Απώλειες για τους δείκτες ενώ εντείνεται η διαμάχη Κίνας - ΗΠΑ
Wall Street

Απώλειες για τους δείκτες ενώ εντείνεται η διαμάχη Κίνας - ΗΠΑ

Συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι απώλειες στην Wall Street, καθώς η νέα επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με αφορμή την πανδημία αλλά και την πρόθεση της ασιατικής χώρας να αλλάξει το νομικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ πυροδοτεί ανησυχία μεταξύ των επενδυτών. 

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 24.332 μονάδες, με απώλειες 142 μονάδων ή 0,58%, ενώ πτώση 0,44% καταγράφει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που διαμορφώνεται στις 2.936 μονάδες.

Απώλειες 0,19%, καταγράφει τέλος και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται στις 9.270 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η ανακοίνωση της κινεζικής ηγεσίας σχετικά με την πρόθεσή της να ενσωματώσει στο θεσμικό πλαίσιο του Χονγκ Κονγκ, ένα νόμο για την εθνική ασφάλεια που ισχύει και στο εσωτερικό της κινεζικής επικράτειας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να προειδοποιεί πως η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι «πολύ ισχυρή» σε περίπτωση που η Κίνα βάλει σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της για την πρώην βρετανική αποικία.

Ταυτόχρονα, ερωτήματα εγείρονται και για το μέλλον της «Συμφωνίας Πρώτης Φάσης» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο, καθώς πέρα από το «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών για το Χονγκ Κονγκ, οι δύο χώρες βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση και αναφορικά με τον ρόλο και τις ευθύνες της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με την πλευρά των ΗΠΑ να κατηγορούν την ασιατική χώρα για «απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων» σχετικά με την νόσο αλλά και για πλημμελή αντίδραση που οδήγησε στην διασπορά της.

Τέλος, θετικό αντίκτυπο είχαν οι αναφορές του Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων  των ΗΠΑ, για το εμβόλιο που προσπαθεί να δημιουργήσει η φαρμακευτική εταιρεία Moderna, ο οποίος μιλώντας σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία την Δευτέρα, τα χαρακτήρισε «υποσχόμενα», με την μετοχή της εταιρείας να καταγράφει κέρδη άνω του 3%.

Υπενθυμίζεται, πως οι ανακοινώσεις της Moderna, σύμφωνα με τις οποίες το σύνολο 45 εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε το υπό παρασκευή εμβόλιο ανέπτυξαν αντισώματα εναντίον του κορονοϊού, προκάλεσε ράλι στις αγορές, με τα κέρδη του Dow Jones να αγγίζουν τις 1.000 μονάδες.