ΟΛΠ: Ρεκόρ σε κέρδη, ρευστότητα και μέρισμα

ΟΛΠ: Ρεκόρ σε κέρδη, ρευστότητα και μέρισμα

Στα υψίπεδα των 1200 μονάδων η ανεύρεση εταιριών σε κεφαλαιοποίηση ευκαιρίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μέχρι τώρα υπήρχε περιθώριο ανόδου για όλους, στο εξής η αγορά θα γίνει πιο επιλεκτική στην πριμοδότηση των εταιριών συνδέοντας την πορεία τους με την κερδοφορία ή με τις επιχειρηματικές εξελίξεις στη μετοχική τους πορεία. Μια από τις εταιρίες που φαίνεται να έχει ένα τέτοιο πλεονέκτημα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά. Μάλιστα η εταιρία εξέπληξε αυτή την φορά την επενδυτική κοινότητα για δύο λόγους.

Αφενός ο ΟΛΠ έδειξε το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του με θετικές αναγνώσεις που δημιουργούν νέα ιστορικά δεδομένα για τη δυναμικότητα του.

Αν η χρήση τελείωνε στις 30 Σεπτεμβρίου η εταιρία θα σημείωνε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε επίπεδο λειτουργικών και καθαρών κερδών. Τα 65,9 εκατ. ευρώ (+39,9%) προέρχονται από αμιγώς λειτουργική δραστηριότητα ενώ το τρίτο τρίμηνο κατέβασε 27,1 εκατ. ευρώ (+28%), όσα είχε δει η εταιρία σε όλη την χρήση του 2020!

Βέβαια, το τρίτο τρίμηνο είναι το δυνατότερο τρίμηνο της εταιρίας, χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης και των αφίξεων στην κρουαζιέρα. Το τέταρτο τρίμηνο σαφώς και θα κινηθεί σε χαμηλότερα νούμερα  από το τρίτο, όχι όμως απαραίτητα σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Επιπλέον, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την πολιτική προβλέψεων που θα αποφασίσει η εταιρία. Πέρυσι οι προβλέψεις στο τέλος της χρονιάς ήταν περίπου 9 εκατ. ευρώ αφήνοντας 5,7 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή του δ’ τριμήνου. Με συντηρητικές εκτιμήσεις η κερδοφορία για το 2023 δεν θα είναι μικρότερη από 75 εκατ. ευρώ. Από αυτήν την κερδοφορία η διοίκηση του ΟΛΠ έχει δεσμευτεί ότι θα μοιράσει πάνω από το 50% με την μορφή μερίσματος, δηλαδή ο μέτοχος θα εισπράξει τουλάχιστον 1,5 ευρώ ανά μετοχή. 

Όμως τα καλά νέα δεν τελειώνουν στην κερδοφορία. Στα επιμέρους κομμάτια που συνθέτουν το εντυπωσιακό εννεάμηνο του ΟΛΠ επισημαίνεται η λειτουργική κερδοφορία σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας. Μάλιστα, ακόμα και ο ΣΕΜΠΟ (προβλήτα Ι) όπου παραδοσιακά παρατηρούνται ζημιές στην τελική γραμμή λόγω της επιβάρυνσης με κόστη που αφορούν όλον τον όμιλο εμφανίζει πλέον οριακές ζημιές 300 χιλ. ευρώ.

Οδηγός στην αύξηση της κερδοφορίας είναι η κρουαζιέρα με καθαρά κέρδη 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ πέρυσι καθώς και η ακτοπλοΐα η οποία συνδυαστικά εμφανίζει 14,7 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη έναντι 9,4 εκατ. ευρώ. Η διαφορά δε στην κρουαζιέρα δεν αποδίδεται τόσο στην αύξηση των πλοίων (+15%) όσο στην αύξηση των επιβατών κατά 81,5% που έχουν καταγραφεί στο εννεάμηνο. Αν και είναι ακόμα νωρίς οι προκρατήσεις για την επόμενη χρονιά δείχνουν ότι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων θα ξεπεράσουν τις 800 κλειδώνοντας μια αντίστοιχα ισχυρή επίπεδο για το 2024. 

Με εκτιμώμενη κερδοφορία 75 εκατ. ευρώ και αποτίμηση λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ ο ΟΛΠ είναι μια φθηνή μετοχή με εντυπωσιακή παραγωγή μετρητών. Ακόμα και μετά την πληρωμή του μερίσματος ο ΟΛΠ έχει καθαρό ταμείο στο εννεάμηνο κοντά στα 75 εκατ. ευρώ ενώ σε ταμειακή βάση η θέση ανέρχεται σε 173 εκατ. ευρώ τα οποία επαρκούν για την σταδιακή υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που θα φέρει νέα έσοδα. Η εμπορευσιμότητα στο ταμπλό είναι μια αδυναμία αλλά αυτή είναι και η ευκαιρία για όσους επενδυτές κοιτάζουν λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Αυτό δείχνει τουλάχιστον το ιστορικό των αποτελεσμάτων της εταιρίας.