Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την απαισιόδοξη πρόβλεψη της Fed

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την απαισιόδοξη πρόβλεψη της Fed

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κλείνοντας με απώλειες μετά την απαισιόδοξη πρόβλεψη της Fed ότι η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαπίστωσαν το βαρύ πλήγμα του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ όπως και άλλοι αξιωματούχοι στάθηκαν στην ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια από το Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να έρθει σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν χθες τη μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων από τις αρχές Μαϊου, όταν έβγαιναν από το lockdown. Η Γερμανία για τρίτη ημέρα κατέγραψε πάνω από 1.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 1.586 μολύνσεις, έναντι 1.420 χθες και 1.693 προχθές. Είχε ακόμα οκτώ απώλειες σε ανθρώπινες ζωές με το σύνολο να φτάνει τις 9.249.

Σ' αυτό το τοπίο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,03%, κλείνοντας στις 365 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 1,10%,στις 12.835 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,25% στις 4.015 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE κατέγραψε απώλειες κατά 1,55% στις 6.016 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας IBEX 35 έχασε 1,42% στις 6.993 μονάδες και ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,44% στις 19.746 μονάδες. 

Όσον αφορά τις μετοχές, η σουηδική επενδυτική EQT είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 10,7%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το α΄εξάμηνο.

Στον αντίποδα η, η βελγική φαρμακευτική Galapagos είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 5,6%.