Δ. Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα ημερησίως τον Μάρτιο, αν δεν πάρουμε μέτρα

Δ. Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα ημερησίως τον Μάρτιο, αν δεν πάρουμε μέτρα

Δυσοίωνη πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έκανε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας πως αν δεν λάβουμε μέτρα τα κρούσματα του κορονοϊού θα αυξηθούν στα 2.000 ημερησίως.

Μιλώντας το απόγευμα στο Mega ο καθηγητής σχολίασε τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κάνοντας λόγο για «ήπια αύξηση», σημειώνοντας πως τα 842 κρούσματα δεν ήταν εντυπωσιακός αριθμός, καθώς ήμασταν σε αυξητική τροχιά.

«Ο αριθμός "842" είναι μεγαλύτερος κι από αυτό που προέβλεπαν τα μοντέλα μας, το παρατηρούμε με ενδιαφέρον, όχι με ανησυχία» ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για το πώς θα είμαστε σε 15 ημέρες, σημείωσε: «Το θέμα είναι το τι θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μεγάλο αριθμό τεστ και διευρυμένο αριθμό αλληλούχισης των δειγμάτων. Αν δεν γίνει καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε» και εξήγησε ότι «προς τον Μάρτη θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα», ενώ εν συνεχεία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε κοντά στα 1.000 κρούσματα και λίγο παραπάνω»

«15 Μαρτίου θα ήταν 1.700 κρούσματα και θα φτάναμε στις 2.000 τέλος Μάρτη. Οι αριθμοί θα ήταν μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου. Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών τόνισε ότι «τον Μάρτη το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, κάνοντας λόγο για «ημερήσιο αριθμό γύρω στους 50».

«Μπορούμε να το αποφύγουμε αν όλοι συντονιστούμε και πέσουμε στη μάχη για να ανιχνεύσουμε τον ιό» κατέληξε, μεταξύ άλλων.