Σταθερά ψηλά στα 858 τα κρούσματα - Τα μισά στην Αττική

Σταθερά ψηλά στα 858 τα κρούσματα - Τα μισά στην Αττική

Δεύτερη συνεχή μέρα με κρούσματα σε σταθερά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 858, κατέγραψαν τα τεστ του ΕΟΔΥ, ενισχύοντας τις ανησυχίες ειδικών και αρχών ότι η προσπάθεια συγκράτησης της πανδημίας έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Τα μισά από αυτά (409) εντοπίστηκαν στην Αττική, κάτι που δείχνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχίζει να αποτυπώνεται στην τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα και ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και ενός τρίτου lockdown.

Το «καμπανάκι» έκρουσε και ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος» της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού.

Επισήμανε ακόμη πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων, ενώ εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας αργότερα στο Mega, «με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε» και εξήγησε ότι «προς τον Μάρτη θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα», εκτιμώντας ότι θα φτάσουμε τα 2.000 ημερησίως, αν δεν λάβουμε μέτρα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στη Θεσσαλονίκη σήμερα εντοπίστηκαν 74 νέες μολύνσεις, ενώ οι 409 στην Αττική κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική: 49 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 76 κρούσματα

Δυτική Αττική: 27 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 63 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 104 κρούσματα

Νήσων: 4 κρούσματα

Νότιου Τομέα Αθηνών: 38 κρούσματα

Πειραιώς: 48 κρούσματα

Αναλυτικά:

Κατά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου 32 ασθενείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 5.724. Στους 274 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη. Οι 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Από το σύνολο των θανάτων οι 3367 (58.8%) αφορούν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.