Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε η αγορά καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος από τα υψηλά του Μαρτίου. Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, η επιβεβαίωση των καθοδηγήσεων των τραπεζών για την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας στο σύνολο της χρονιάς και οι κοντινές μερισματικές διανομές από σημαντικό αριθμό εταιριών υποστήριξαν την ανοδική κίνηση, η οποία πλέον βάζει την ελληνική αγορά σε τροχιά νέων υψηλών έχοντας ήδη καταγράψει άνοδο άνω του 18% από την αρχή του έτους.
Εκτός από τα βασικά μεγέθη και την αύξηση της κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι οι τράπεζες παρουσιάζουν ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις με κυριότερη την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης την αύξηση των διανεμόμενων κερδών και τον χαμηλό βαθμό των προβλέψεων.
Την ίδια στιγμή, το ταμπλό δείχνει ανθεκτικό στις έξωθεν πιέσεις καθώς τα 1,5 δισ. ευρώ σε μερίσματα που θα μοιραστούν σε λιγότερο από ένα μήνα από τις εισηγμένες δημιουργούν μια θετική αναστολή στους επενδυτές παρά την αύξηση των τιμών και την καταγραφή σημαντικών αποδόσεων.
Παράλληλα, έχει ξαναζεσταθεί το κλίμα αναφορικά με το ενδεχόμενο των στρατηγικών προσεγγίσεων, μάλιστα η ωρίμανση σημαντικών εγχειρημάτων έχει εντείνει τη φημολογία με την επίσπευση του χρονισμού κάποιων ανακοινώσεων.
Στο εξωτερικό οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στη Wall Street με το 88% των εταιριών να έχουν ανακοινώσει μεγέθη με αύξηση των κερδών ανά μετοχή 12,2% και 4,1% αύξηση στον κύκλο εργασιών εμφανίζοντας καλύτερα των αναμενομένων μεγέθη στο 73,4% των περιπτώσεων.
Η εβδομάδα που έρχεται έχει σαν κύριο γεγονός την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Απριλίου στις ΗΠΑ το μεσημέρι της Τρίτης 13 Μαΐου με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν αύξηση του ονομαστικού πληθωρισμού στο 2,6% από 2,4% τον Μάρτιο, ενώ ο δομικός θα μείνει αμετάβλητος στο 2,8% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης από τον Μάρτιο του 2021.
Αν και οδεύουμε προς το μέσον της περιόδου ως την προθεσμία που έχει δοθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των διακρατικών συμφωνιών για τους εμπορικούς δασμούς ακόμα δεν έχει προκύψει μια ουσιώδης προσέγγιση, γεγονός το οποίο διατηρεί την αβεβαιότητα και αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση της μεταβλητότητας όσο θα πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και αποδεκτή συμφωνία στο τραπέζι.
Επίσης, επιβαρυντικό στοιχείο του κλίματος είναι η νέα εστία πολεμικής έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που αν και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο αποτελεί μια νέα αβεβαιότητα για το γεωπολιτικό ρίσκο.
Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημείωσε νέο φετινό υψηλό επιβεβαιώνοντας όλες τις θετικές ενδείξεις από το σύνολο των τεχνικών δεικτών τάσης. Με την κίνηση της Παρασκευής έκλεισε και το καθοδικό χάσμα της 31ης Μαρτίου (1.734-1.718), ημέρα κατά την οποία είχαμε την εκκίνηση της διορθωτικής κίνησης μέχρι τα φετινά χαμηλά.
Η συσσώρευση που προηγήθηκε πριν το φετινό υψηλό απορρόφησε τους κερδισμένους της γρήγορης ανόδου από τις 1455 μονάδες με τους τζίρους να σβήνουν προσωρινά σηματοδοτώντας την εξάντληση της προσφοράς. Η δυναμική της ανόδου «βλέπει» το επόμενο επίπεδο εξάντλησης πέριξ των 1.780 -1.800 μονάδων καθώς οι ταλαντωτές δίνουν σαφές ανοδικό περιθώριο 30-50 μονάδες ως τη ζώνη των βραχυπρόθεσμων υπερτιμήσεων.
Μέχρι στιγμής τα τεχνικά ζητούμενα της ανόδου πληρούνται με ιδανικό τρόπο (ταχύτητα ανόδου, έξοδος κερδισμένων, υψηλότερα τοπικά χαμηλά και διαχείριση των ενδοσυνεδριακών διορθώσεων) με τους αγοραστές να κρατάνε το πάνω χέρι στην τάση. Αναμένουμε συνέχιση της ανόδου και την ερχόμενη εβδομάδα προς το ζώνη τιμών που οριοθετεί το εύρος 1.780-1.800 μονάδων εξετάζοντας σε αυτά τα επίπεδα τη δυναμική των συναλλαγών και την ικανότητα απορρόφησης της προσφοράς.