Μπορεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κάνει φέτος τη μεγάλη έκπληξη;

Μπορεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κάνει φέτος τη μεγάλη έκπληξη;

«Με τη στατιστική μπορώ να αποδείξω τα πάντα. Ακόμα και την αλήθεια». Αυτή ήταν η εισαγωγική πρόταση του καθηγητή στο πρώτο μάθημα Στατιστικής που παρακολούθησα όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο. Κάμποσα μαθήματα οικονομικής κατεύθυνσής και δεκαέξι βασικά μαθήματα στατιστικής μετά κατάλαβα ότι πίσω από κάθε στατιστικό νούμερο υπάρχει μια αλήθεια και όταν έχουμε πολλές στατιστικές μαζεμένες, είμαστε πολύ κοντά στην ορθή ερμηνεία ενός φαινομένου.

Το χρηματιστήριο είναι ο ιδανικός τόπος για παντός είδους στατιστικά και το διαδίκτυο βρίθει από αυτά. Ανάλογα με το τι επιλέγει κανείς να δείξει, μπορεί να απομονώσει τα δεδομένα που τον εξυπηρετούν.

Σήμερα θα εξηγήσουμε μια πολύ βολική αλήθεια που ακούει στο όνομα «υπεραπόδοση της Ελληνικής Αγοράς έναντι των ξένων».

Χρειάστηκε ένα σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων για να γυρίσει ο Γενικός Δείκτης θετικός σε μια κόντρα κίνηση της Ελληνικής αγοράς με τους ξένους δείκτες οι οποίοι την Παρασκευή συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. 

Η χρονιά γύρισε με τράπεζες οι οποίες παρουσιάζουν την εξής ιδιοτροπία: Μια συνεδρίαση μετά το χαμηλό του Ιανουαρίου (27/1) ο συναλλακτικός τζίρος τους έφθασε το 50,5% του συνόλου της αγοράς (49,5/98,1 εκατ. ευρώ) φαινόμενο το οποίο επαναλήφθηκε στις 3 Μαρτίου (50,4%) συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έγραψε το φετινό υψηλό έτους (827,68 μονάδες).

 Ο κλάδος των τραπεζών δεν είναι απλά αρωγός του τζίρου στο Χρηματιστήριο αλλά έχει μια ισχυρή συνεισφορά στο θέμα της κεφαλαιοποίησης: Από τα 55,8 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ στο κλείσιμο της Παρασκευής, τα 6,6 δισ. αφορούν την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών Εθνικής, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Η διαφορά από τα χαμηλά της χρονιάς είναι επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ και το 1,2 δισ. ευρώ έρχεται κατευθείαν από τις τρεις συστημικές τράπεζες.

Η τέταρτη τράπεζα που δεν έχει συνεισφορά είναι η Τράπεζα Πειραιώς η οποία λόγω της πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσης στο κοντινό μέλλον φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό το συστημικό τραπεζικό γκρουπ. 

Οι μετοχές των Coca Cola (+852 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (+541 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (+467 εκατ. ευρώ), Viohalco (+254 εκατ. ευρώ), Jumbo (+215 εκατ. ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+215 εκατ. ευρώ) και Mytilineos (+204 εκατ. ευρώ) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Οι μη τραπεζικοί διακριθέντες της επιστροφής του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε τη χρονιά, υπεραπέδωσαν επειδή

α) έδειξαν κερδοφορία που επιβεβαίωσε ή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις,

β) βρίσκονται σε φάση λειτουργικής αναδιοργάνωσης και

γ) δείχνουν αντοχή σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Το καλύτερο από το αναμενόμενο ΑΕΠ του 2020 και η επιτάχυνση των εμβολιασμών έβαλαν περισσότερες εταιρείες σε θετική τάση,  αλλάζοντας το ισοζύγιο υπέρ των κερδισμένων μετοχών από το ξεκίνημα της χρονιάς (79 έναντι 68), φτιάχνοντας περισσότερο κλίμα στην αγορά και κάνοντας την άνοδο υπόθεση περισσότερων μετοχών.

Δε γνωρίζουμε αν η Ελληνική Αγορά έχει τις δυνάμεις να συνεχίσει να κοντράρει θετικά για μακρό χρονικό διάστημα τη διόρθωση των ξένων αγορών. Ξέρουμε ωστόσο ότι η υπεραπόδοση δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν στο όχι και τόσο μακρινό 2019, όταν το Χρηματιστήριο τερμάτισε πρώτο σε απόδοση από όλο τον πλανήτη. Και αυτό είναι μια αλήθεια πέρα από κάθε στατιστική.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.