Χρηματιστήριο Αθηνών: Στον αστερισμό των «ταύρων»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στον αστερισμό των «ταύρων»

Αυτή τη φορά ήταν η τάση από το εξωτερικό που λειτούργησε υποστηρικτικά στην εγχώρια αγορά βάζοντας το πέμπτο συνεχόμενο θετικό πρόσημο στη χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι αγορές των ΗΠΑ κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά αυτή την εβδομάδα μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ και της Κίνας να μειώσουν σημαντικά τους δασμούς για 90 ημέρες, ενώ η νέα αποκλιμάκωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δείκτη τιμών παραγωγού αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες για χαλάρωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για αργότερα φέτος.

Παράλληλα το κλίμα παραμένει θετικά φορτισμένο ενόψει της προσέγγισης που επιχειρείται σε κορυφαίο επίπεδο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική αγορά βρήκε πρόσφορο έδαφος ανόδου καταγράφοντας νέα υψηλά 15ετίας (3 Μαΐου 2010) και υψηλό κεφαλαιοποίησης από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στις 3.131 μονάδες.

Παράλληλα, η προοπτική μιας νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενσωματώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής καθώς η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων βρίσκεται σε τροχιά υπεραπόδοσης υποστηρίζοντας το σενάριο μια θετικής αναθεώρησης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από τις θετικές εξελίξεις ή τους οιωνούς θετικών εξελίξεων στο εξωτερικό η εικόνα της κερδοφορίας των εγχώριων εισηγμένων επανέφερε στο προσκήνιο τις επιδόσεις των εταιριών και τη δυνητική τους αξία με βάση τα επικαιροποιημένα θεμελιώδη.

Το πρώτο δείγμα γραφής των 19 εταιριών που έχουν δημοσιεύσει α’ τρίμηνο είναι μεν ικανοποιητικό σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνει ωστόσο ότι το 2025 θα είναι έτος σταθεροποίησης της κερδοφορίας λόγω της επιβράδυνσης κάποιων κομβικών οικονομικών κλάδων (Διυλιστήρια, Τράπεζες).

Η ως τώρα εικόνα δείχνει υστέρηση του κύκλου εργασιών κατά 9,6%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 22,5% και μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 8%. Το οργανικό αποτέλεσμα των τραπεζών είναι οριακά μειωμένο κατά 0,4% αντανακλώντας κυρίως τη μείωση των εσόδων από τόκους (-2,4%). Τα διυλιστήρια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον ικανοποιητικών μεν, χαμηλότερων δε περιθωρίων διύλισης όπως τουλάχιστον διαφαίνεται στο πεντάμηνο της χρονιάς έχοντας για διαφορετικούς λόγους παύσεις λειτουργίας στην παραγωγή τους.

Ως εκ τούτου θα αναζητηθούν αντίρροπες δυνάμεις από άλλους κλάδους (ενέργεια, κατασκευή, λιανικό εμπόριο) προκειμένου να ισοσκελιστούν οι όποιες απώλειες. Αυτή η ανάγνωση οδηγεί διαχειριστικά σε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση της αγοράς δεδομένης της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στους ρυθμούς μεγέθυνσης των εταιριών, φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό τηρουμένων των ισχυρών τάσεων στην κερδοφορία των εισηγμένων που επικράτησαν στις τρεις προηγούμενες χρήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε στην βασική ζώνη αντίστασης (1.780-1.800 μονάδες) σβήνοντας τις διακυμάνσεις από την κατοχύρωση κερδών με συσσώρευση χαμηλού εύρους. Η απορρόφηση της προσφοράς και η διαχείριση του βάθους της διόρθωσης αποτελεί ένδειξη της ισχύος των αγοραστών οι οποίοι σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας -ή κοντά σε αυτό- με συνεχόμενες καταγραφές υψηλών 15 ετών.

Η άνοδος έχει αφήσει διαγραμματικές εκκρεμότητες στην έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης ξεκινώντας με ανοδικό χάσμα (1750 – 1761) περιοχή η οποία πλέον αποτελεί την νέα ζώνη στήριξης της Αγοράς. Οι ταλαντωτές υποδεικνύουν ακόμα ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον 20 – 30 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο η περιοχή των 1.800 μονάδων δείχνει ότι θα απαιτήσει την συνδρομή υψηλότερων συναλλαγών για την διαφυγή της.

Επί του παρόντος όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, η έξοδος των κερδισμένων χαρτοφυλακίων από τα χαμηλά του Απριλίου πραγματοποιείται με τρόπο που δεν αλλάζει τα δεδομένα και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών υποστηρίζει τη διάχυση της ανόδου σε περισσότερα χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζεται η κόπωση της δυναμικής της τάσης μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς ανόδου για τη συνέχεια με τους αγοραστές να διατηρούν το πλεονέκτημα στις κινήσεις.