Ισχυρή σύσταση για 4η δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ισχυρή σύσταση για 4η δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Τη διενέργεια της τέταρτης (ή αλλιώς δεύτερης αναμνηστικής) δόσης τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, για όλους τους ανθρώπους άνω των 60 ετών πρότεινε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα η Επιτροπή απηύθυνε ειδική σύσταση για τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών με μία συννοσηρότητα (ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας) και όλους ηλικιακά που βρίσκονται άνω των 70 ετών καθώς και τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας

Η πλατφόρμα θα ανοίξει ανά δεκαετία και στις 7 Απριλίου θα γίνει η έναρξη για την εγγραφή για την τέταρτη δόση στα άτομα που είναι ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ την άλλη βδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που είναι 70 ετών ως 79 ετών και τη μεθεπόμενη βδομάδα για τα άτομα που είναι 60 έως 69 ετών. Συνολικά οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η τέταρτη δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλια αφού έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την πρώτη αναμνηστική δόση (που είναι η τρίτη δόση) και δεν συνίσταται στα άτομα που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό -και την αναμνηστική δόση- και έχουν νοσήσει. Τα άτομα αυτά έχουν ισχυρή υβριδική ανοσία και δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, όπως διευκρινίζει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου. 

Η τέταρτη δόση δεν έχει καμία σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και είναι προαιρετική, επισημαίνει από τη δική του μεριά ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για τα παιδιά ηλικίας 12 με 17 ετών που είναι πολύ υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένα, με ογκολογικά νοσήματα που ανήκουν στην κατηγορία του πολύ υψηλού κινδύνου και της μεγάλης ευπάθειας) συνίσταται η διενέργεια της τέταρτης δόσης  τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ενώ για τα παιδιά που βρίσκονται στην αμέσως χαμηλότερη ομάδα υψηλού κινδύνου ηλικίας 12 με 17 ετών (που έχουν δηλαδή συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία ή άλλα νοσήματα) συνίσταται η τρίτη δόση έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τη χορήγηση δηλαδή της πρώτης δόσης.