Αθόρυβα και σταθερά ανεβαίνει το πετρέλαιο - Οι επόμενοι στόχοι

Αθόρυβα και σταθερά ανεβαίνει το πετρέλαιο - Οι επόμενοι στόχοι

Τα υψηλά 40 μηνών χτύπησε ενδοσυνεδριακά χθες το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, το Brent. Τα 86,74 δολάρια/βαρέλι είναι ένα κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία του μαύρου χρυσού, με τους περισσότερους αναλυτές να πιστεύουν ότι παρά τις όποιες διορθώσεις, εν τέλει θα σπάσει ανοδικά, καθώς η προσφορά παραμένει «σφιχτή» σε σχέση με τη ζήτηση και οι ανησυχίες για την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα. 

Από τις αρχές του 2022, το πετρέλαιο έχει απόδοση πέριξ του 10%. Οι κύριες κινητήριες δυνάμεις είναι από τη μια οι διακοπές στην παραγωγή από χώρες του  OPEC+ - μεταξύ αυτών και της Λιβύης - σε συνδυασμό με τις  γεωπολιτικές εντάσεις σε πολλές περιοχές, από την άλλη η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση που κινείται κόντρα στις ανησυχίες για μείωση της κατανάλωσης λόγω του πανδημικού κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.  

Η Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος trader πετρελαίου στον κόσμο, είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι προμήθειες θα στενεύουν. 

Αλλά και οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών έως τα 100 δολάρια/βαρέλι,  χωρίς να λείπουν και οι πιο επιθετικές απόψεις, όπως εκείνη του επικεφαλής του Merchant Commodity Fund, Doug King, o οποίος πιστεύει ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Βloomberg « ...ο διαρθρωτικός πληθωρισμός  εμπορευμάτων από την πλευρά της προσφοράς θα εξελιχθεί σε επίπεδα που οι περισσότεροι δε θα έχουν δει ποτέ — ο υψηλότερος από τη δεκαετία του 1970».

Και ενώ ο Doug King βλέπει εκτόξευση τιμών, το Ομάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το καρτέλ του OPEC θα προσπαθήσει να αποτρέψει την «υπερθέρμανση» της αγοράς πετρελαίου,  καθώς δεν επιθυμεί τιμές πέριξ των 100 δολαρίων/βαρέλι.  Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις δηλώσεις προφανώς είναι ότι υπερβολικά υψηλές τιμές μπορεί να βλάψουν τη ζήτηση από ένα σημείο και μετά.

Από την πλευρά του πάντως ο  πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται μάλλον... ικανοποιημένος και μάλιστα δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ούτε για την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου  από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού προς τα κάτω, τουλάχιστον πρόσκαιρα.

Πάντως στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αύξηση και η παραμονή  της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 65 δολάρια/βαρέλι μπορεί να ξαναβάλει στο παιχνίδι  τους σχιστολιθικούς παραγωγούς, σε μια κίνηση να καλύψουν τη μείωση της παραγωγής.

Ένας ακόμα  παράγοντας που σύμφωνα με μια άλλη μερίδα αναλυτών  μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε αποκλιμάκωση είναι η εξομάλυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων μόλις ο Sars -CoV 2 γίνει ενδημικός, με αποτέλεσμα οι τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων να υποχωρήσουν.

 Βέβαια, αυτό ακριβώς το σενάριο έχει δύο αναγνώσεις. Βλέπετε, η υποχώρηση της πανδημίας πιθανότατα να μας οδηγήσει σε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας άρα και της κατανάλωσης και της πετρελαϊκής ζήτησης. 

Η άποψη της στήλης

Όπως αιτιολογήσαμε αναλυτικά στην επενδυτική στρατηγική για το 2022 αν και δεν είναι δημοφιλές να υποστηρίζει κανείς ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα έχουν ενεργό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες, εντούτοις αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Τα τελευταία δύο χρόνια οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, μείωσαν τις επενδύσεις στην παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας.

Όμως ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το νέο έτος φτάνοντας στα 99,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης το 2019, πριν την εμφάνιση της πανδημίας. 

Ακόμα πιο αισιόδοξος ο ΟΠΕΚ, βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να φτάνει τα 100,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, δηλαδή περίπου 0,5 εκατομμύρια bpd πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τη  στιγμή λοιπόν  που ο  κόσμος αναμένεται να καταναλώσει περισσότερο πετρέλαιο το 2022, η προσφορά αναμένεται να είναι περιορισμένη εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων για την εξόρυξη πετρελαίου.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε upstream πετρελαίου και φυσικού αερίου  είναι περίπου 30% χαμηλότερες από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Για να μιλήσουμε με νούμερα, κινήθηκαν στο ύψος των 350 δις δολαρίων το 2020, με μια  μικρή μόνο ανάκαμψη το 2021, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.  

Όμως η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση σε αυτό το επίπεδο επενδύσεων.

Ακριβώς αυτή η  μετατόπιση από τα παραδοσιακά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια θα συμβάλει κατά τη γνώμη μας στο να συνεχιστούν ανά διαστήματα οι κρίσεις στον εφοδιασμό και φυσικά να κινηθούν υψηλότερα – με διαλείμματα φυσικά - οι τιμές.  

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τη θέση μας ότι οι επενδυτές  θα  πρέπει να είναι έτοιμοι για έναν κόσμο «σφιχτής» προσφοράς πετρελαίου όχι μόνο για το 2022, αλλά και για το 2023  και το 2024, με πρώτο στόχο το επίπεδο των 90 δολαρίων/βαρέλι.

Η μακροπρόθεσμη εικόνα

Η Σαουδική Αραβία εκτιμά  ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, επειδή ακριβώς δε δαπανώνται αρκετά για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη νέων πόρων. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ναι, δεν αποκλείονται τα τριψήφια νούμερα στον μαύρο χρυσό. 

Αυτό το  σενάριο συνεπάγεται παραγωγή μικρότερη από 70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τη στιγμή που σύμφωνα με το  σενάριο «Βιώσιμης Ανάπτυξης»  -το οποίο βλέπει τις προηγμένες οικονομίες να φτάνουν σε μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2050 - η πτώση μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας στην κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα είναι μόλις 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Αν η Σαουδική Αραβία έχει δίκιο,  θα χρειαζόμαστε περίπου 90 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2030 τη στιγμή που θα παράγονται λιγότερα από 70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για ένα έλλειμμα προσφοράς 21 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα! 

Αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης International Energy Forum με έδρα στο Ριάντ, αλλά και σύμφωνα με συμβούλους της IHS Markit, για να καλυφθεί η ζήτηση θα πρέπει οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να επιστρέψουν σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα των 525 δις δολαρίων ετησίως για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο  κίνδυνος για υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές θα παραμένει στο προσκήνιο.

Η τεχνική εικόνα

Η ανοδική διάσπαση των 86,76 δολαρίων/βαρέλι θα ανοίξει το διάγραμμα για  υψηλότερα επίπεδα με πρώτο σταθμό τη ζώνη των 90-96,5 δολαρίων. Πιθανά πισωγυρίσματα μέχρι τα επίπεδα των 78 δολαρίων/βαρέλι δεν τραυματίζουν το ανοδικό momentum επικίνδυνα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.