Γυάλινη φορολογική δικαιοσύνη

Το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια παράμετρος, η οποία μπορεί να βαρύνει πολύ στην κρίση και στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου, όμως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο η ιαχή για «δικαιοσύνη παντού», αγγίζει χορδές που δεν ελέγχει, ούτε η μνήμη ούτε το βίωμα. Δεν έχει σημασία αν εμείς και ο περίγυρός μας πιστεύει, ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους περισσότερους να περνάνε κάτω από τον πήχης. Έχει σημασία ότι κάμποσοι το εξέλαβαν ως μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τιμωρία και αποκατάσταση της «δικαιοσύνης».

Σε αυτούς εκπέμπεται διαρκώς το μήνυμα, ότι η ΝΔ κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τη διαφθορά την πληρώνουν οι φτωχοί στο ράφι. Ούτε εδώ αρκεί μια γενικόλογη αντίκρουση. Χρειάζονται νούμερα και παραδείγματα. Να γίνει συνείδηση και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, ότι όλα τα «ψάρια» μικρά και μεγάλα, μπορούν να πιαστούν με τα κατάλληλα δίχτυα και ότι ο έλεγχος των αρχών είναι διαρκής και διαφανής.

Πριν από λίγες μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα ραντεβού των ελεγκτών της εφορίας με τους πολίτες που καλούνται προς έλεγχο. 

Συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο αφήνει απειροελάχιστα έως ανύπαρκτα περιθώρια αδιαφάνειας. Ο ελεγχόμενος θα κλείνει προσωποποιημένο ραντεβού μόνο ψηφιακά, με τη χρήση των κωδικών taxisnet στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, καταχωρώντας τον αριθμό της εντολής ελέγχου. Φτάνοντας σε ένα από τα έξι ελεγκτικά κέντρα τα οποία ενεργοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να επιδεικνύει τα νομιμοποιητικά έγγραφα του, να παραλαμβάνει μια ειδική κάρτα με την οποία θα μπορεί να κινείται και να κυκλοφορεί στο χώρο καθ΄όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Η συνάντηση με τον ελεγκτή εφοριακό θα γίνεται σε ένα δωμάτιο με γυάλινους τοίχους και ο ελεγκτής θα κρατάει μόνο το υπηρεσιακό tablet! 

Ούτε ο γνωστός του γνωστού, ούτε πέρνα από το γραφείο να τα πούμε και να τα βρούμε.

Στα πρώτα ραντεβού στα γυάλινα δωμάτια θα κληθούν όσοι από το 2015 έως και σήμερα έχουν δηλώσει έστω και για ένα έτος περιουσία οι 1 -1,5 εκατομμύριο ή εμφάνισαν τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ. Θα συνταχθεί λίστα με τις λιμνάζουσες υποθέσεις και κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν όσες παραγράφονται στο τέλος του χρόνου. Φοροκλέφτες, κυνικοί, καχύποπτοι και μηδενιστές θα βρουν δεκάδες  «ναι αλλά…» για την γυάλινη φορολογική δικαιοσύνη, που επιχειρείται να προωθηθεί από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και τη διοίκηση της ΑΔΑΕ. Δεν είναι το άπαν, αλλά είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η οποία χρειάζεται να διαφημιστεί. Με τον εύληπτο τρόπο που το έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας: «Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι θα επιστρέφονται στην κοινωνία».

Μια καλή απόδειξη δικαιοσύνης εδώ και τώρα.