Αισιόδοξα μηνύματα από εμβόλιο αμερικανικής εταιρείας
Αντισώματα σε εθελοντές

Αισιόδοξα μηνύματα από εμβόλιο αμερικανικής εταιρείας

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊού σε ανθρώπους, με την αμερικανική Moderna να ανακοινώνει ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδας ανάλογα με την δόση που τους χορηγήθηκε και έλαβαν δύο δόσεις του πιθανού εμβολίου με διαφορά περίπου 28 ημερών. Στην 43η ημέρα (ή δύο εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), τα επίπεδα αντισωμάτων στην ομάδα που έλαβε 25 mcg ήταν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν γενικά σε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από την ασθένεια, ενώ στην δεύτερη ομάδα όπου έλαβε 100 mcg τα αντισώματα ήταν σημαντικά περισσότερα σε σχέση με την πρώτη ομάδα ελέγχου.

H Μoderna είπε ακόμη ότι έχει στοιχεία για εξουδετερωτικά αντισώματα σε οκτώ άτομα από τις δύο πρώτες ομάδες, που ήταν ίσα ή υψηλότερα απ’ ό,τι σε ιαθέντες, ενώ το υποψήφιο εμβόλιο «ήταν γενικώς ασφαλές και έγινε καλά ανεκτό». Από την τρίτη ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 250 mcg, δεν παρουσιάστηκαν ακόμα τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ η εταιρεία σημείωσε πως μόνο τρεις ασθενείς παρουσίασαν μερικές επιπλοκές, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η Moderna αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνδυασμό με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό η δεύτερη φάση των δοκιμών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη συμμετοχή 600 εθελοντών. Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, επίσης, προβλέπει πως η τρίτη φάση των δοκιμών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

«Αυτά τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1, ενώ είναι νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 μικρογραμμάρια», δήλωσε ο Ταλ Ζακς επικεφαλής ιατρός της Moderna.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, οι βασικοί δείκτες της Wall Street επιδίδονται σε ράλι με φόντο τα παραπάνω. Στο ταμπλό η μετοχή της Moderna σημειώνει άλμα 21% μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης.

Η Moderna, έχει εκφράσει την ελπίδα να μπορεί να παράγει περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις από το βιοτεχνολογικό εμβόλιό της (mRNA - 1273) κατά του νέου κορονοϊού, μετά τη σύναψη της συμφωνίας για αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας με την Lonza κατά 10 φορές περισσότερο, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του πληθυσμού. 

Σημειώνεται ότι χθες, ο ειδικός λοιμωξιολογος και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Τομ Ίνγκλσμπι εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους εξέφρασε 

Μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC "Βάση των δεδομένων που έχουμε και αν δεν υπάρξει κάτι συγκλονιστικό που να αλλάξει την κατάσταση είναι πιθανό να έχουμε ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του 2020" είπε ο διεθνούς φήμης ειδικός.  Ο Ίνγκλσμπι τόνισε ότι "υπό κανονικές συνθήκες ένα τέτοιο εμβόλιο δεν θα παρασκευάζονταν ποτέ τόσο γρήγορα όμως είμαι αισιόδοξος διότι επικεφαλείς της προσπάθειας είναι ο Άντονι Φάουτσι και ο Μονσέφ Σλάουι".

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC πάντως,  οι βασικοί δείκτες της Wall Street επιδίδονται σε ραλι με φόντο τα παραπάνω. Στο ταμπλό η μετοχή της Moderna σημειώνει άλμα 21% μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης.

Γενικότερα, σεκάδες φαρμακευτικές και εταιρείες βιοτεχνολογίας πρωταγωνιστούν αυτή την στιγμή στην παγκόσμια κούρσα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έπαθλο τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα αποφέρει στα ταμεία τους η κυκλοφορία του πιο αποτελεσματικού εμβολίου και φαρμάκου, για την εύρεση του οποίου θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες.

Από τις αμερικανικές Gilead, Moderna, Amgen και Ιnovio Pharmaceuticals μέχρι την βρετανοσουηδική AstraZeneca, την ελβετική Roche και την γαλλική Sanofi, όλες δίνουν μια μάχη για να βρουν το εμβόλιο που θα απευθύνεται και στα 6 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού. Στο δυσμένες σενάριο της νόσου, τουλάχιστον το 25% όσων ασθενήσουν παγκοσμίως θα χρειαστούν νοσηλεία και το 5% εξ αυτών εντατική θεραπεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κούρσα των φαρμακευτικών.

Διεθνώς από τις αρχές Απριλίου περίπου 200 εταιρείες φαρμάκων, εταιρείες βιοτεχνολογίας, πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες και οργανώσεις υγείας συμμετέχουν σε διάφορα στάδια ανάπτυξης εμβολίων ή φαρμάκων. Aυτή την στιγμή υπάρχουν 79 υποψήφια εμβόλια και 155 κλινικές μελέτες για διάφορες θεραπείες κατά της νόσου COVID-19 στο στάδιο της ανάπτυξης.