Πόσο ψηλά μπορεί να πάει το Χρηματιστήριο;

Πόσο ψηλά μπορεί να πάει το Χρηματιστήριο;

Η εορταστική περίοδος ενδείκνυται για εκτιμήσεις και προβλέψεις για μετοχές και δείκτες, οι άτυπες δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν για το πού θα κορυφώσει ο Γενικός Δείκτης μέσα στη νέα χρονιά και ποια χαρτιά θα τρέξουν περισσότερο. Η προσέγγιση του καθενός είναι απόλυτα σεβαστή ακόμα και αν εδράζεται σε επιθυμίες που ξεκινούν από τον υποκειμενισμό των θέσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ή απλά από το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ.

Όπως και να έχει, κανείς δεν θα θυμάται τι ειπώθηκε του χρόνου τέτοια εποχή, πολλές φορές ακόμα και όσοι προβαίνουν σε τέτοιες εκτιμήσεις παθαίνουν κάποιο σύνδρομο Ο.Φ.Α* με αποτέλεσμα να λησμονούν τα λεγόμενα τους ή ακόμα χειρότερα τα γραφόμενα τους. Οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολες, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον σύμφωνα με τον Νομπελίστα φυσικό Niels Bohr και μάλλον δεν έχει άδικο.

Μια προσέγγιση που έχει ένα μικρότερο ποσοστό λάθους είναι ο συγκερασμός των προβλέψεων των τιμών στόχων της Αγοράς. Η ετυμηγορία των αναλύσεων για τις μετοχές που ευθύνονται για την άνοδο ή τη μείωση του Γενικού Δείκτη προσδιορίζει και την κατεύθυνσή της Αγοράς. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε μοντέλα ανάλυσης που εκτιμούν την κερδοφορία των εταιριών και ανάλογα με το ασφάλιστρο κινδύνου προσδιορίζουν ένα εύλογο τίμημα.

Η ένσταση που έχει κάποια βάση είναι ότι κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τα τμήματα ανάλυσης (sell side) παράγουν συστάσεις αγορών. Και είναι λογικό αν το σκεφτεί κανείς αφού για μια χρηματιστηριακή εταιρία μια ανάλυση με σύσταση διακράτησης δεν παράγει εύκολα έσοδο από νέες εντολές. Επομένως, ο Γενικός Δείκτης δεν θα δει ποτέ την εύλογη αξία που του προσδίδουν οι αναλύσεις θεμελιωδών μεγεθών αφού η αγορά είθισται να αναθεωρεί την άποψη της καθώς η τιμή στόχος προσεγγίζεται.

Θεωρώντας ότι οι μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη, αλλά δεν καλύπτονται από ανάλυση έχουν δείκτη Beta ίσο με τη μονάδα προκύπτει ότι το ανοδικό περιθώριο από τα επίπεδα της περασμένης Τρίτης είναι 20,7%. Το οποίο μας πηγαίνει σε μια τιμή στόχο Γενικού Δείκτη 1.566 μονάδων, πάντα με βάση τις θεμελιώδεις προβολές των κερδών των 21 δεικτοβαρών εταιριών του ΧΑ που καλύπτονται από ανάλυση.

Επιμέρους, οι τρεις μετοχές με το μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο έχουν ο ΟΤΕ (+43%), η Lamda Development (+36%) και η Aegean (+28%). Για τις τέσσερις τράπεζες η μέση εκτιμώμενη απόδοση είναι 22%, ενώ στο σύνολο των εισηγμένων η αύξηση της κεφαλαιοποίησης -εφόσον ευοδωθούν οι προβλέψεις- θα προσεγγίσει τα 107 δισ. ευρώ. Και σαν γεγονός το Χρηματιστήριο για τελευταία φορά είδε κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. ευρώ στις 9 Νοεμβρίου του 2009.

Αυτά λέει εμμέσως η θεμελιώδης ανάλυση. Σε ένα πολυπαραγοντικό σύμπαν οι εκτιμήσεις πάντα έχουν αποκλίσεις είτε στην τιμή, είτε στο χρόνο. Αποτελούν ωστόσο ένα μπούσουλα, ένα πλάνο δράσης για την συνέχεια. Και αυτό είναι προτιμότερο από μια διαδρομή στα τυφλά.

*Ο.Φ.Α.: Όπου Φυσάει ο Άνεμος