Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ώρα των πρωταθλητών
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ώρα των πρωταθλητών

Το αποτέλεσμα της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών για τη χρήση του 2024 αποτελεί μια νέα ιστορική επίδοση της ελληνικής αγοράς και είναι επόμενο να χρήζει περαιτέρω ποιοτικών και ποσοτικών ερμηνειών. Η περυσινή κερδοφορία τροφοδοτήθηκε από ρεκόρ επιδόσεων από δεκάδες εταιρίες σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα οι ιστορικές επιδόσεις που σημειώθηκαν το 2023 αφορούσαν 54 νέα υψηλά σε πωλήσεις, 51 νέα υψηλά σε λειτουργικά αποτελέσματα και 46 ρεκόρ καθαρών κερδών και ήταν από πλευρά πλήθους οι περισσότερες καταγραφές ιστορικών επιδόσεων που έχουν σημειωθεί σε μια μόνο χρήση.

Το 2024 είχε επομένως μια πολύ δύσκολη αποστολή να αντιμετωπίσει: Αφενός να καταγράψει υψηλότερες επιδόσεις αφετέρου να έχει έναν ανάλογο βαθμό συμμετοχής που θα έδινε ένα στίγμα ποιοτικής κατανομής των κερδών. Και η τελική εικόνα ήταν μάλλον ευοίωνη: 52 εταιρίες έκαναν νέο υψηλό σε κύκλο εργασιών, 50 σε λειτουργικά κέρδη και 37 σε καθαρή κερδοφορία.

Χονδρικά αυτό σημαίνει ότι μία στις τρεις εισηγμένες εταιρίες είδε τα μεγέθη της να καταγράφουν νέες κορυφές μετά από μια εξίσου δυνατή χρήση το 2023.

Πόσες εισηγμένες σημείωσαν ρεκόρ επιδόσεων το 2024 και 2023

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Από τις εταιρίες αυτές οι 23 έχουν φέρει ιστορικές επιδόσεις σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων τους. Βέβαια, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη καλό ή κακό καθώς μια ιστορική επίδοση στον τζίρο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και ιστορικές επιδόσεις στην τελική γραμμή.

Επίσης, οι έκτακτες εγγραφές -οι οποίες πέρυσι ήταν πολλές και προς τις δύο κατευθύνσεις- έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα. Τα βασικά ζητούμενα είναι τα περιθώρια κέρδους να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η κερδοφορία να περιέχει ταμειακό όφελος, να μεταφράζεται δηλαδή εισροή ρευστότητας στον ισολογισμό.

Και σε αυτό το σημείο οι εισηγμένες δεν πήγαν άσχημα, στην πραγματικότητα έφεραν το δεύτερο καλύτερο περιθώριο λειτουργικών κερδών στην ιστορία τους (16,01% με καλύτερο όλων το 16,74% στο μακρινό 2002), ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών το περιθώριο διαμορφώθηκε σε 6,81% που είναι και ιστορικά υψηλό για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες.

Επομένως, μπορεί η σχέση των 2,05 φορών της καθαρής δανειακής θέσης/EBITDA να φαίνεται πιο απαιτητική σε σύγκριση με το 2023 (1,78x) έχει όμως ικανό χώρο όχι μόνο για να εξυπηρετήσουν οι εισηγμένες το υφιστάμενο χρέος τους αλλά και να ανοιχτούν σε νέα εγχειρήματα.

Τέλος, φαίνεται ότι οι περισσότερες εταιρίες που ανήκουν στους πρωταγωνιστές της χρήσης έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα πρωταθλητισμού επαναλαμβάνοντας ιστορικά δύσκολες επιδόσεις. Αυτή η πτυχή δεν έχει περάσει απαρατήρητη και έχει την αντανάκλαση της σε σημαντικό βαθμό και στο ταμπλό.

Η διαχρονική πορεία των περιθωρίων κέρδους των εμποροβιομηχανικών εταιριών

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Οι 23 εταιρίες με τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών τη χρήση 2024 σε τζίρο, EBITDA και καθαρά κέρδη: Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Καρέλιας, ΔΑΑ, Τιτάν, Σαράντης, Πετρόπουλος, Ο.Λ.Θ., Ο.Λ.Π., Cenergy, Austriacard, Alter Ego, Performance, Profile, Φάις Συμμέτοχων, Mevaco, Λαμψα, Jumbo, Euroxx, Μπλε Κεδρος, Ιντεαλ, Εκτερ, Dimand και από τον τραπεζικό κλάδο Eurobank, Optima και Τράπεζα Κύπρου.