Ελλάδα - ΔΕΗ: Η αλλαγή παραδείγματος

Ελλάδα - ΔΕΗ: Η αλλαγή παραδείγματος

Συχνά ο τρόπος που προσλαμβάνουν οι ξένοι μια χώρα, φαίνεται από τα επιμέρους γεγονότα, από την επιλογή της για τη διεξαγωγή ενός μεγάλου event, από την ανταπόκριση που δείχνουν οι ίδιοι επενδυτές που κάποτε την αντιμετώπιζαν ως παρία.

Στο διήμερο 22- 23 Μαΐου φιλοξενήθηκε στο Λαγονήσι, με οικοδέσποινα τη ΔΕΗ, το ετήσιο συνέδριο της Eurelectric, του οργανισμού που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού. Ηταν η πρώτη φορά που διεξάγονταν στην Ελλάδα.

Δεν μιλάμε για έναν οποιονδήποτε φορέα που απλώς κάνει lobbying στις Βρυξέλλες, αλλά για μια βαριά βιομηχανία που εκπροσωπεί πάνω από 3.500 ενεργειακές εταιρείες σε πάνω από 30 χώρες.

Και συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις για την ενεργειακή αγορά, για τα μεγάλα θέματα της πράσινης μετάβασης, των ρυθμιστικών αποφάσεων, το που θα κατευθυνθούν οι κοινοτικοί πόροι.

Ανθρωποι που κατέχουν κρίσιμα πόστα, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής E.ON, Λέοναρντ Μπίρνμπαουμ και πρόεδρος της Eurelectric, παρουσίασαν τα νούμερα για τις απαιτούμενες επενδύσεις στη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης, τα γηρασμένα δίκτυα. 

Και είχαν την ευκαιρία, να πάνε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, να πουν ότι δεν αρκεί να είμαστε μια νομισματική ένωση, αλλά χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Ενα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο με γενναίες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να μη νιώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν εκείνοι τον πράσινο λογαριασμό.

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα δεν έχουν αξία μόνο τα αστρονομικά νούμερα των 67 δισ. ετησίως που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για επενδύσεις στα δίκτυα. Εχουν γραφτεί τόσο πολλά γι' αυτά και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα.

Έχει σημασία ότι όλα αυτά ειπώθηκαν εδώ. Όχι, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Τα μεγάλα ξένα μέσα, όπως Bloomberg, BBC, Euractiv, που κάλυψαν το event, έστειλαν τις ανταποκρίσεις τους από την Ελλάδα. Τη γωνιά αυτή της ΝΑ Ευρώπης, που πριν από μερικά χρόνια δεν αντιμετωπίζονταν παρά ως μια χρεοκοπημένη χώρα.

Εννιά χρόνια μετά, περίπου 600 σύνεδροι υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων executives επιχειρηματικών ομίλων, υπουργοί, κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως η Επίτροπος Σίμσον, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις τους για το αύριο της ενέργειας και την ανησυχία τους για τη χαίνουσα πληγή της ευρωπαικής ανταγωνιστικότητας, από την Αθήνα.

Μετέφεραν το προβληματισμό τους για το πως οι ευρωπαικές υποδομές θα αντέξουν τους τεράστιους όγκους από ΑΠΕ, τις ολοένα και συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες, τις μελλοντικές απειλές στον κυβερνοχώρο, αλλά και έκαναν επαφές σε κλειστές συναντήσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όπως αυτές της υφυπ. ΠΕΝ Αλ. Σδούκου, όσο και σε επιχειρηματικό.

Δεν έχουμε συχνά στην Ελλάδα τη τύχη αυτή. Δεν έχει φτάσει η ελληνική οικονομία σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να αποτελούν ρουτίνα κορυφαίες εκδηλώσεις με συγκέντρωση των εκπροσώπων τόσο σημαντικών τομέων της ευρωπαικής και διεθνούς οικονομίας.

Κάποιοι θα πουν, δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, ένα ακόμη συνέδριο ήταν από τα πολλά που διοργανώνονται στην Ελλάδα, η οποία επιλέγεται ειδικά αυτή την εποχή για να συνδυάζουν οι σύνεδροι το τερπνόν μετά του ωφέλιμου. Δηλαδή τις εργασίες με μια μικρή τουριστική απόδραση. Αλλωστε η τοποθεσία (Λαγονήσι), προσφέρονταν ιδανικά γι' αυτό.

Αλλά αυτό το συνέδριο δεν έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μόνο επειδή είναι μια όμορφη χώρα και επειδή πρόκειται για μια εξαιρετική τοποθεσία, αλλά και επειδή η ΔΕΗ έφερε αυτή την εκδήλωση στην Ελλάδα.

Αν δε συνέβαλε σε αυτό ο αντιπρόεδρος της Eurelectric και επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, θα διεξάγονταν σε κάποια άλλη πρωτεύουσα.

Εγινε επίσης στην Ελλάδα επειδή, πέρα από τις εικόνες εντυπωσιασμού, τις οποίες μεταφέρουν συχνά για τη χώρα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πράγματι αρκετοί ξένοι βλέπουν ότι κάτι αλλάζει σ' αυτη τη γωνιά της ΝΑ Ευρώπης. Βλέπουν μια οικονομία που αναδύεται έπειτα από μια τεράστια δεκαετή κρίση, έχοντας κάνει μια τεράστια προσαρμογή και που φωνάζει για επενδυτικές ευκαιρίες, όπως στις ΑΠΕ.

Εχει σημασία να κρατήσουμε τα πολύ θετικά σχόλια πολλών ξένων συνέδρων για τη 2η θέση που κατέχει πλέον η Ελλάδα στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας, πίσω μόνο από τη Δανία.

Κρατάμε επίσης ότι δεν βλέπουμε κάθε μέρα εδώ τον διευθύνοντα σύμβουλο του πανίσχυρου γερμανικού ενεργειακού ομίλου Ε.ΟΝ, Λ.Μπιρνμπάουμ, που το 2023 είχε έσοδα 93 δισ ευρώ.

Αλλά και την αναφορά του, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι ο όμιλος διπλασιάζει τις επενδύσεις του και από τα 21 δισ της τελευταίας τριετίας, έχει βάλει πλώρη για 42 δισ ευρώ την επόμενη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όλες μαζί οι επενδύσεις που κατάφερε να προσελκύσει η Ελλάδα το 2023 ήταν 28 δισ. ευρώ (ΕΛΣΤΑΤ).

Κρατάμε ακόμη τη συζήτησή μας με την εκπρόσωπο γερμανικού δικτύου διεξαγωγής εκθέσεων για την ενεργειακή βιομηχανία, που έψαχνε να έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο της ΔΕΗ για να εξασφαλίσει συμμετοχή του ελληνικού ομίλου σε ένα από τα επόμενα event της εταιρείας της. Διότι βλέπει ότι εδώ κάτι κινείται.

Έχουν όλα αυτά τα «μικρά» εξίσου αξία με τα νούμερα της έρευνας «Grids for Speed» που παρουσιάστηκε πανευρωπαικά για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υπάρχει πράσινη μετάβαση δίχως δίκτυα. Χωρίς επενδύσεις 400 δισ στα δίκτυα ως το 2030, καλύτερα να ξεχάσουμε την υπόθεση ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας, και ΑΠΕ.

Δείχνουν όλα τα παραπάνω, όπως και η επιλογή της Ελλάδας από τη Eurelectric για το ετήσιο συνέδριό της, πόσο έχει βελτιωθεί η εικόνα της ΔΕΗ στο εξωτερικό, πόσο επιδραστικός οικονομικός πρεσβευτής της χώρας έχει γίνει, και κυρίως πόσο μεγάλη ανάγκη είναι να βρει μιμητές από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι αυτό που έλεγε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας ότι η σύγκλιση με την Ευρωζώνη περνά αναπόδραστα από τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις γειτονικές και κυρίως από την ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας.

Από περισσότερο εξωστρεφείς επιχειρήσεις, περισσότερο καινοτόμες, που θα εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες, που θα βγουν έξω, που θα αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γειτονιά μας.