Η «μάχη» της πλατείας ανησυχεί την κυβέρνηση

Η «μάχη» της πλατείας ανησυχεί την κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι εικόνες συνωστισμού ατόμων σε διάφορες πλατείες, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, που εκτιμά πως το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συμπεριφορά των πολιτών. Την Πέμπτη, για ακόμα ένα βράδυ, σε πλατείες στην Αγία Παρασκευή, στο Παγκράτι, την Νέα Σμύρνη, την Κυψέλη, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι αλλά και περιοχές όπως ο Λυκαβηττός υπήρξε συγκέντρωση ατόμων χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων.

Σε επιφυλακή παρέμειναν οι αστυνομικές δυνάμεις, όπου με μηνύματα από μεγάφωνα και συνεχείς εκκλήσεις επιχειρούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο, τονίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και το ενδεχόμενο νέας επιβολής περιοριστικών μέτρων εάν δεν τηρούνται οι κανόνες.

Για επανάληψη μιας κατάστασης που υπήρχε και πριν την καθολική απαγόρευση εξαιτίας του κορονοϊού και όχι μια αυθόρμητη προσπάθεια κάποιων να βγουν έξω έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην περίπτωση της πλατείας στην Αγία Παρασκευή. Για τον συνωστισμό στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με την λογική της πειθούς και αν χρειαστεί να παρέμβει, θα παρέμβει τοπικά.

Σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και εκείνη έξω από την Βουλή από εργαζομένους στον Πολιτισμό την ώρα που η κ. Μενδώνη έκανε ανακοινώσεις για τον πολιτισμό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι  άλλο πράγμα η πολιτική διαμαρτυρία και άλλο η κοινωνική συνάθροιση. «Η πολιτική διαμαρτυρία δεν μπορεί να τιμωρηθεί, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά ζητάμε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας όπως τα τηρούν όλοι οι Έλληνες» σημείωσε.

Χωρίς επεισόδια ήταν πάντως το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Αγίου Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα και έγραψαν συνθήματα ότι «η πλατεία είναι δική μας», αλλά δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε για άλλο ένα βράδυ στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, ενώ ανάλογο σκηνικό υπήρξε και σε άλλους χώρους του Λεκανοπεδίου. Ενδεικτικό είναι πως ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης εξέφρασε την πρόθεση να κλείσει την πλατεία σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας από πολίτες και μαγαζιά. «Γίνεται σαφές ότι, εάν δεν συμμορφωθούν, θα αναγκαστώ να κλείσω την πλατεία, πράγμα που θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάστασή τους» δήλωσε στο Open.

Καμπανάκι κινδύνου εξέπεμψε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. «Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες, για να τις ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές» τόνισε επισημαίνοντας πως δεν «είναι θέμα μαγκιάς».

Τι λένε οι επιστήμονες

Ιδιαίτερο προβληματισμό εκφράζουν οι επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και άλλα μέρη. Για φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

«Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα» τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω» συμπλήρωσε.

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πριν από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας πως έγινα «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία». Τόνισε χαρακτηριστικά στο ΘΕΜΑ 104,6 πως «δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», παραπέμποντας και στο παράδειγμα της Ιταλίας που «άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα».

Στην επικινδυνότητα που κρύβεται πίσω από τα υπαίθρια αυτοσχέδια πάρτι μίλησε και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ οι εκρήξεις επιδημίας που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κλειστές δομές και γι’ αυτό κατάφεραν  να ελέγξουν αμέσως τα κρούσματα, να τα ιχνηλατήσουν και να τα απομονώσουν.

«Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο, αυτή η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ένα άτομο μολυσμένο και μεταδώσει σε άλλα άτομα σε ανοιχτό χώρο τον ιό, δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα αυτά ώστε να τα απομονώσουμε και να περιορίσουμε την τοπική έκρηξη της επιδημίας, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μετά ευρύτερα στην κοινότητα».