«Κρατείται» η δήλωση Τσαπανίδου

Η «Μπάρμπαρα» που απεδείχθη απλώς «Βαρβάρα» μπορεί να ήρθε και να πέρασε χωρίς τα δράματα της «Μήδειας», αλλά άνοιξε πάλι ένα - μικρότερης ευτυχώς έντασης - debate, σχετικά με το εάν ήταν ορθή ή όχι η λήψη προληπτικών μέτρων από πλευράς κρατικού μηχανισμού. 

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ήταν ορθή. Καλόπιστα ορισμένοι, λένε ότι πρέπει επιτέλους να γίνουμε μια σοβαρή χώρα, «που δεν θα παραλύει στο πρώτο χιόνι».

Καταρχήν, ένα μεγάλο μέρος της χώρας και του πληθυσμού της ζει πολύμηνους και ενίοτε εξαιρετικά βαρείς χειμώνες και δεν παραλύει.  Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξυπνάνε το καλοκαίρι. Έχουν προσαρμόσει τη ζωή, τις δραστηριότητες τους, τις ανάγκες τους, τα ρούχα, τα οχήματά τους στις καιρικές συνθήκες. Πάνε στις δουλειές, στα σχολεία τους, στις εξόδους τους, στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις, κανονικά. Στο Μέτσοβο, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στο Καρπενήσι, ο χειμώνας είναι μια δύσκολη, αλλά συνηθισμένη κανονικότητα. Ακόμη κι εκεί όμως υπάρχουν μέρες που το χιόνι αναστέλλει δραστηριότητες, κλείνει δρόμους, σχολεία και μαγαζιά. 

Δεν γίνεται εθνικό ζήτημα.

Η προσωρινή ολιγόωρη διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό, είναι επιλογή ενός σοβαρού κράτους. Ελήφθη προληπτικά με γνώμονα την εξέλιξη ενός φαινομένου, συνυπολογίστηκαν οι υποδομές της, το γεγονός ότι οι εποχούμενοι είναι κατά βάση Έλληνες και όχι Γερμανοί. Δεν έκλεισε αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί εγκλωβισμός οδηγών και ταλαιπωρία τους.

Δείγμα σοβαρού κράτους είναι και η υποχρέωση να φέρουν τα αυτοκίνητα αντιολισθητικές αλυσίδες, εφόσον μια ή δυο φορές το χρόνο βλέπουμε πλέον χιόνι μέχρι το Σύνταγμα και τις βάρκες στη μαρίνα Γλυφάδας. 

Δείγμα σοβαρού κράτους είναι η δυνατότητα να παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία με τη χρήση της τεχνολογίας. 

Δείγμα σοβαρού κράτους είναι η ψηφιοποίηση του, ώστε υπάλληλοι και πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν - παρέχουν υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται μέσω υπολογιστών, τάμπλετ και τηλεφώνων ανεξαρτήτως εάν επικρατούν συνθήκες καύσωνα ή ψύχους, εάν είναι στο γραφείο ή στο σπίτι τους.

Τέλος δείγμα σοβαρού κράτους μπορεί να είναι και η άποψη που εξέφρασε  η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ! Μπορεί να μέτρησε τσουρούτικα το χιόνι που έφερε η «Μπάρμπαρα» στην Αττική - δεν ήταν ακριβώς δυόμιση πόντοι - ωστόσο είχε  δίκιο βουνό λέγοντας, πως δουλειά του κράτους και της κυβέρνησης, είναι να λειτουργεί η χώρα! 

Βέβαια, εάν και εφόσον τη δήλωσή της αυτή εκφράζει όλη την Κουμουνδούρου θα έπρεπε να υπάρξει αποδοκιμασία της θέσης Φίλη για την απόλαυση του χιονιού και του γραφικού εκπαιδευτικού συνδικαλισμού, που δηλώνει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να παρεμποδίζει ένα σοβαρό κράτος να λειτουργεί τα σχολεία του σε έκτακτες συνθήκες.  

Ας εκλάβουμε την θέση της κ. Τσαπανίδου, ως μια καλή βάση συναντίληψης σχετικά με την υποχρέωση της κυβέρνησης, να λειτουργεί η χώρα, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.

Κρατείται!