Mytilineos: Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Imerys

Mytilineos: Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Imerys

Από την αρχή της εβδομάδας κάνει το γύρο της αγοράς το ενδεχόμενο εξαγοράς της Imerys Βωξίτες από τον όμιλο Μυτιληναίου. Πρόκειται για την εταιρία που προμηθεύει με ελληνικό Βωξίτη ένα μέρος των αναγκών του Αλουμινίου της Ελλάδος. Η σχέση των δύο εταιριών έχει περάσει από πολλές φάσεις, καθώς η Μυτιληναίος είχε προσφύγει στην επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τις Imerys μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων προμήθειας Βωξίτη μετά το 2015.  Φαίνεται τελικώς ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των εταιριών θα κλείσει με… «γάμο».

Ο Βωξίτης είναι πέτρωμα, δηλαδή συνδυασμός ορυκτών, από το οποίο βγαίνει το αλουμίνιο. Χονδρικά από 2,2 μέρη βωξίτη προκύπτει ένα μέρος αλουμίνας και από δύο μέρη αλουμίνας προκύπτει ένα μέρος αλουμινίου. Επομένως για να παραχθεί επομένως ένας τόνος πρωτόχυτου αλουμινίου απαιτούνται 4,4 τόνοι βωξίτη. Οικονομικά εκμεταλλεύσιμος για παραγωγή αλουμίνας θεωρείται ο βωξίτης ο οποίος περιέχει:

α) Περισσότερο από 45-50% Υδροξείδια του αργιλίου

β)  Λιγότερο από 20% οξείδια του σιδήρου και γ) Μέχρι 5% πυρίτιο.

Ο ελληνικός βωξίτης είναι διασπορικού τύπου και η σύνθεσή του αποτελείται από 1 μόριο κρυσταλλικού νερού ανά 1 μόριο αλουμίνας (οξείδιο του αργιλίου). Για να το πούμε πιο απλά: Η ποιότητα του Βωξίτη της Imerys σύμφωνα με τις προδιαγραφές παραγωγής αλουμινίου έχει εξαιρετική απόδοση λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων οξειδίου του αργιλίου (50-60%) και κάτω από 1,5% συγκεντρώσεις πυριτίου. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το Αλουμίνιο Ελλάδος, η ετήσια παραγωγή αλουμίνας ήταν 860 χιλιάδες τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες ανάγκες σε βωξίτη ήταν περίπου 1,9 εκατομμύρια τόνοι. Από την Imerys/Ελμίν Βωξίτες ο Όμιλος Μυτιληναίου προμηθευόταν για τις ανάγκες του Αλουμινίου της Ελλάδος περί τις 770 χιλιάδες τόνους βωξίτη ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% της ετήσιας παραγωγής της Imerys.

Το υπόλοιπο μέρος της προμήθειας βωξίτη καλύπτεται από τα ορυχεία που έχει στην ιδιοκτησίας του το Αλουμίνιο (Δελφοί Δίστομο) και από εισαγωγές τροπικού βωξίτη. Το πλεονέκτημα χρήσης μίγματος βωξίτη έχει να κάνει με την επεξεργασία των ελληνικών πετρωμάτων. Λόγω της ιδιαίτερα υψηλής συγκέντρωσής σε οξείδια του αργιλίου απαιτεί θερμική επεξεργασία κατά την οποία απελευθερώνεται η αλουμίνα. Σε αυτό το στάδιο της θερμικής επεξεργασίας ο «μαλακότερος» τροπικός βωξίτης μπαίνει στην διαδικασία χαμηλώνοντας το κόστος παραγωγής. Βέβαια από την άλλη πλευρά η μεταφορά του τροπικού βωξίτη από χώρες της Αφρικής έχει επιπλέον κόστος τα μεταφορικά έξοδα.  

Το κόστος προμήθειας ανά τόνο βωξίτη εκτιμάται ότι κινείται μεσοσταθμικά κοντά στα 40 - 45 ευρώ και αντιπροσωπεύει ένα συνολικό κονδύλι που προσεγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ ετησίως.  

Αν η συμφωνία κλείσει τότε το Αλουμίνιο της Ελλάδος θα έχει επιτύχει την απρόσκοπτη προμήθεια Βωξίτη για πολλά χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Όμιλος θα μπορούσε να καλύψει με άνεση τις ανάγκες της Αλουμίνιον της Ελλάδος μειώνοντας πολύ τις εισαγωγές τροπικού βωξίτη ή ελέγχοντας πολύ πιο αποτελεσματικά το μίγμα. Ενδεχομένως να ανοίγεται και ένα παράθυρο για την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας ή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Επί του παρόντος η δυναμικότητα αυτή βρίσκεται στους 187 χιλιάδες τόνους και μαζί με το ανακυκλωμένο αλουμίνιο ανεβάζουν την συνολική ετήσια παραγωγή στους 237 χιλιάδες τόνους. Με αυτούς τους όγκους αλουμινίου και αλουμίνας πέρυσι ο κλάδος μεταλλουργίας έφερε περί τα 270 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών και από ότι φαίνεται θα επαναλάβει κάτι αντίστοιχο και φέτος.

Δεδομένου ότι οι μονάδες λειτουργούν κοντά την ονομαστική τους δυναμικότητα η αύξηση της παραγωγής θα απαιτήσει νέες επενδύσεις και μάλιστα σε τρία επίπεδα: Ορυχεία (εκσυγχρονισμός), δεξαμενές αλουμίνας και νέες λεκάνες αλουμινίου. Μια αύξηση παραγωγής 300  - 350 χιλιάδων  τόνων αλουμίνας δεν θα απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις και θα μπορούσε ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το ίδιο ισχύει και για τα σπάνια μέταλλα στα οποία φαίνεται ότι η Ευρώπη αρχίζει και εστιάζει μετά τις πρόσφατες δυσκολίες στην προμήθεια τους από την Κίνα. Αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική παράπλευρη ωφέλεια η οποία ωστόσο δεν μπορεί να μετρηθεί προς ώρας με αριθμούς. 

Η συμφωνία είναι από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο όμιλος: Δημιουργεί αξία και προοπτική. Αν και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου η διοίκηση είχε προϊδεάσει τους αναλυτές για το ενδεχόμενο μιας άμεσης εξαγοράς στον κλάδο μεταλλουργίας, επίσημες ανακοινώσεις ακόμα δεν έχουν υπάρξει ενώ θα έχει πολύ ενδιαφέρον το χρονοδιάγραμμα και το τίμημα. Απ' ό,τι φαίνεται όμως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.