Το φάντασμα των Capital Controls στοιχειώνει τις τράπεζές μας

Το φάντασμα των Capital Controls στοιχειώνει τις τράπεζές μας

Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 26 Ιουνίου όταν μετά το διάγγελμα Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αναφορικά με τη συμφωνία με τους εταίρους, επιβλήθηκαν στη χώρα τα capital controls. Κανένας μας δεν πρόκειται να ξεχάσει τις εικόνες πανικού, εν μέσω καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, και φυσικά την τεράστια καταστροφή σε πλήθος εταιρειών και κυρίως στις τράπεζες. Είχαν προηγηθεί μήνες αβεβαιότητας, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός προγράμματος προσαρμογής, με τον κίνδυνο του Grexit προ των πυλών και εκροές καταθέσεων 45 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2015.

Προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβλήθηκαν τα capital controls, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015, με ισχύ από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Οι τράπεζες έκλεισαν και παρέμειναν κλειστές μέχρι τις 20 Ιουλίου (και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου).

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πλευράς οικονομικών μεγεθών και αριθμών αλλά το φάντασμα των capital controls πλανάται ακόμα πάνω από τον πολύπαθο τραπεζικό μας κλάδο, για να τονίσει ότι το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Δυστυχώς η χώρα μας υπήρξε πολύ άτυχη, καθώς με την αλλαγή της κυβέρνησης και την αισιοδοξία που επιφέρει συνήθως στην οικονομία μιας χώρας μια κυβέρνηση φιλική προς τις αγορές και τις επενδύσεις, έπεσε μέσα σε δύο απανωτές κρίσεις, που δεν άφησαν κανένα περιθώριο για περαιτέρω θετικές εξελίξεις.

Τα τεράστια χρηματικά κεφάλαια που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα επιδόματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανεβάζουν το ταμείο κοντά στα 50 δισ. και βλέπουμε. Η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι διεθνείς αγορές έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας βρίσκονται(επιτέλους για πολλούς) σε καθοδική πορεία(λογικό ως ένα σημείο), με την εγχώρια αγορά να έρχεται να τριτώσει το κακό και να ακολουθήσει την πορεία των διεθνών χρηματαγορών.

Όσον αφορά στον τραπεζικό μας κλάδο, εκεί η κατάσταση επανήλθε στην πλήρη απομόνωση, καθώς το φάντασμα των capital controls στοιχειώνει τους επενδυτές που καίνε τα χρήματά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Οι αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους και οι διπλάσιες τιμές στόχοι που έδιναν πριν τρεις μήνες, παραμένουν όνειρο απατηλό για ακόμη μία φορά. Οι μετοχές των τριών, εκτός ΕΤΕ, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ και ο δείκτης του κλάδου, στο πολύπαθο χρηματιστήριο παραγώγων, παραμένει στο περιθώριο και μια, δυο φορές τον μήνα θυμάται να κάνει 5 σμβ ανύπαρκτης αξίας. Το είχαμε τονίσει σε παλαιότερά μας άρθρα το πρόβλημα και απορούσαμε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες θετικές εκθέσεις και να μην κινείται κάποιος αγοράζοντας και σμβ είτε για κερδοσκοπία, είτε για αντιστάθμιση.

Τελικά πόσο άτυχοι είμαστε θα μπορούσε να πει κάποιος! Κι όμως «όπως στρώνεις έτσι θα κοιμηθείς» λέει μια παροιμία του λαού μας. Τίποτε δεν είναι θέμα τύχης, τουλάχιστον όσον αφορά τους αριθμούς! Είμαστε έρμαιοι των πράξεων μας και των τακτικών που ακολούθησαν οι πολιτικοί μας, ως συνέπεια της υποστήριξης που έλαβαν από το εκλογικό τους σώμα, για να δημιουργήσουν το νέο ελληνικό μας κράτος. Αν και τα τελευταία 3 χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για κάποιες αλλαγές, αυτό δεν βοήθησε τη χώρα μας, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον, εν μέσω της πανδημίας, οι νέες απειλές των γειτόνων μας, το γεωπολιτικό παζλ και ο νέος ψυχρός πόλεμος δρουν ανασταλτικά για θετικές εκπλήξεις.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που η ανθρωπότητα παραμένει έρμαιο των γεωπολιτικών εξελίξεων, της επισιτιστικής κρίσης, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και ότι άλλο επέλθει, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον πρόβλημα που θα ξυπνήσει περισσότερα φαντάσματα του παρελθόντος! Η προεκλογική περίοδος που ξεκινάει δειλά-δειλά τις τελευταίες ημέρες προστίθεται στο παζλ των σημαντικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η χώρα έχει ανάγκη τη σταθερότητα και την ισχυρή πλειοψηφία για τις σημαντικές αποφάσεις στις παγκόσμιες εξελίξεις, που θα αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα.

Ο τραπεζικός μας κλάδος, ότι έχει απομείνει, καλείται να πρωταγωνιστήσει την επόμενη ημέρα, μέσω των τεράστιων κονδυλίων που θα δοθούν από την Ε.Ε. Η πορεία της χώρας εξαρτάται άμεσα από τις εισροές των κεφαλαίων από την Ε.Ε. μέσω των προγραμμάτων στήριξης, και από τις επενδύσεις των μεγάλων επενδυτών. Το πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που παραμένει καθηλωμένο τα τελευταία χρόνια με ελάχιστους τζίρους, δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία πλούτου, καθώς η εικόνα της οικονομίας δεν αντικατροπτίζεται στο ΧΑΑ.

Έχουμε αναλύσει τους λόγους σε παλαιότερα μας άρθρα (πως θα απογειωθεί το ελληνικό χρηματιστήριο κ.ο.κ.) και περιμένουμε τις αλλαγές, που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν καν συζητηθεί. Η Wall Street είναι αυτή που είναι γιατί δημιουργεί πλούτο από το πουθενά! Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυτό που είναι γιατί απλά κανένας πλέον δεν ενδιαφέρεται…