Σε τροχιά 4ης δόσης η Ευρώπη - Η Ελλάδα ακολουθεί Σουηδία, Μ. Βρετανία και Ουγγαρία

Σε τροχιά 4ης δόσης η Ευρώπη - Η Ελλάδα ακολουθεί Σουηδία, Μ. Βρετανία και Ουγγαρία

Ήδη από τις αρχές του 2022 αρκετές χώρες στον κόσμο έδωσαν το πράσινο φως στη χορήγηση 4ης δόσης (ή 2ης αναμνηστικής), προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον (και της υποπαραλλαγής Ο2), με το Ισραήλ να κάνει την αρχή, διατηρώντας την παράδοση της χώρας που στην πανδημία έκανε -και κάνει- πρώτη όλα τα βήματα.

Στις περισσότερες χώρες τα ηλικιακά όρια επιλέχθηκαν με βάση τα κριτήρια για τη χορήγηση της 3ης δόσης, με το πρωτοπόρο Ισραήλ να συστήνει ευρεία χορήγηση της 4ης δόσης με mRNA εμβόλιο.

Μεταξύ των πρωτεργατών στην απόφαση για τη χορήγηση της 4ης δόσης ήταν στην Ευρώπη η Ουγγαρία, που την κατέστησε διαθέσιμη για όλους, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους, ακριβώς όπως είχε αποφασιστεί και για την τρίτη δόση. Για όλους έγινε διαθέσιμη η 4η δόση και στην Ταΐλάνδη, σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Στην Αυστραλία η 4η δόση συστήνεται για άτομα ηλικίας άνω των 65, ιθαγενείς άνω των 50, άτομα με ανοσοκαταστολή και διαμένοντες σε οίκους φροντίδας, ενώ στη Σιγκαπούρη ο ηλικιακός πήχης ανέβηκε στην ηλικία των  80 ετών, με την 4η δόση να συστήνεται επίσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρή χρόνια νόσο.

Στη Χιλή, 4η δόση μπορούν να λάβουν τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όλοι οι άνω των 55 ετών. Στη Νότιο Κορέα δικαιούχοι της 4ης δόσης είναι τα άτομα που ζουν σε οίκους φροντίδας και όλοι όσοι έχουν ηλικία άνω των 60. Πράσινο φως έδωσαν για την 4η δόση και οι Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, θέτοντας τον πήχη στην ηλικία των 50 ετών, ώστε όσοι είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα με μια ακόμα δόση εμβολίου.

Παράλληλα ο FDA ενέκρινε τη δεύτερη αναμνηστική δόση για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών με ανοσοκαταστολή ή με βαριά χρόνια νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση η 4η δόση πρέπει να χορηγείται τέσσερις μήνες μετά την 3η δόση καθώς τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά τον 2ο αναμνηστικό εμβολιασμό εξασφαλίζεται  4πλάσια προστασία έναντι του κινδύνου για σοβαρή νόσηση και μειώνονται κατά 80% οι θάνατοι.

Στην Ευρώπη, δύο μήνες μετά την έγκριση  της 4ης δόσης στην Ουγγαρία, η Μ. Βρετανία και η Σουηδία εξέδωσαν σύσταση για την 4η δόση  σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η Ελλάδα γίνεται η 4η χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους που εκδίδει - μέσω της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια της 4ης δόσης σε 1,3 εκατ. πολίτες που είναι ηλικίας 60 ετών κι άνω και σε όσους διαμένουν σε Μονάδες  Φροντίδας  ηλικιωμένων, «υιοθετώντας» το μοντέλο της Νότιας Κορέας.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου,  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η 4η δόση συστήνεται για τους ανθρώπους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω ηλικίας αλλά και υποκείμενα νοσήματα, με τον γενικό Γραμματέα Μάριο Θεμιστοκλέους να εξηγεί ότι η 4η δόση είναι προαιρετική και δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.

Στην πατρίδα μας η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης θα τεθεί σε λειτουργία  για τα άτομα ηλικίας 80 ετών κι άνω από την Πέμπτη 7/4, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει για τα άτομα 70 ετών κι άνω και μετά θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών κι άνω. Η «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων στην πατρίδα μας - με το 10% τουλάχιστον να παραμένει ανεμβολίαστο- ώθησε τους ειδικούς να λάβουν πιο συγκρατημένες αποφάσεις από τους επιστήμονες άλλων χωρών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα άτομα που έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και έχουν νοσήσει μια φορά έχουν αποκτήσει υβριδική ανοσία και συνεπώς δεν χρειάζονται 4η δόση. Σε ηλικίες κάτω των 18 ετών η 4η δόση χορηγείται σε άτομα με ανοσοκατασταολή για έφηβους 12-17 ετών), ενώ οι έφηβοι της ίδιας ηλικίας που αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης) πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση.