Τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι «μεγάλοι» του Χρηματιστηρίου

Τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι «μεγάλοι» του Χρηματιστηρίου

Πριν από λίγα χρόνια το ύψος των 2 δισ. ευρώ ήταν ένα ταβάνι για τα διανεμόμενα μερίσματα του συνόλου των εταιριών του ΧΑ. Η ύπαρξη υπολογίσιμου ταμείου στο τέλος κάθε περιόδου ήταν μια συνθήκη πιο αναγκαία ακόμα και από την κερδοφορία της επιχείρησης καθώς οι συνθήκες ρευστότητας της αγοράς ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές. Επενδύσεις και διαπραγματευτική ικανότητα είχαν σαν σημείο αναφοράς τη δύναμη των μετρητών του ταμείου.

Μετά το 2019 η πολιτική των διοικήσεων έδειξε να αλλάζει και να γίνεται πιο ανοικτή στην αύξηση του ύψους του μερίσματος επί των καθαρών κερδών. Επιπλέον, τα κέρδη ρεκόρ των προηγούμενων χρήσεων και ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής βοήθησαν να συντηρηθεί μια θετική τάση με αποτέλεσμα και οι μερισματικές αποδόσεις να αποκτήσουν νόημα και να συγκινήσουν ένα ειδικό επενδυτικό κοινό που έλκεται σχεδόν αποκλειστικά από τα διανεμόμενα κέρδη.

Από τις 31 εισηγμένες με μερίσματα το 2013 φθάσαμε έτσι στο «μαγικό αριθμό» των 74 εισηγμένων εταιριών το 2022. Οι χρηματικές διανομές δεν αφορούν μόνο τις τακτικές διανομές από την κερδοφορία αλλά μέρος από τα κεφάλαια ή ακόμα και το προϊόν πώλησης κάποιων παγίων. Δεσπόζουσα θέση σε αυτή την εικόνα χρηματικών παροχών στους μετόχους έχουν οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρίες του ΧΑ.

Από τα 2,7 δισ. ευρώ της περυσινής κερδοφορίας τα 2,3 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η οποία είχε και την αναλογική μερίδα του λέοντος στους πίνακες της κερδοφορίας. Παράλληλα εκτός από τη διανομή κερδών προς τους μετόχους οι εισηγμένες προχώρησαν και σε αγορές ιδίων μετοχών βελτιώνοντας αναλογικά τα κέρδη ανά μετοχή ή προσέφεραν επιλογές επανεπένδυσης του μερίσματος.

Για το 2023 η κατάσταση δείχνει ακόμα πιο αισιόδοξη: Το 2024 πιθανότατα θα έχουμε ημερομηνίες αποκοπής μερισμάτων και για τις εμπορικές τράπεζες μετά από 13 χρόνια αναμονής ενισχύοντας κατά 650 εκατ. ευρώ τις συνολικές χρηματικές διανομές. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι συστημικές τράπεζες να πάρουν το «οκ» του επόπτη, μια απόφαση που εκτιμάται ότι θα είναι ενιαία και για τα τέσσερα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Για τον FTSE-25, οι 23 εταιρίες που απαρτίζουν τον Δείκτη φαίνεται με βάση και την κερδοφορία του εξαμήνου ότι θα προχωρήσουν σε διανομές μερισμάτων με εξαίρεση την Lamda που έχει ένα βαρύ πρόγραμμα επενδύσεων σε εξέλιξη και την Ελλάκτωρ για την οποία πιθανότατα θα ανοίξει ο δρόμος για μια επιστροφή κεφαλαίου αν ολοκληρωθεί η πώληση της Άκτωρ και γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις διαγραφής ζημιών παρελθουσών χρήσεων στον ισολογισμό της.

Το σύνολο των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου που θα διανείμουν οι εταιρίες του FTSE-25 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 2,9 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 26% σε σχέση με πέρυσι. Με αυτά τα μεγέθη η μέση μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,4% με αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις. Με την διαφορά ότι η είσπραξη τους δεν θα γίνει σε ένα χρόνο αλλά σε λιγότερο από εννέα μήνες. 

Τι μερίσματα θα μοιράσουν για το 2023 οι μετοχές του FTSE-25 (εκτίμηση)

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή