Την πύρινη λαίλαπα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη της Ευρώπης, αποτυπώνει χάρτης της NASA. Με τις θερμοκρασίες να έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στις βόρειες χώρες, πυροδοτούν τεράστιες πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Από την Βρετανία και τη Γαλλία, μέχρι τη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς και από την Ισπανία και την Ιταλία, μέχρι τη Σερβία και την Ελλάδα, μαίνονται φωτιές που αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσκολία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.
Ο χάρτης που δημοσιοποίησε η NASA δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την τραγικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης

Χώρες της Ευρώπης που δεν ήξεραν τι σημαίνουν θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς και προειδοποίηση για πυρκαγιά, βρίσκονται στο «κόκκινο» με τις Αρχές να παλεύουν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Στα όρια της η πυροσβεστική στη Βρετανία φλόγες κατέκαψαν σπίτια και κτίρια ακόμα και στο Λονδίνο.
Οι πυροσβέστες στο Λονδίνο ήρθαν αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες μέρες τους την Τρίτη όταν ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές εν μέσω πρωτόγνωρων θερμοκρασιών. «Αυτή ήταν μια μέρα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Πυροσβεστικής του Λονδίνου καθώς αντιμετωπίσαμε ακραία ζέστη που προκάλεσε μια σειρά από περιστατικά που σχετίζονταν με τον καιρό», δήλωσε ο βοηθός επίτροπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου, Τζόναθαν Σμιθ στο skynews, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός ξεπέρασε τα όρια του. Τις ίδιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής από άλλες περιοχές της Βρετανίας.
Στη Γαλλία, με τις φωτιές να έχουν επεκταθεί σε μεγάλες εκτάσεις, ακούγονται όλο και πιο πολλές φωνές που ζητούν ενίσχυση του μηχανισμού κατάσβεσης. «Η Γαλλία έχει μόνο 12 Canadairs. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρές δυνάμεις και καλύτερη κατανομή των μέσων στο έδαφος», αναφέρουν οι πρόεδροι των περιφερειών της Ζιρόντ και του Λαντές σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Μακρόν που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Figaro.
Η Ζιρόντ είναι το επίκεντρο της πύρηνης λαίλαπας στη χώρα. Εκεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν καεί τουλάχιστον 19.300 εκτάρια, έκταση που είναι δύο φορές αυτή του Παρισιού.
Η Γαλλία είναι το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει 20 νέες πυρκαγιές κάθε μέρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν την Τρίτη.
Δείτε ακόμα:
Υπηρεσία Copernicus: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε 19 ευρωπαϊκές χώρες!
