Pfizer: Σε συνομιλίες με 90 χώρες για το χάπι κατά του κορονοϊού - Πόσο θα κοστίζει

Pfizer: Σε συνομιλίες με 90 χώρες για το χάπι κατά του κορονοϊού - Πόσο θα κοστίζει

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών για το πειραματικό της χάπι για την Covid-19, το οποίο αποδείχθηκε ότι μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη ο πρόεδρος και γενικός της διευθυντής Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Ά. Μπουρλά, ο οποίος κάνει τις συνομιλίες, πρόσθεσε ότι η Pfizer αναμένει να τιμολογήσει το φάρμακό της, που ονομάζεται Paxlovid, κοντά στην τιμή που η ανταγωνιστική Merck όρισε για το υποψήφιο αντιιικό της φάρμακο κατά της Covid-19 που λαμβάνεται από το στόμα.

Η συμβατική τιμή για το χάπι της μολνοπιραβίρης της Merck κυμαίνεται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή.

Μπουρλά: Το χάπι θα σώσει εκατομμύρια ζωές
 

«Η κυκλοφορία του χαπιού θα σώσει εκατομμύρια ζωές» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μετά τη δημοσιοποίηση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων για το χάπι κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η εταιρεία κατά του Covid, κάνοντας λόγο για «μια μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου αντί να καταλήξουν δέκα στο νοσοκομείο, μόνον ένας θα πάει και πιθανώς ελάχιστοι - και αν - θα πεθάνουν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μπουρλά το εμβόλιο εξακολουθεί να παραμένει το κύριο όπλο κατά του κορονοϊού και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε τον ιό, ωστόσο επειδή δεν είναι αποτελεσματικά κατά 100% συνεχίζουμε - σε μικρότερη κλίμακα - να αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες καταστάσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων και υπογράμμισε πως «τώρα έχουμε τη λύση όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά πια και για τη θεραπεία.»

Ερωτηθείς για τα τις «ορισμένες δυσάρεστες συνέπειες» που ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Pfizer διευκρίνισε ότι αναφέρεται στα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τον κορονοϊό, όπως πυρετός, διάρροια, πονοκέφαλος, ενώ πρόσθεσε πως μόλις το 1,7% εκείνων που έλαβαν το χάπι αντιμετώπισαν αυτές τις συνέπειες σε σχέση με το 6% που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Σε άλλο ερώτημα για το πότε προβλέπεται να καταθέσει αίτημα για έγκριση στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ανέφερε ότι πιθανών να είναι σε λίγες εβδομάδες, «πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ», όπως τόνισε, ενώ σημείωσε πως οι μελέτες συνεχίζονται με εθελοντές ασθενείς που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου λόγω άλλων παθήσεων όπως π.χ. ο διαβήτης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και σε άτομα από το περιβάλλον ασθενών για να διαπιστωθεί αν τους παρέχει κάποια προστασία από την Covid-19.

Τέλος, εκτίμησε ότι η Pfizer θα παράγει 500 εκατομμύρια χάπια το χρόνο, σε συσκευασία των 10 χαπιών, τα οποία θα χορηγούνται ανά δύο ημερησίως επί δέκα ημέρες και η παραγωγή θα είναι αρκετή για τη θεραπεία 50 εκατομμυρίων ασθενών.