Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων εξαμήνου
Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Ποιοτικότερα, ανθεκτικά και υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις μπορούν να θεωρηθούν στο σύνολο τους τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το α΄ εξάμηνο του 2023. Οι 140 εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα μέχρι χθες το βράδυ, η προθεσμία λήγει πρακτικά το πρωί της Δευτέρας πριν την έναρξη της συνεδρίασης- κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος από τα κεκτημένα της περυσινής χρονιάς ρεκόρ για τις επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων.

Η συνολική εικόνα δείχνει μείωση κατά 4,5% του κύκλου εργασιών στα 44,5 δις ευρώ, μείωση στα λειτουργικά κέρδη κατά 7,9% στα 6,38 δις ευρώ και μείωση 11,8% στα μετά από φόρους κέρδη στα 4,86 δις ευρώ. Η βαρύνουσα σχέση των εταιριών διύλισης και εμπορίας καυσίμων που είχαν ένα μέτριο δεύτερο τρίμηνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση των μεγεθών αφού  χωρίς αυτές τα μεγέθη θα έδειχναν αύξηση για κύκλο εργασιών, λειτουργικά αποτελέσματα και καθαρά κέρδη κατά 4,8%, 14,2% και 58,3% αντίστοιχα.

Η επόμενη θετική ανάγνωση είναι η διατήρηση του ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος των κερδοφόρων εταιριών. Το 82% των εταιριών παραμένει κερδοφόρο με τις εταιρίες ωστόσο που παρουσιάζουν επιβράδυνση κερδών να μετρούν πλέον τις 41. Η επιβράδυνση έρχεται κυρίως από τις εταιρίες μεταλλουργίας οι οποίες πέρυσι είχαν αν όχι την καλύτερη χρήση όλων των εποχών, σίγουρα μία από τις καλύτερες.

Ο συγκεκριμένος κλάδος (με λίγες εξαιρέσεις) δείχνει να ακολουθεί την πορεία του κλάδου πλαστικών/χημικών ο οποίος μετά την ένταση των μεγεθών κατά την έναρξη της πανδημίας (2020/2021) επιστρέφει σε μια κανονική ροή κερδών με αυξημένη ωστόσο βάση εκκίνησης κερδών. Στην υπόθεση της επιβράδυνσης των μεγεθών και άλλων εταιριών έχει παίξει ρόλο το χρηματοοικονομικό κόστος ειδικά σε ισολογισμούς με αυξημένη λειτουργική μόχλευση.

Οι τράπεζες έχουν επιστρέψει για τα καλά και υποστηρίζουν πλέον απόλυτα και με επαναλαμβανόμενο τρόπο τα κέρδη του ΧΑ. Είναι όλες κερδοφόρες έχοντας κάνει προληπτικές κινήσεις αυξημένων πιστωτικών προβλέψεων για το κοντινό μέλλον ενώ παράλληλα έχουν χαμηλώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε επίπεδα που θα τους επιτρέψουν να μοιράσουν του χρόνου μερίσματα. Αν και η τελική γραμμή στις τράπεζες δείχνει επιβράδυνση 20% στα καθαρά κέρδη, η αύξηση των κερδών από τόκους κινείται στο 58% γεγονός που πιθανότατα θα κλείσει την ψαλίδα σε σχέση με πέρυσι. Σημειώστε επίσης ότι τα περυσινά κέρδη είχαν και την υποστήριξη 1,9 δις ευρώ μη επαναλαμβανόμενων εκτάκτων κερδών από διάφορες συναλλαγές που όσο να ναι ήταν ένα αξιόλογο χάντικαπ για το πρώτο μισό της χρονιάς.

Εξαιρετικά ήταν και τα αποτελέσματα ενεργειακών ομίλων που ευνοήθηκαν από τις ικανοποιητικές οριακές τιμές του συστήματος παρά τη μειωμένη ζήτηση. Αντίθετα, οι ΑΠΕ είχαν ένα αδύναμο εξάμηνο λόγω των χαμηλών ανεμολογικών δεδομένων που ήρθαν να συγκριθούν με ένα αφύσικα δυνατό περυσινό πρώτο εξάμηνο.  

Εκτός από τις τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρίες στους μεγάλους πρωταγωνιστές του εξαμήνου είναι και εταιρίες μεταφορών και ενοικίασης μεταφορικών μέσων λόγω των πολύ ισχυρών τουριστικών αφίξεων. Επιμέρους επισημαίνονται ακόμα οι εξαιρετικές και ποιοτικές επιδόσεις των Jumbo, ΟΠΑΠ, Κρι - Κρι, ΟΛΠ, Ιατρικό Αθηνών, ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Ideal, Austriancard και Titan.

Η κατανομή των κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιριών στο εξάμηνο

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Η ΔΕΗ και οι κατασκευαστικές εταιρίες είναι ο λόγος που καθαρός δανεισμός των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 3,1% στα 23,2 δις ευρώ. Οι εισηγμένες προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις του δανεισμού τους μειώνοντας τα ακριβά βραχυπρόθεσμα δάνεια κατά 15,8% ενδεχομένως εξοφλώντας μέρος από αυτά από την διαθέσιμη ρευστότητα. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί κατά 9,5% στα 15,9 δις ευρώ ενώ η καθαρή θέση είναι αυξημένη κατά 3,9% λόγω της κερδοφορίας του εξαμήνου. 

Η συνολική εικόνα είναι ικανοποιητική καθώς στο σύνολο της χρήσης  οι εισηγμένες θα προσεγγίσουν ξανά τα 10 δις ευρώ. Οι τράπεζες έχουν τις προϋποθέσεις να δείξουν υψηλότερη κερδοφορία, το ίδιο και τα διυλιστήρια που είναι κλάδος βαρόμετρο για το ΧΑ μετά από ένα εντυπωσιακό γ’ τρίμηνο.

Ο Τουρισμός συνεχίζει το ράλι αφίξεων και τιμών υποστηρίζοντας την κατανάλωση ακόμα και σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Η επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων με το ρυθμό που θα κινηθούν όσες βασικές εταιρίες ανακοινώσουν αποτελέσματα εννεάμηνου θα κάνουν ακόμα πιο ελκυστική την αγορά ανεβάζοντας αισθητά το περιθώριο ανόδου.