Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο αφήγημα, μεγάλες προσδοκίες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο αφήγημα, μεγάλες προσδοκίες

Το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική Αγορά και ενδεχομένως το ζητούμενο πλέον αφορά το «πολιτικό κεφάλαιο» που θα κλειδώσει η νέα κυβέρνηση και ακολούθως οι βαθμοί ελευθερίας που θα της εξασφαλίσει στην υλοποίηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Στα βασικά σημεία του νέου αφηγήματος του Χρηματιστηρίου επισημαίνονται  η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πώληση των πακέτων των τραπεζών από το ΤΧΣ και η ένταξη της αγοράς στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Σε αυτήν τη διαδρομή η αγορά θα έχει την ευκαιρία να ανανεώσει το περιεχόμενο των εισηγμένων εταιριών, να αυξήσει τη ρευστότητά της και να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Πολλά απ' όσα αναφέρθηκαν περιέχονται στο εμφατικό +38% του ΧΑ από την αρχή του έτους, καθιστώντας έτσι την επίτευξή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της ανόδου της αγοράς. Πλέον η αναμονή θα λειτουργεί αντίστροφα αφού η προσδοκία έχει τρέξει αρκετά και οι αποτιμήσεις δε βρίσκονται στη ζώνη του φθηνού.

Δεν παραγνωρίζεται πάντως η εξαιρετική επίδοση των εταιριών σε επίπεδο επιχειρηματικών κερδών, αυτό σίγουρα συνιστά λόγους για πολύ πιο ήπιες διορθώσεις σε ενδεχόμενες αναταράξεις από το εξωτερικό, η μεγάλη εικόνα όμως θα διαμορφωθεί από την ταχύτητα της σύγκλισης των προσδοκιών του αφηγήματος με την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό η διάθεση φαίνεται να αλλάζει υποδηλώνοντας επιφυλακτικότητα ενόψει των ανακοινώσεων που έρχονται στο τέλος του μήνα. Στην Αμερική το εξάμηνο κλείνει μεν με κέρδη κοντά στο 13% για τον S&P, με την εικόνα επιμέρους να είναι πολύ διαφορετική λόγω της «υπέρβαρης απόδοσης» μετοχών όπως οι Nvidia, Tesla και Meta.

Η εβδομάδα που τελείωσε διέκοψε το σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες βρίσκοντας αφορμή στις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της FED. Ο Powel ανέφερε ότι η παραμένει στη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και ότι κάθε απόφαση της FED θα εξαρτηθεί από σκληρά δεδομένα.

Τέτοια δεδομένα αναμένουν οι αγορές την προσεχή Παρασκευή με την ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαϊου στις ΗΠΑ (εκτ. 3,8%) έχοντας το βλέμμα πλέον στην τελευταία θερινή συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου. Στην Ευρώπη η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα της Μ. Βρετανίας αιφνιδίασε τις αγορές οι οποίες μάλιστα κατέγραψαν πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια της εβδομάδας φανερά ανήσυχες για τα δεδομένα του πληθωρισμού Ιουνίου στην Ευρώπη που επίσης θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή (Εκτ. 5,6%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε την εβδομάδα διεκπεραιώνοντας μια απόλυτα λογική διόρθωση χαμηλού σχετικά εύρους.  Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση αποφορτίστηκαν χωρίς ωστόσο να χαθεί η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά (1280 μονάδες), ενώ οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ μπορούν θεωρηθούν ότι δεν έβγαλαν ένταση ρευστοποιήσεων.

Αν και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων όρων παραμένει αγορασμένο, ο MΑCD μετά από μια μακρά περίοδο αγορών έδωσε σήμα πώλησης το οποίο προς το παρόν δεν έχει πληρώσει τους πωλητές. Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την ανοδική σύσταση για τον Γενικό Δείκτη πρέπει ωστόσο να εκτιμηθεί η εικόνα σημαντικών υπερτιμήσεων που κυριαρχεί σε εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.209 και στις 1.178 μονάδες, ενώ ανοδική αντίσταση εντοπίζεται μόνο στις 1370 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλό των τελευταίων 9 ετών. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά υψηλά εξετάζοντας παράλληλα τη συναλλακτική ένταση η οποία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το δυνητικό περιθώριο ανόδου.