Διεθνείς αγορές: Αρχίζει το ματς

Διεθνείς αγορές: Αρχίζει το ματς

Το 2021 η μητέρα των αγορών προσέγγισε και «δούλεψε» τον 30άρη της στο εβδομαδιαίο διάγραμμα μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου.

Το 2020, μετά την άνοδο της από τα χαμηλά του Μαρτίου τέσταρε την εν λόγω στήριξη κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Το 2022 ήδη από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο S&P500 δείχνει ότι θα τεστάρει ξανά αυτή την πολύ σημαντική στήριξη, η οποία τοποθετείται πλέον στις 4530 μονάδες, με την επόμενη σημαντική στήριξη, πάντα σε επίπεδο εβδομαδιαίου διαγράμματος, να τοποθετείται σχεδόν 200 μονάδες χαμηλότερα.

Με απώλειες έκλεισαν φυσικά και οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι αγορές λειτουργούν λίγο πολύ ως συγκοινωνούντα δοχεία. Άλλωστε οι λόγοι και οι φόβοι της πτώσης έχουν κοινή βάση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

- Το ράλι των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται, με τις πιθανές διακοπές του εφοδιασμού μετά την επίθεση της ομάδας Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανόδου αυτή την εβδομάδα.(περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

- Οι υψηλές τιμές πετρελαίου όμως σε συνδυασμό και με την υπόλοιπη εικόνα της αγοράς - βλέπε φυσικό αέριο - επανεκκινούν τους φόβους ότι θα εκτοξευτεί εκ νέου ο πληθωρισμός, επαναφέροντας τις ανησυχίες ότι η Fed προκειμένου να τον ελέγξει, μπορεί να επιταχύνει τη νομισματική της σύσφιξη αυξάνοντας νωρίτερα τα επιτόκια.

Μάλιστα και ενώ οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της κατεύθυνσης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά την επόμενη συνεδρίαση της στις 25-26 Ιανουαρίου, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Fed δεν χάνουν την ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες να υπογραμμίζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους την ανάγκη να μπει ένα φρένο στην εκτίναξη των τιμών,

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προανήγγειλε κατά κάποιο τρόπο στη Γερουσία των ΗΠΑ μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων φέτος, με ταυτόχρονη απόσυρση κάποιων από τα μέτρα οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας. Επίσης, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας προχώρησε σε δηλώσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή ακόμα και τέσσερις φορές φέτος.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει οι επενδυτές να φοβούνται ότι η Fed θα δράσει λίγο πιο επιθετικά στο αρχικό στάδιο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. Μερικοί μάλιστα φοβούνται ότι η Fed θα μπορούσε να μας αιφνιδιάσει κατά τη συνεδρίαση στις 25-26 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας την έναρξη της μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης ήδη από τον Ιανουάριο, έναντι του Μαρτίου.

- Ποια είναι όμως η πιο ευαίσθητη αγορά στις αυξήσεις επιτοκίων; H αγορά των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε το πρωί της Τρίτης στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών ξεπερνώντας το 1,83%.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου αναρριχήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,1492%, ενώ το επιτόκιο 2 ετών ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, αγγίζοντας το 1,0364%.

Η αναταραχή όμως στην αγορά των ομολόγων μεταλαμπαδεύεται πάντα στην αγορά των μετοχών, όπως και έγινε χθες.

- Η περίοδος της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μετά την ψυχρολουσία από τη JP Morgan και τη Citigroup την Παρασκευή, οι επενδυτές τη Δευτέρα απογοητεύτηκαν και από τη Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο λόγος; O νέος κόφτης της εταιρικής κερδοφορίας που περιγράψαμε τη Δευτέρα. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Τα λειτουργικά έξοδα της επενδυτικής τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά 23% λόγω των υψηλότερων αμοιβών των εργαζομένων της αλλά και της αύξησης των αποθεματικών για αγωγές.

Ως εκ τούτου η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου 3,94 δισ. δολάρια ή 10,81 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 11,76 δολαρίων ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές. Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη κερδοφορία κατά 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες της τάξης του -6,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε απώλειες εως και 8%.

Δεδομένου ότι αυτή την εβδομάδα περιμένουμε τα αποτελέσματα από 35 εταιρείες του δείκτη S&P 500, κατανοούμε ότι η υπόλοιπη εβδομάδα θα κινηθεί στον ρυθμό τόσο των επιδόσεων του τέταρτου τριμήνου όσο και στον ρυθμό των προβλέψεων για τα επίπεδα κερδοφορίας το οικονομικό έτος του 2022.

Δεν ήταν όμως μόνο η μετοχή της Goldman που «ζορίστηκε», Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε για άλλη μια φορά και ο τεχνολογικός κλάδος. Για όσους δεν πρόλαβαν να διαβάσουν την επενδυτική στρατηγική για το 2022 να υπενθυμίσουμε ότι οι εταιρείες με τις καλύτερες αποδόσεις του 2021 είναι και εκείνες στις οποίες μπορεί κανείς να κατοχυρώσει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ειδικότερα, όσο πιο δελεαστική γίνεται η αγορά των ομολόγων από πλευράς αποδόσεων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πειρασμός για τους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη πουλώντας τις μετοχές που υπεραπόδοσαν το 2021. Ο πειρασμός αυτός θα μεγαλώσει... ασύμμετρα σε περίπτωση που η μητέρα των αγορών χάσει τις κρίσιμες στηρίξεις που παρουσιάσαμε στην αρχή.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.