Μια υπερκάλυψη που φτιάχνει κλίμα
Χρηματιστήριο Αθηνών

Μια υπερκάλυψη που φτιάχνει κλίμα

Η διάθεση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ ήταν ένα προαπαιτούμενο για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Από χθες η συνθήκη αυτή έχει εν μέρει ικανοποιηθεί και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρόνο υλοποίησης για το μέγεθος της ρευστότητας των εγχειρημάτων. 

Παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί με επιτυχία και η επόμενη διαδικασία πώλησης ποσοστού μετοχών ελληνικής τράπεζας που είναι στον προθάλαμο της αναμονής ή για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος που όλα δείχνουν ότι θα πάρει το δρόμο για το ΧΑ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η υπερκάλυψη για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από 8 δισ. ευρώ, δείχνει ένα ακμαίο ενδιαφέρον για ελληνικές τραπεζικές μετοχές που δύσκολα θα αλλάξει ως την άνοιξη του 2024. Αν μη τι άλλο έρχεται να μετριάσει τους δισταγμούς για το λεγόμενο «placement capacity» της Ελληνικής Αγοράς.

Οι ελληνικές τράπεζες από το 2010 έως το 2020 ήταν παγίδες ρευστότητας. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις αυτής της περιόδου δημιούργησαν ένα κακό επενδυτικό προηγούμενο και ένα ειδικό φαν κλαμπ από haters. Η Eurobank ήταν η πρώτη που έκανε το βήμα προς την αλλαγή του κλίματος με τη συγχώνευση της Grivalia Properties (2019) αποφεύγοντας να κάνει αύξηση κεφαλαίου, βρίσκοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την υποστήριξη του Ηρακλή.

Στις αυξήσεις κεφαλαίου το 2021 της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank βγήκαν τα πρώτα εύκολα χρήματα για όσους τόλμησαν να επενδύσουν. Μετά ήρθαν τα καλά αποτελέσματα στην κερδοφορία και η επίτευξη των στόχων των επιχειρηματικών πλάνων. 

Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επενδυτική βαθμίδα σίγουρα βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος, αλλά το βασικό ζητούμενο ήταν να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να κεφαλαιοποιήσουν τις επιδόσεις τους. Εν μέρει το έχουν καταφέρει, όχι πολύ πίσω στο χρόνο η σχέση των ιδίων κεφαλαίων με την κεφαλαιοποίηση τους ήταν στην καλύτερη περίπτωση στο 0,5. Πλέον δεν υπάρχει τράπεζα που να διαπραγματεύεται σε αυτήν τη σχέση και αυτό έχει να κάνει και με την αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Οι επενδυτές επομένως που ακολούθησαν το αφήγημα των αυξήσεων κεφαλαίου του 2021 εκτός από κερδισμένοι έχουν λόγους να αναζητούν σημεία εισόδου σε συναλλαγές που μπορούν να θεωρηθούν επίπεδα βάσης για τις τιμές των μετοχών. Τέτοιες συναλλαγές συνιστούν οι διαθέσεις πακέτων που βάζουν στην εικόνα της διαπραγμάτευσης ισχυρά χαρτοφυλάκια από το εξωτερικό που με την σειρά τους ανοίγουν το πεδίο ενδιαφέροντος για ελληνικές μετοχές. 

Σε λίγες μέρες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το πού κατευθύνθηκε η κατανομή των μετοχών. Ενδεχομένως ο Νοέμβριος να αρκεί για μια ολική ανατροπή των εκροών των αλλοδαπών επενδυτών που παρατηρούνται συνεχώς από τον φετινό Απρίλιο. Προς το παρόν κρατάμε το μεγάλο ενδιαφέρον, την υποσχόμενη τιμή έκδοσης και το ότι η μισή δουλειά στις πωλήσεις των μετοχών των τραπεζών έχει γίνει.