ορατότητας για το πώς θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε, η κόντρα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές εδώ και εβδομάδες στην αύξηση της ζήτησης για assets που λειτουργούν ταυτόχρονα σαν επενδυτικό καταφύγιο.

Βέβαια μέχρι και την ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς εναντίον του Μεξικού, οι επενδυτές προτιμούσαν το καταφύγιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις σε αξιόγραφα δεκαετούς διάρκειας να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών και φυσικά τα κρατικά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης με το γερμανικό bond να δεσπόζει.

Επίσης, το ελβετικό φράγκο και το γιεν αύξησαν τους οπαδούς τους αυτή την περίοδο.

Σε όλο αυτό το επενδυτικό σκηνικό, αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά του χρυσού, ο οποίος μόλις την τελευταία μέρα του Μαΐου μπόρεσε να δώσει τιμές πάνω από τα 1300 δολάρια.

Γιατί ο χρυσός παρέμεινε στάσιμος

Μέχρι την έναρξη των ανακοινώσεων των δεικτών PMI- που συνέπεσε χρονικά με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου περί δασμών και στο Μεξικό- ο χρυσός παρέμενε πεισματικά πέριξ της πρώτης σημαντικής του στήριξης των 1276 δολαρίων/ουγγιά.

Με τη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και την πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων να στέλνουν εδώ και εβδομάδες ηχηρό σήμα ότι ο κίνδυνος της ύφεσης έχει ανέβει κάθετα, η μέχρι πρότινος συσσώρευση του χρυσού έκανε αν μη τι άλλο αίσθηση.

Οι επιδόσεις του προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί αναλυτές αναμένουν πως η Fed θα μειώσει κάποια στιγμή φέτος τα επιτόκια, έναντι να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.(σ.σ: Ο χρυσός συνήθως επωφελείται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά ή πέφτουν).

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και τις συνεχείς αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αύξησαν τα αποθέματά τους τον περασμένο μήνα.

Γιατί όμως το πρωταρχικό ασφαλές καταφύγιο του πλανήτη, άργησε να δείξει τα αντανακλαστικά του;

Ένας παράγοντας είναι η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου.

Ένας άλλος είναι η μέχρι πρότινος αδύναμη επενδυτική ζήτηση.

Μάλιστα τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε εκροές από ETF που επενδύουν στον χρυσό.
Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα επιθετικές, το ενεργητικό των funds σε χρυσό έχει υποχωρήσει κατά 93.000 ουγκιές από την αρχή του έτους.
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων έχει προέλθει από funds με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την UBS, αν και αντισταθμίστηκε από αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.

H πρόσφατη αδιαφορία των επενδυτών για τον χρυσό είναι εμφανής και στα τελευταία στοιχεία για τις τοποθετήσεις στο Comex, το χρηματιστήριο μετάλλων.

Η καθαρή long θέση -η διαφορά ανάμεσα στα στοιχήματα για αύξηση και πτώση των τιμών- υποχώρησε κατά 28% - 4 εκατ. ουγκιές- την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε 27% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά των 37,2 εκατ. ουγκιών, σύμφωνα με τη UBS.

Αν συνδυάσουμε τις δύο αυτές συνθήκες, θα κατανοήσουμε ότι μέχρι τέλη Μαΐου, το δολάριο και όχι ο χρυσός κρατούσε τα σκήπτρα ως το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση ρευστού.
Αυτή ήταν η απόφαση των επενδυτών.

Ως ένα σημείο η απόφαση αυτή αντανακλούσε την πεποίθηση της αγοράς για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, κόντρα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την εκτίμηση ότι η Κίνα θα δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από την εμπορική κόντρα.

Τι άλλαξε

Οι ανακοινώσεις των δεικτών PMI –και όχι οι δασμοί προς στο Μεξικό- κατέστησαν αμφίβολη ακριβώς αυτήν την πεποίθηση της αγοράς περί ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας.

Γιατί ναι μεν την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι προοπτικές για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας επιδεινώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Μάιο, αλλά την Δευτέρα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ.

Η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 50,5  μονάδες τον Μάιο από 52,6 μονάδες τον Απρίλιο, αποτελώντας την χαμηλότερη μέτρηση από το Σεπτέμβριο του 2009.

Η στήλη θεωρεί σοβαρό το ενδεχόμενο, αν συνεχίσουν οι κόντρες στην εμπορική δραστηριότητα, οι macro ανακοινώσεις να επιδεινωθούν εκ νέου και η επιβράδυνση να δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στα εταιρικά κέρδη και κατ'επέκταση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Aν αυτό επιβεβαιωθεί, ο χρυσός και το αμερικανικό δολάριο θα κινηθούν από κοινού αυτή τη φορά υψηλότερα, όπως συνέβη και όταν οι χρηματιστηριακές αγορές έκαναν την μεγάλη βουτιά στο τέλος του χρόνου.

Από την οπτική γωνία της τεχνικής ανάλυσης, η διάσπαση των 1322 δολαρίων/ουγγιά είναι κομβικής σημασίας για την επαναφορά του στα 1376 δολάρια, η διάτρηση των οποίων είναι και το μεγάλο στοίχημα του 2019 για τους traders του κίτρινου μετάλλου, καθώς μετά από αυτό το ορόσημο, «ανοίγει» γενναία το διάγραμμα.