Διατηρεί την ανοδική αντίδραση το ΧΑ - Ισχυρό στήριγμα οι τράπεζες

Διατηρεί την ανοδική αντίδραση το ΧΑ - Ισχυρό στήριγμα οι τράπεζες

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι ευάλωτο και να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις έναντι των διεθνών αγορών ωστόσο παράλληλα βρίσκεται και σε μια φάση αναδιοργάνωσης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «διαβάσουν» τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Τη στιγμή που η αγορά αναμένει το περίφημο σχέδιο "Ηρακλής" για τις τράπεζες, ο κλάδος δείχνει σήμερα σημάδια ανάκαμψης παρότι από τις 24 Ιανουαρίου ο τραπεζικός δείκτης έχει – σε έντεκα συνεδριάσεις – μόνο δύο θετικά κλεισίματα και εννέα πτωτικά, καταγράφοντας αυτό το διάστημα πτώση 9,63%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,24% στις 914,18 μονάδες. με υψηλό στις 915,42 μονάδες και χαμηλό στις 907,10 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ με τον όγκο να κινείται στα 16,7 εκατ. τεμάχια.

Οι τράπεζες οδηγούν τα κέρδη ωστόσο αδυνατούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα παρά την θετική έκθεση της JP Morgan, αλλά και τη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να είναι κοντά στο 1%.

Μετά την έκθεση-κόλαφο της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται η JP Morgan να εξισορροπήσει την κατάσταση, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Σε σημερινή της έκθεση η αμερικανική τράπεζα εμφανίζεται «bullish» για τις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών κυρίως λόγω της αυξημένης ορατότητας στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan Cazenove προχωρά στην αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς σε «overweight», λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι δύο τράπεζες. Διατηρεί παράλληλα αμετάβλητη τη σύσταση για την Εθνική σε «neutral», ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank σε «neutral».

Ο δείκτης FTSE, των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 0,78% διαμορφούμενος στις 2.261,63 μονάδες. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 3% στις 822,77 μονάδες. Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Αlpha με 4,91%, η Τράπεζα Πειραιώς με 3,83%, η Εθνική με 2,15% και η Eurobank με 1,53%>

Στα blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η MIG με 6,18%, η ΕΧΑΕ 2,19%, ο ΟΛΠ 1,41%, η ΕΥΔΑΠ 1,5% και η Motor Oil 1,12%.